Τροφές που σταματούν τον χρόνο
Τα γηρατειά είναι αναπόφευκτα και η έλευσή τους είναι προδιαγεγραμμένη για κάθε άνθρωπο. Πόσο όμως, μπορούμε να καθυστερήσουμε τον ερχομό τους, καταναλώνοντας τις τροφές εκείνες, που θα μας κρατήσουν υγιείς και πιο νέους για περισσότερα χρόνια;
Παλιότερα η ευχή «Να τα εκατοστίσεις», που απευθύναμε σε φίλους και γνωστούς την ημέρα των γενεθλίων τους, ήταν ουσιαστικά ουτοπική καθώς ελάχιστοι έπιαναν τον «μαγικό» αριθμό 100. Ωστόσο, με το πέρασμα των ετών και την πρόοδο της επιστήμης, όλο και περισσότεροι αιωνόβιοι γιορτάζουν τα 100α γενέθλιά τους.
Οι επιστήμονες δηλώνουν αισιόδοξοι. Λένε μάλιστα, πως περίπου 1 στα 4 παιδιά, που γεννιούνται σήμερα, θα ξεπεράσει τα 100 χρόνια ζωής. Η βελτίωση της καθημερινής διατροφής και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, «πρόσθεσαν» χρόνια στην ηλικία μας καταπολεμώντας τους εχθρούς της νεότητάς μας, τις ελεύθερες ρίζες.
Γιατί γερνάμε;
Κάθε ζωντανός οργανισμός υπόκειται στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, η οποία προκύπτει από τη συσσώρευση βλαβών στον οργανισμό. Οι βλαβερές ελεύθερες ρίζες με την καταστροφική δράση, διαβρώνουν τον οργανισμό μας και προκαλούν όχι μόνο τη γήρανσή αλλά και θανατηφόρες ασθένειες, που κοστίζουν ζωές.
Μόνη λύση απέναντι στη λαίλαπα των ελεύθερων ριζών είναι μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που διατηρούν τον οργανισμό υγιή και νεανικό.
Οι τροφές που πολεμούν τα γηρατειά
Ποιες είναι ωστόσο οι τροφές εκείνες, που καθυστερούν την έλευση των γηρατειών; Και γιατί, αντί για τις φρέσκες τροφές να μην επιλέξουμε τις πολυβιταμίνες, που υπόσχονται «θαύματα»;
Οι επιστήμονες είναι κατηγορηματικοί. Όσο καλό και όσο εξελιγμένο και αν είναι ένα φάρμακο ή μια πολυβιταμίνη πιο συγκεκριμένα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει την φυσική πηγή πρόσληψης αντιοξειδωτικών, που είναι κυρίως τα φρούτα και τα λαχανικά.
Ας δούμε όμως αναλυτικά, ποιες τροφές υπόσχονται να μας βοηθήσουν να… σβήσουμε τα κεράκια της τούρτας των 100ων γενεθλίων μας.
Πράσινο τσάι: πολύς λόγος έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για την θαυματουργή δράση του πράσινου τσαγιού. Πλούσιο σε κατεχίνες και κατ’ εξοχήν αντιοξειδωτικό, το πράσινο τσάι, έχει την ιδιότητα να καταπολεμά δραστικά τις ελεύθερες ρίζες και να προσθέτει νιάτα και ομορφιά στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σκόρδο: έχει κατηγορηθεί λόγω της μυρωδιάς και της έντονης γεύσης του αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει τα ευεργετήματά του. Ο λόγος για πλούσια αντιοξειδωτική του δράση και τη διατήρηση της νεανικής όψης σε όσους… τολμηρούς το καταναλώνουν τακτικά.
Ελιά και ελαιόλαδο: πρόκειται για δύο προϊόντα της ελληνικής μάνας-γης, που ωφελούν τα μέγιστα τον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο η ελιά όσο και το ελαιόλαδο, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, χαρίζουν νεανική όψη και προστατεύουν τα κύτταρα από την καταστροφική έλευση των ελεύθερων ριζών.
Αμύγδαλα-φουντούκια: οι ξηροί καρποί με τις θαυματουργές ιδιότητες ακούνε στο όνομα αμύγδαλα και φουντούκια. Πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεϊνες και θρεπτικά συστατικά, οι εν λόγω ξηροί καρποί καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αυξάνουν σημαντικά το προσδόκιμο όριο επιβίωσης του ανθρώπου.
Σπαράγγια- σπανάκι-αβοκάντο: τα συναντούμε όλο και συχνότερα στις κουζίνες των ελληνικών εστιατορίων και όχι άδικα. Τα σπαράγγια και το σπανάκι φημίζονται για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους και για τις υπόλοιπες ευεργετικές ιδιότητές τους στον οργανισμό π.χ. βελούδινο και λαμπερό δέρμα, ομαλή οργανική λειτουργία κ.α. Όσο για το αβοκάντο, τα τελευταία χρόνια φαίνεται, πως και αυτό με την σειρά του κερδίζει τους Έλληνες καταναλωτές καθώς η αντιοξειδωτική δράση του έχει γίνει ευρέως γνωστή. Όμως, η κατανάλωσή του, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι θερμίδες του είναι πολύ περισσότερες από τα υπόλοιπα φρούτα…
Δημητριακά-Γάλα: αποτελούν πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η κατανάλωσή τους μαζί με γάλα αποτελεί έναν ιδιαίτερα «δυναμικό» συνδυασμό καθώς και το γάλα είναι πλούσιο σε ουσίες, που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
Αυγά: πλούσια σε πρωτεϊνες αλλά και γνωστά για τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, τα αυγά, αποτελούν μια ακόμη «πηγή» νεότητας. Ωστόσο, η κατανάλωσή τους, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη (περίπου 213 mg ανά αυγό).