8 πρακτικές για να κοιμηθείτε, επιτέλους
Γυρίζετε από την μία πλευρά, μετράτε προβατάκια αλλά τίποτα...Άλλη μια βασανιστική βραδιά αϋπνίας σας περιμένει. Δείτε, τι πρέπει να κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα.
Ο ύπνος για πολλούς δεν είναι εύκολη υπόθεση και αυτό εκτός από περισσότερη κούραση, καταλήγει και σε ακόμα περισσότερο άγχος και ένα σωρό άλλα προβλήματα, που θα λύνονταν εύκολα, αν με κάποιο τρόπο βοηθούσατε τον οργανισμό και τον ίδιο σας τον εαυτό, να χαλαρώσει και εν τέλει να παραδοθείτε στη θαλπωρή του κρεβατιού σας.
Η ιστοσελίδα της Huffington Post, μίλησε με ειδικούς στα θέματα διαταρραχών του ύπνου και παρουσίαζει 8 τρόπους για να καταφέρετε να κοιμηθείτε όταν μοιάζει ακατόρθωτο και... μακρινό όνειρο.
1. Σηκωθείτε από το κρεβάτι
Κάθε φορά που ξαπλώνετε το βράδυ και παραμένετε με ανοιχτά τα μάτια στο κρεβάτι δίνετε το λάθος μήνυμα στο σώμα σας, δίνοντας του, ουσιαστικά, το ΟΚ να ξαπλώνει στο κρεβάτι και να μην κοιμάται. Επειδή λοιπόν, το μυαλό σας μπορεί να συνηθίσει σε μια τέτοια συνθήκη και να δυσκολεύεστε ακόμα περισσότερο στον ύπνο, αν πέσετε για ύπνο και έχουν περάσει 15-20 λεπτά και δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε, σηκωθείτε, τεντωθείτε, αλλάξτε χώρο ή κάντε κάτι που θα σας χαλαρώσει και εν τέλει θα σας νυστάξει.
2. Κάντε γιόγκα και διαλογισμό
Τις δυσκολες ώρες της αϋπνίας επιστρατεύστε όλες τις τεχνικές χαλάρωσης που ξέρετε, όπως είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός. Ακολουθήστε το ρυθμό της αναπνοής σας και εστιάστε σε σημεία του σώματός σας στα οποία θα νιώσετε τις χαλαρωτικές επιδράσεις της ελεγχόμενης εκπνοής και εισπνοής. Σιγά σιγά θα χαλαρώσετε συνολικά και εν τέλει θα κοιμηθείτε.
3. Χαλαρώστε με κάποιον τρόπο που ταιριάζει σε εσάς
Ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών σας μέχρι και το μετωπό σας, σφίξτε κάθε μυική ομάδα για 5 δευτερόλεπτα και μετά χαλαρώστε την ή, ακόμα, φανταστείτε τον εαυτό σας σε ένα χαλαρωτικό και ευχάριστο μέρος ή αλλιώς μετρήστε προβατάκια. Όποιο τρόπο και αν χρησιμοποιείτε είναι σημαντικό να μην εστιάσετε στο πρόβλημα της αϋπνίας που το μόνο που θα καταφέρει είναι περισσότερο άγχος και περισσότερη αϋπνία.
Τα προβλήματα στον ύπνο απορρέουν τις περισσότερες φορές από τα άγχη και τις έννοιες που μας βασανίζουν την ημέρα και σε καθημερινή βάση. Είναι ομολογουμένως δύσκολο να καταφέρουμε να πέσουμε για ύπνο με άδειο μυαλό, αλλά είναι και αυτό τελικά θέμα εκπαίδευσης και συνήθειας, ώστε να διαχωρίζουμε τις ώρες που κοιμόμαστε και ξεκουραζόμαστε από εκείνες που αναλωνόμαστε με όλα τα προβλήματα που μας απασχολούν.
5. Μην κοιτάτε ποτέ το ρολόι
Ακόμα ένας λόγος άγχους που αυξάνει την αϋπνία είναι η ίδια η αϋπνία. Το στρες ότι πρέπει να κοιμηθείτε, αλλά εσείς αποτυγχάνετε σε αυτό, δημιουργεί ακόμα περισσότερο στρες και οδηγεί σε άκρως αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που εν τέλει επιθυμείτε. Δεν υπάρχει λόγος άγχους και δεν βοηθάει σε τίποτα όσον αφορά το θέμα του ύπνου. Μην πιέζετε το σώμα σας, αφήστε το να πάρει το χρόνο του να χαλαρώσει και εκείνο θα σας ανταμείψει.
Μην καταφεύγετε στα χημικά σκευάσματα με το πρώτο αϋπνο βράδυ και μην τα θεωρείτε την τελική λύση του προβλήματος σας. Μπορεί να είναι μονάχα ένα προσωρινό μέτρο αντιμετώπισης της αϋπνίας και προσέχετε πάντα να τα παίρνετε νωρίς τη νύχτα και όχι νωρίς το πρωί που θέλετε να είστε σε εγρήγορση για την καινούρια μέρα που ξεκινά.
7. Φτιάξτε το πρόγραμμα και τις συνθήκες του ύπνου σας
Φτιάξτε πρόγραμμα και μην καταλήγετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες να βλέπετε αποχαυνωμένοι τηλεόραση. Φροντίστε το δωμάτιο που κοιμάστε να είναι σκοτεινό και δροσερό και χωρίς ηλεκτρικές συσκευές που δημιουργούν έξτρα διαταρραχές στον ύπνο και την ξεκούραση. Μην πίνετε καφέ μέχρι αργά και βοηθήστε με κάθε δυνατό τρόπο τον οργανισμό σας να μπει σε μια τακτικότητα όσον αφορά στις ώρες ύπνου και σε διάθεση ύπνου μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας.
8. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό
Τέλος, αν η αϋπνία επιμένει και αρχίζει να επηρεάζει την καθημερινότητα και τις αντοχές σας, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να πάψετε να αγχώνεστε την ημέρα για το αν θα κοιμηθείτε το βράδυ.