6 τροφές για γρήγορο και φυσικό μαύρισμα
Αντί να κάθεστε με τις ώρες στον ήλιο, προσπαθώντας να επιτύχετε το πολυπόθητο μαύρισμα, ανοίξτε το ψυγείο σας! Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως το ομοιόμορφο μαύρισμα σχετίζεται με τις τροφές που καταναλώνετε!
Όταν τρώτε τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, έχετε πιο δυνατά μαλλιά και νύχια και πιο λαμπερή επιδερμίδα. Σύμφωνα μάλιστα με τη δερματολόγο Dr. Susan Stuart, όταν τρώτε φρούτα και λαχανικά, που έχουν κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα, αποκτάτε πιο εύκολα ένα φυσικό, ομοιόμορφο μαύρισμα.
Είναι τα καρότα, οι ντομάτες, οι γλυκοπατάτες, που περιέχουν το ισχυρό αντιοξειδωτικο καροτίνη, "Το σπανάκι και το αγριολάχανο περιέχουν μεγάλες ποσότητες β καροτίνης, που βοηθούν την όψη της επιδερμίδας και βοηθούν στο φυσικό μαύρισμα» λέει η dr Stuart.
Σε μια έρευνα που διεξήχθη το 2011 από τον Dr. Stephen, στο Πανεπιστήμιο του Nottingham, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ζητήθηκε από κάποιους μαθητές να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν β καροτίνη για μήνες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι εκείνοι, που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες, είχαν πιο βαθύ, φυσικό μαύρισμα.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο αντιδρούν στα δυσμενή αποτελέσματα της UV ακτινοβολίας στο δέρμα. Σας προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB, λόγω των πολυφαινολών και του αντιοξειδωτικού τους περιεχόμενου.
Περιέχουν 87% νερό, μεγάλες ποσότητες σε β-καροτένιο. Ενυδατώνουν το δέρμα και σας βοηθούν να μαυρίσετε ομοιόμορφα.
Είναι πλούσια σε β-καροτένιο και λυκοπένιο. Βοηθούν τόσο στην ενίσχυση του μαυρίσματος όσο και στην αντιοξειδωτική προστασία του οργανισμού και του δέρματος.
Τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης στο σώμα. Η ουσία που τους προσδίδει αυτή την ιδιότητα είναι η τυροσίνη, που μπορούμε να βρούμε και στο σουσάμι.
Το μπρόκολο, το σπανάκι και το σπαράγγι είναι τα τρια λαχανικά που βοηθούν σημαντικά στην παραγωγή μελανίνης.
Ο χαλκός αποτελεί απαραίτητο συστατικό για το μαύρισμα, καθώς συμβάλλει στην παραγωγή της μελανίνης και της ελαστίνης (πρωτεΐνη του δέρματος). Υπάρχει στα στρείδια, τα οστρακόδερμα, στο συκώτι, καθώς και στα μανιτάρια.
Tip
Για την καλύτερη απορρόφηση του β-καροτένιου από τον οργανισμό, πρέπει να συνοδεύετε τις τροφές και ιδιαίτερα τα λαχανικά με ελαιόλαδο. Ακόμη μην ξεχνάτε να καταναλώνετε τα φρούτα και τα λαχανικά φρέσκα, γιατί το β-καροτένιο είναι ευαίσθητο και χάνεται όταν τα τρόφιμα αποθηκεύονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]