5 τροφές που περιέχουν «καλούς» υδατάνθρακες

gunaika-psomi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΜΑΙΟΥ 2014

Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού και σημαντικό κομμάτι κάθε υγιεινής δίαιτας, γι' αυτό και δεν πρέπει να τους παραλείπουμε ποτέ από τη διατροφή μας. Το clickatlife.gr σας λέει ποιες είναι οι 5 υγιεινές τροφές που περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες από μια φέτα ψωμί.

Οι υδατάνθρακες χωρίζονται στους απλούς («κακούς») και στους σύνθετους («καλούς») . Ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται στην χημική τους σύσταση και στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας τους επεξεργάζεται.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως είναι η ολική άλεση και τα όσπρια, αποτελούνται από μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων ζάχαρης, για τη διάλυση και επεξεργασία των οποίων το σώμα απαιτεί περισσότερο χρόνο. Συνεπώς, σε αυτή την περίπτωση το σώμα, λαμβάνει μια πιο ισορροπημένη ποσότητα ενέργειας. Ποιες είναι οι καλές πηγές υδατανθράκων;

Ρεβίθια

Μια κούπα μαγειρεμένα ρεβίθια περιέχει 35 γραμμάρια υδατάνθρακες. Είναι μια τροφή που δεν  περιέχει πολλές θερμίδες, μόνο 210 θερμίδες ανά κούπα. Είναι μία πλούσια πηγή σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, χαλκό, βιταμίνες Α, B1, B2, B6, B12, και νιασίνη.

Γάλα σόγιας

Μια κούπα περιέχει 15 γραμμάρια υδατάνθρακες και οκτώ γραμμάρια πρωτεΐνης, τέσσερα γραμμάρια λιπαρών και μόνο 131 θερμίδες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βασικά αμινοξέα, ακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνες, μέταλλα κλπ.

Mήλα

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ένα μεγάλο μήλο περιέχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων. Συνολικά, έχει μόνο 114 θερμίδες και μόνο 1.5 γραμμάριο λιπαρών.

Σταφίδες

Το ένα τέταρτο μιας κούπας περιέχει 33 γραμμάρια υδατάνθρακες. Είναι το διπλάσιο ποσοστό, σε σχέση με μια φέτα ψωμί. Παρ΄όλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφεύγετε να τρώτε σταφίδες. Περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές ίνες, κάλιο, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο.

Γλυκοπατάτες

Μια μεσαία γλυκοπατάτα περιέχει 24 γραμμάρια υδατάνθρακες, 105 θερμίδες, βιταμίνη Α και ποτάσσιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6, είναι καλή πηγή βιταμίνης C, ενώ περιέχουν βιταμίνη D, κάλιο και σίδηρο.

Δήμητρα Μποφυλάτου
[email protected]