Ποιους κινδύνους κρύβει το Πάσχα για την υγεία μας;
Πάσχα χωρίς βαρυστομαχιά, δυσπεψία και μικροατυχήματα, σχεδόν δεν...υπάρχει! Διαβάστε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας τις γιορτινές αυτές ημέρες και προφυλαχθείτε από κάθε πιθανό κίνδυνο.
Για τους περισσότερους από εμάς το Πάσχα ταυτίζεται με ένα από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα, που είναι η λαιμαργία, ακόμα και αν οι 40 μέρες νηστείας που προηγούνται της Λαμπρής, έχουν σαν στόχο αυτό ακριβώς το αμάρτημα. Η λιτή δίαιτα της Σαρακοστής, στοχεύει στην αποχή του ατόμου και την εγκράτειά του από τις γευστικές απολαύσεις.
Αν λοιπόν, είστε από εκείνους που επιμένουν στο ουσιαστικό μήνυμα των εορτών και έχετε καταφέρει, αν όχι ολική, έστω μερική νηστεία τον τελευταίο μήνα, τότε θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί στην κατανάλωση φαγητού και ποτού το Μεγάλο Σάββατο και ανήμερα το Πάσχα.
Μην ξεχνάτε πως η νηστεία δεν γίνεται για να έχετε το ελεύθερο και την άδεια της εκκλησίας για να φάτε τα άπαντα του πασχαλινού τραπεζιού. Αν ωστόσο εσείς νηστεύετε γι΄αυτό το λόγο, κακώς το κάνετε. Πιο συγκεκριμένα, το λάθος της στάσης σας δεν εμπίπτει στο θρησκευτικό σκέλος, αλλά στο κομμάτι της δικής σας υγείας. Θα πρέπει να αντιλαμβάνεστε το κακό που κάνετε στον οργανισμό σας, αν μετά από 40 μέρες αποχής από το κρέας, τα ζωικά προϊόντα και το αλκοόλ, πέσετε με τα μούτρα στο αρνί της σούβλας και όλα τα καλούδια που θα συναντήσετε στο εορταστικό τραπέζι.
Όπως ήδη γνωρίζετε, σε όλη την Ελλάδα και όπου επί γης γιορτάζεται το χριστιανικό Πάσχα, θα βρείτε σίγουρα κόκκινα πασχαλινά αυγά, αρνί ή κατσίκι στη σούβλα ή το φούρνο, πολλές χειροποίητες πίτες και άφθονο κρασί. Πριν λοιπόν, αφεθείτε «λυτοί» στα πασχαλινά εδέσματα, σας υπενθυμίζουμε τι πρέπει να προσέξετε για να περάσετε και τη Δευτέρα του Πάσχα κάτω από τον ανοιξιάτικο ήλιο και όχι εντός των τειχών και στο κρεβάτι, ημιλιπόθυμοι.
Τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα είναι τα συνηθέστερα σε περιπτώσεις που μεγάλη περίοδος νηστείας ή δίαιτας ακολουθείται από μεγάλα τραπεζώματα. Η υπερφαγία μετά από λιτή δίαιτα συσσωρεύει την τροφή στο στομάχι και τα έντερα προκαλώντας προβλήματα, όπως είναι η δυσπεψία, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα. Όλες αυτές οι καταστάσεις δε, επιβαρύνονται από τις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνονται εκείνες τις ημέρες και τις νύχτες.
Για να αποφύγετε, λοιπόν δυσάρεστες εκπλήξεις από το απότομο και το πολύ φαγητό, μην αμελήσετε τη μαγειρίτσα της προηγούμενης μέρας, καθώς η παράδοση έχει φροντίσει για την υγεία σας, πριν από εσάς. Η σούπα του μεγάλου Σαββάτου, που είναι ένα σχετικά εύκολο φαγητό στη χώνεψή του από το στομάχι, καταφέρνει και προετοιμάζει το σύστημα, ώστε να μην κρασάρει τελείως από την αναπόφευκτα υπερβολική κατανάλωση του κρέατος της επόμενης μέρας.
Καρδιοπαθείς και διαβητικοί
Αν και η έκτακτη απόκλιση από τη δίαιτα που ακολουθείτε πιστά όλο τον υπόλοιπο χρόνο, όσοι έχετε λόγο υγείας να την ακολουθείτε, δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία σας, καλό θα ήταν αν έχετε πρόβλημα με την καρδιά σας να είστε και αυτή τη μέρα προσεκτικοί στις ποσότητες του φαγητού και αλατιού που θα καταναλώσετε. Αν μάλιστα ταλαιπωρήστε από τη νόσο του διαβήτη, θα γνωρίζετε πως καλό είναι τις γιορτινές μέρες να είστε ακόμα περισσότερο συγκρατημένοι με τις επιλογές σας, αφού πολλαπλασιάζονται οι επιβλαβείς λιχουδιές.
Θυμηθείτε λοιπόν τις μέρες των εορτών, όλα όσα εφαρμόζετε και τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου, στο θέμα της σωστής διατροφής και θα περάσετε χωρίς εκπλήξεις τις μέρες στο χωριό:
- Φροντίστε να διακόψετε τη νηστεία σταδιακά, για να μην προκαλέσετε «στομαχικό σοκ» στον οργανισμό σας.
- Αποφύγετε το τσιμπολόγημα πάνω από τη σούβλα, για να ελέγχετε καλύτερα τις ποσότητες που καταναλώνετε.
- Ξεκινήσετε το γεύμα σας πάντα με σαλάτα για να γεμίσει το στομάχι πρώτα με φυτικές ίνες και όσο δυνατό λιγότερο με κρέας και υδατάνθρακες.
- Πίνετε άφθονο νερό, μέρες πριν το εορταστικό γεύμα και μέρες μετά τη λήξη του.
- Μην το παρακάνετε, από τον ενθουσιασμό σας, με τις μερίδες και φροντίστε να είναι καλές οι αναλογίες τους στο πιάτο. Θυμηθείτε το μισό πιάτο να είναι λαχανικά, το ένα τέταρτο υδατάνθρακες και το υπόλοιπο τέταρτο, πρωτεΐνη.
- Αν έχετε σκοπό να πιείτε πολύ για να γιορτάσετε την Ανάσταση του Κυρίου, φροντίστε να είστε τουλάχιστον καλά φαγωμένοι.
- Μην περιμένετε να σηκωθείτε από το τραπέζι, νιώθοντας απολύτως χορτασμένοι, γιατί τότε θα το έχετε ήδη παρακάνει. Τρώτε αργά και δώστε το χρόνο στον εγκέφαλό σας, να «χορτάσει».
Τέλος, μην υποτιμάτε τις μέρες των γιορτών σε μέρες φαγητού και μην αναλώνεστε στο να δοκιμάσετε όλα τα πιάτα του μπουφέ. Η αξία του γιορτινού τραπεζιού είναι ουσιαστικά η ευκαιρία να μιλήσετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα και να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί τους.
Μετά το αρνί, πηγαίνετε μια βόλτα, όπου κι αν βρίσκεστε και βοηθήστε το σώμα σας να συνέλθει από το φαγητό. Ο χρόνος που πάντα παραπονιέστε ότι δεν έχετε, είναι τώρα στη διάθεση σας για να κάνετε τις βόλτες που θέλετε. Καλό Πάσχα!
Ανθή Παπαγεωργίου