10 συμβουλές για να αυξήσετε τη γονιμότητά σας
Παρά τους χαλεπούς οικονομικά καιρούς, η ανάγκη για τεκνοποίηση θα είναι πάντα παρούσα. Δείτε, με ποιους τρόπους θα αυξήσετε τη γονιμότητά σας, σε περίπτωση που προσπαθείτε να μείνετε έγκυος.
Η εγκυμοσύνη και η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα από τα πιο θαυμαστά πράγματα της ζωής και θα έπρεπε να είναι το ίδιο εύκολο να συμβεί. Οι σύγχρονες συνθήκες ζωής ωστόσο δυσκολεύουν το απλούστερο όλων των πραγμάτων, όπως είναι η σύλληψη ενός παιδιού. Πολλά είναι όμως τα ζευγάρια τα οποία, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και τη γενικότερη κοινωνική ανασφάλεια, επιθυμούν να κάνουν οικογένεια και δεν αποθαρρύνονται από την πρώτη αναποδιά.
Αν θέλετε λοιπόν, να διευκολύνετε τις προσπάθειές σας, να μειώσετε το άγχος και τις επισκέψεις σας στο γυναικολόγο κάνοντάς του συνέχεια την ίδια ερώτηση, «εγώ πότε θα γίνω μάνα», ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές και σύντομα θα έχετε κάποιον να σας ξυπνάει στη μέση της νύχτας και να σας κοιτάει με ένα βλέμμα που όμοιο του δεν έχετε ξαναδεί...
Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις
Πριν βάλετε μπρος την επιχείρηση «τεκνοποίηση» κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις για να δείτε πρώτα, αν όλα πάνε καλά. Υπάρχουν λοιμώξεις όπως εκείνη των χλαμυδίων, που αν και ασυμπτωματικές τις περισσότερες φορές, αν μείνουν χωρίς θεραπεία για πολλά χρόνια, είναι ικανές να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στις σάλπιγγες.
Μπορεί να σας ακούγεται προφανές, αλλά μια υπενθύμιση πάντα χρειάζεται, ώστε να καταφέρετε αύξηση των πιθανοτήτων της τεκνοποίησης. Χωρίς αυτό να σημαίνει να γίνει ακόμα μια καθημερινή συνήθεια, φροντίστε να το εξασκείτε συχνά για να υπάρχει συνεχής ροή σπέρματος στις σάλπιγγες και να έχετε σύντομα ευχάριστα νέα για την πεθερά σας!
Μην αγχώνεστε
Το στρες, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, έτσι και εδώ, κάνει κακό και η μεγαλύτερη μας έννοια, θα πρέπει να είναι μονάχα το πως θα χαλαρώσουμε. Η σύγχρονη ζωή, η φρενήρης καθημερινότητα, οι συνεχώς αυξανόμενες υποχρεώσεις και αναζητήσεις λύσεων στα ανακύπτοντα προβλήματα προκαλούν τόσο άγχος, ώστε όχι μόνο μπλοκάρουν τις θηλυκές σεξουαλικές ορμόνες, αλλά βάζουν φρένο και στην ερωτική διάθεση του ζευγαριού.
Οι έρευνες έχουν δείξει πως το κάπνισμα ευθύνεται για το 5-8% των πρώιμων γεννήσεων, το 13-19% των λιποβαρών βρεφών, το 5-7% των πρόωρων θανάτων νεογνών και το αξιοσημείωτο 23-34% του συνδρόμου του βρεφικού αιφνίδιου θανάτου. Εκτός αυτών, το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί με το αυξημένο ποσοστό των αποβολών και των πρώιμων γεννήσεων.
Διατηρείτε το βάρος σας, στα φυσιολογικά επίπεδα
Είναι γενικά γνωστό πως ένας πολύ χαμηλός ή πολύ υψηλός δείκτης μάζας σώματος, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα. Η διατροφή σας θα πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να μένετε εντός των φυσιολογικών ορίων και να μην είστε ούτε πολύ αδύνατοι, ούτε και υπέρβαροι. Μελέτες έχουν δείξει μάλιστα, πως υπέρβαρες γυναίκες που έκαναν δίαιτα, πριν προχωρήσουν σε εξωσωματική γονιμοποίηση τριπλασίασαν τις πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες, από εκείνες που δεν ακολούθησαν μια καλύτερη διατροφή.
