Καλύτερα ανεργία παρά μια άσχημη δουλειά, σύμφωνα με νέα έρευνα
Οι άσχημες συνθήκες εργασίας, αποδεικνύονται χειρότερες από την ανεργία, για την ψυχική υγεία του ατόμου, αναφέρει νέα αυστραλιανή έρευνα.
Τελικά ίσως η ανεργία να μην είναι τόσο άσχημη όσο νομίζαμε. Μια νέα μελέτη αποδεικνύει ότι, παρά το εισόδημα που μας προσφέρει, μια απαιτητική, ασταθής και άχαρη δουλειά, μπορεί να μας κάνει ακόμη πιο δυστυχισμένους, ακόμη κι απ’ την ανεργία, αναφέρεται σε άρθρο της στήλης υγείας του περιοδικού TIME.
Δεδομένου ότι μια αμειβόμενη θέση προσφέρει στον εργαζόμενο έναν στόχο κι έναν διαρθρωμένο ρόλο, οι ερευνητές πίστευαν εδώ και καιρό, ότι οποιαδήποτε εργασία κάνει το άτομο πιο ευτυχισμένο από την ανεργία. Αυτό όμως ισχύει στην πραγματικότητα, μόνο όταν μιλάμε για μια υψηλής ποιότητας θέση εργασίας, αντίθετα με μια άσχημη δουλειά, που αποδεικνύεται επιζήμια για την ψυχική υγεία.
Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, εξέτασαν με ποιο τρόπο διάφορα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά της εργασίας, επηρεάζουν την ψυχική μας κατάσταση και βρήκαν ότι οι άσχημες συνθήκες στο περιβάλλον της εργασίας - υψηλές απαιτήσεις, περιορισμένος έλεγχος στη λήψη αποφάσεων, υψηλή εργασιακή ανασφάλεια και ανισορροπία προσπάθειας-ανταμοιβής- έχουν περισσότερο αρνητικές συνέπειες για την ψυχική υγεία από ό, τι η ανεργία.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία επτά χρόνων, από περισσότερους από 7.000 ερωτηθέντες μιας αυστραλιανής έρευνας εργατικού δυναμικού για τη μελέτη τους Occupational and Environmental Medicine, στην οποία αναφέρουν: όπως είχαμε υποθέσει, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν άνεργοι, είχαν σημαντικά κατώτερη ψυχική υγεία από εκείνους που εργάζονταν. Ωστόσο, η ψυχική υγεία των ατόμων που ήταν άνεργοι, ήταν συγκρίσιμη ή πιο συχνά βελτιωμένη από εκείνη των εργαζομένων σε θέσεις εργασίας με δυσμενέστερα ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά … Τα νεά συμπεράσματα λοιπόν προτείνουν, οι στρατηγικές απασχόλησης που επιδιώκουν την προώθηση θετικών αποτελεσμάτων για τους ανέργους, να λαμβάνουν υπόψη και τις συνθήκες στο χώρο εργασίας.
Η μετάβαση από την ανεργία σε μια εργασία με υψηλά ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά, συσχετίστηκε με βελτιώσεις στην ψυχική υγεία, αναφέρουν οι ερευνητές. Από την άλλη, η ψυχική υγεία εκείνων που απασχολούνταν σε λιγότερα ικανοποιητικά περιβάλλοντα, χιεροτέρευε –όσο χειρότερη η δουλειά, τόσο περισσότερο επηρέαζε αρνητικά την ψυχική κατάσταση των εργαζομένων.
Οι άνεργοι, στην αυστραλιανή μελέτη, είχαν βαθμολογία (στην κλίμακα Mental Health Inventory, που μετρά την κατάθλιψη, το άγχος και την ευτυχία) ψυχικής υγείας 68,5. Οι εργαζόμενοι, είχαν μέσο όρο βαθμολογίας 75,1. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μετακίνηση από την ανεργία σε μια καλή δουλειά αύξησε τη βαθμολογία των εργαζομένων κατά 3,3 μονάδες, ενώ η μετακίνησή τους σε μια κακή δουλειά, οδήγησε σε πτώση 5,6 μονάδων, δηλαδή χειρότερα από ό,τι αν έμεναν άνεργοι (που μείωσε τη βαθμολογία κατά 1 μονάδα).
Τα ευρήματα αυτά, υπογραμμίζουν τη σημασία της απασχόλησης στην ευτυχία του ατόμου. Αντί της αυθαίρετης αναζήτησης εργασίας, η μελέτη προτείνει, οι άνθρωποι που είναι άνεργοι ή έχουν μια άσχημη δουλειά, να αναζητούν νέες θέσεις που προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια, αυτονομία και ένα λογικό φόρτο εργασίας. Βέβαια κάτι τέτοιο μάλλον είναι περισσότερο εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη.
Ίσως και οι εργοδότες θα πρέπει να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους την ψυχική υγεία των εργαζομένων τους - πιο ευτυχισμένοι υπάλληλοι, είναι μεγαλύτερο κέρδος και για τους εργοδότες. Οι άσχημες συνθήκες εργασίες, σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να επιβαρύνουν το κόστος υγείας, και οι εργαζόμενοι θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά αντιπαραγωγικοί.