“Λευκή συμφωνία” στο τραπέζι σας
Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φορέσουμε λευκά, αναδεικνύοντας το τέλειο μαύρισμα μας. Βάλτε λευκό και στη διατροφή σας, με 5 υπερ-τροφές που το clickatlife.gr σας προτείνει. Το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει…
1. Κουνουπίδι, το ευεργετικό
Μπορεί τα παιδιά σας να παραπονιούνται όταν το μαγειρεύετε και μυρίζει όλο το σπίτι, όμως το κουνουπίδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C και Ε. Ακόμη περιέχει γλυκοζινόλες, οι οποίες διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σύμφωνα με έρευνες έχει αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Τα λατρεύουμε, τα τρώμε στις πίτσες, τις σαλάτες και τις μακαρονάδες μας. Είναι μια τροφή για gourmet τύπους και παράλληλα εκτός από γευστική τροφή, έχουν πολλές βιταμίνες. Έχουν λίγες θερμίδες και λιπαρά και είναι πλούσια σε σελήνιο, κάλιο, ριβοφλαβίνη, νιασίνη και βιταμίνη D. Και το καλύτερο; Είναι μια χορταστική τροφή, που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας χωρίς να διακυβεύεται η γεύση.

Η κορυφαία σεφ Τζούλια Τσάιλντ είχε πει: «Δεν μπορώ καν να φανταστώ έναν κόσμο χωρίς κρεμμύδια». Ούτε κι εγώ. Νομίζω ότι νοστιμεύει τις σαλάτες και τα ψητά και παράλληλα είναι μια υπερ-τροφή. Η αντιφλεγμονώδης χημική ουσία που περιέχουν μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την αρθρίτιδα, ενώ θεωρείται αντικαρκινική τροφή. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι θα σας δώσει ενέργεια, τονώνοντας παράλληλα το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Γνωρίζατε ότι οι πατάτες μας προσφέρουν περισσότερες ίνες και κάλιο απ’ ότι άλλα λαχανικά ή φρούτα; Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, δεν περιέχουν χοληστερίνη ή άλλα λιπαρά.


Γνωρίζατε ότι η δυσοσμία, που βγάζει το σκόρδο και μας κάνει να το αποφεύγουμε, είναι για καλό σκοπό; Η αλισίνη, όπως είναι γνωστή η θειούχα ένωση του σκόρδου, έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιική δράση.


Γνωρίζατε ότι το λευκό χρώμα που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, οφείλεται σε φυτοχημικά που ονομάζονται ανθοξανθίνες –φλαβονοειδή και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες; Τα λευκά προϊόντα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, περιέχουν επίσης αλλικίνη, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Η αλλικίνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Τα λευκά φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που τονώνουν την ανοσοποιητική δραστηριότητα και είναι καλές πηγές ορυκτού καλίου.
Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]