Το αλκοόλ έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γονιμότητά σας, αφού όχι μόνο ρίχνει την ποιότητα των ωαρίων αλλά στερεί το σώμα από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία που ενισχύουν τη γονιμότητά σας. Αν λοιπόν, προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, μειώστε σημαντικά την κατανάλωση αλκοόλ, ενω όταν τελικά τα καταφέρετε (και μείνετε έγκυος) κόψτε το τελείως.
Γυμνάζεστε καθημερινά
Η καθημερινή γυμναστική βοηθάει και αυτή στην αύξηση της γονιμότητά σας, αρκεί να μην υπερβάλλετε. Η κολύμβηση, οι μεγάλες βόλτες με τα πόδια και το πιλάτες, είναι καλοί τρόποι να γυμνάζεστε, χωρίς να κουράζετε υπερβολικά το σώμα σας. Η γυμναστική προετοιμάζει ιδανικά το σώμα όταν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, ώστε να έχετε μια ομαλή κύηση και, επιπλέον, βοηθάει μακροπρόθεσμα, στο να χάσετε μετά τον τοκετό, τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η γυμναστική ακόμα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα, ενώ βοηθάει στην εκτόνωση του άγχους.
Καθώς ετοιμάζετε το σώμα σας να φιλοξενήσει για εννέα μήνες ένα ανθρωπάκι, καλά θα κάνετε να έχετε ετοιμάσει καλά το περιβάλλον για να είναι όσο δυνατό πιο ευχάριστη η παραμονή του. Αν και οι περισσότερες επίδοξες μητέρες έχουν γνώση των όσων πρέπει να τρώνε, υπενθυμίζουμε πως καλό είναι να μειώσετε την καφεΐνη, να επιλέγετε βιολογικά φρούτα και λαχανικά για λιγότερα φυτοφάρμακα στη διατροφή σας, δώστε έμφαση στον ψευδάργυρο (για την υγεία των ωαρίων σας) τρώγοντας πολύ γαλοπούλα, στήθος κοτόπουλου και ξηρούς καρπούς και μην ξεχνάτε τα λιπαρά ψάρια για τα Ω-3 λιπαρά οξέα τους, που κάνουν καλό και στη μαμά και στο έμβρυο.
Μην πανικοβάλεστε αν δεν έχετε άμεσα αποτελέσματα
Η επιτυχής σύλληψη δεν είναι πάντα μια εύκολη υπόθεση, γι’ αυτό και θέλει υπομονή και επιμονή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζευγαριών που προσπαθούν πολλούς μήνες μέχρι τα ευχάριστα νέα, ενώ όσο περισσότερο αγχώνεστε τόσο περισσότερο δυσκολεύετε την επίτευξη του στόχου σας. Έχετε ακόμα υπόψη σας, ότι αν παίρνατε αντισυλληπτικά χάπια για μεγάλο διάστημα, ο οργανισμός χρειάζεται ένα εξάμηνο να ανακτήσει τη γονιμότητά του, από τη στιγμή που θα σταματήσετε να τα παίρνετε.
Πολλές φορές, ακόμα και η τεκνοποίηση γίνεται ακόμα μια «υποχρέωση», όχι επειδή έτσι το βλέπετε, αλλά επειδή την παίρνει η μπάλα της καθημερινότητας και χάνεται η μαγεία που χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος. Πριν τα καταφέρετε και κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας να μείνετε έγκυος, περάστε λίγο χρόνο με τον σύντροφο σας, αποκτήστε και άλλες κοινές εμπειρίες και μέσα από την χαλάρωση των διακοπών θα έρθουν όλα πιο φυσικά και πολύ πιο εύκολα.