9 τρόποι που κάνετε-άθελά σας- κακό στην υγεία σας

andras-fagito
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Συνειδητά κανείς δεν κάνει κακό στην υγεία του, ασυνείδητα όμως και αθέλητα μπορεί να μην βλάπτουμε ευθέως τον εαυτό μας, αλλά σίγουρα δεν τον βοηθάμε να είναι στην καλύτερή του φόρμα. Έαν λοιπόν, κουνήσετε θετικά το κεφάλι σας στις παρακάτω προτάσεις, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε πλεύση και τρόπο ζωής, πριν να είναι πολύ αργά.

Οι ρόλοι που καλούμαστε να εκπληρώσουμε καθημερινά και οι υποχρεώσεις που πρέπει να φέρουμε εις πέρας είναι η κύρια αιτία που ξεχνάμε τη βασικότερη όλων υποχρέωση, που δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ευθύνη να προσέχουμε τον εαυτό μας.

Στην προσπάθειά μας να βγάλουμε λεφτά ξεχνάμε, πως πρέπει να είμαστε καλά, για να τα ξοδέψουμε και στον αγώνα μας να είμαστε καλοί φίλοι και σύντροφοι αμελούμε τη δική μας υγεία, ξεχνώντας πως πρέπει πρώτα εμείς να είμαστε καλά για να στηρίξουμε στη συνέχεια και τους άλλους. 

Συνειδητά κανείς δεν κάνει κακό στην υγεία του, ασυνείδητα όμως και αθέλητα μπορεί να μην βλάπτουμε ευθέως τον εαυτό μας, αλλά σίγουρα δεν τον βοηθάμε να είναι στην καλύτερή του φόρμα.

Έαν λοιπόν, κουνήσετε θετικά το κεφάλι σας στις παρακάτω προτάσεις, τότε ήρθε η ώρα να αλλάξετε πλεύση και τρόπο ζωής, πριν να είναι πολύ αργά.

1. Δεν τρέφεστε σωστά
Είτε το κάνετε επίτηδες, λόγω δίαιτας, είτε απλά δεν προλαβαίνετε, το θέμα είναι ότι δεν τρέφεστε σωστά και κάνετε κακό στον εαυτό σας. Η κακή και ελλειπής διατροφή δεν διευκολύνει την απώλεια βάρους (εν αντιθέσει με όσα νομίζατε), ρίχνει τα επίπεδα της ενέργειας και παραγωγικότητας και κάνει κακό και στη διάθεσή σας. Η ελλειμματική διατροφή ακόμα, προκαλεί διάλυση των μυών, γήρανση του εγκεφάλου μέχρι και πεπτικά προβλήματα. Καταναλώνετε τουλάχιστον 300-400 θερμίδες σε κάθε γεύμα και μην αποφεύγετε τα ενδιάμεσα γεύματα, αρκεί να είναι υγιεινά.

2. Δεν κοιμάστε αρκετά
Ο κακός ύπνος και η δουλειά μέχρι αργά το βράδυ, δεν βοηθάει σε τίποτα, ούτε καν στην πρόοδο της δουλειάς. Όταν κοιμάστε αργά και ξυπνάτε νωρίς, αλλάζετε το μεταβολισμό σας και τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός σας. Πεινάτε περισσότερο, δεν έχετε διάθεση, νιώθετε πνευματική σύγχυση και αυξάνετε την παραγωγή της ορμόνης του άγχους. Τώρα ξέρετε λοιπόν, πως ο 8ωρος ύπνος δεν είναι πολυτέλεια, αλλά πρώτη προτεραιότητα.

3. Είστε διαρκώς σε δίαιτα
Μην αλλάζετε διατροφικές συνήθειες ανά εβδομάδα. Ό,τι δίαιτα και να κάνετε, το σώμα σας θέλει χρόνο για να τη συνηθίσει και να σας δείξει αποτελέσματα. Το σώμα, άλλωστε, λειτουργεί καλύτερα με πρόγραμμα, γι’ αυτό δώστε του αυτό το πρόγραμμα που ζητάει, με συνέπεια. Βρείτε τη δίαιτα που ταιριάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας και ακολουθήστε αυτή τουλάχιστον για ένα δίμηνο, μέχρι να δοκιμάσετε την επόμενη.

4. Κάνετε καθημερινά υπερωρίες
Το να κάθεστε 2-3 ώρες παραπάνω στο γραφείο, 1-2 φορές την εβδομάδα, είναι κάτι το αναμενόμενο και σύνηθες πια. Όταν όμως, είτε με δική σας πρωτοβουλία, είτε με απόφαση ενός προϊσταμένου, μένετε καθημερινά πολλές παραπάνω ώρες, τότε σύντομα θα έχετε πρόβλημα.
Εκτός της κούρασης που υποβάλλετε το σώμα σας, ρίχνετε κατακόρυφα και την αποδοτικότητά σας. Επιπλέον και κατά συνέπεια δεν έχετε το χρόνο να τραφείτε σωστά, να κάνετε τη γυμναστική σας και να κοιμηθείτε σωστά, ώστε να ξεκουραστείτε και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.

5. Δεν τρώτε λαχανικά και φρούτα
Είτε προσέχετε τη σιλουέτα σας, είτε όχι, τα λαχανικά θα πρέπει να είναι κομμάτι της καθημερινής σας διατροφής. Αν σας αρέσουν τότε ακόμα καλύτερα, αν δεν σας αρέσουν, τότε θα πρέπει με κάποιον τρόπο να τα συνηθίσετε, διότι δε νοείται διατροφή χωρίς φρούτα και λαχανικά.

6. Δεν πίνετε αρκετό νερό
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεστε γιατί συχνά ξεγελάμε τη δίψα μας με κάποιο αναψυκτικό ή τον καφέ, αλλά όσα υγρά και αν πίνουμε, αν δεν πίνουμε νερό δεν βοηθάμε ιδιαίτερα το σώμα μας. Το 75% του ανθρώπινου οργανισμού αποτελείται από νερό και αυτό το ποσοστό θα έπρεπε να αρκεί για να συνηθίσετε (γιατί κι αυτό μια συνήθεια είναι) να πίνετε αρκετό νερό μέσα στη μέρα, ώστε να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο.
Την επόμενη φορά μάλιστα που θα λιγουρευτείτε κάτι, πιείτε ένα ποτήρι νερό πρώτα και περιμένετε. Ενδώστε στη λιγούρα σας μόνο αν επιμένει και μετά το νερό, αν και είναι πολύ πιθανό να καλυφθείτε με το νερό και τελικά απλά να διψούσατε.

7. Δεν τρώτε αρκετό λίπος
Δεν είναι όλα τα λίπη κακά, αλλά, εν αντιθέσει, πολλά από αυτά είναι και καλά και απαραίτητα για την υγεία μας. Χρειάζεστε τη λήψη υγιών λιπαρών από τα ψάρια, τους ξηρούς καρπούς και το ελαιόλαδο, καθώς αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του μυαλού, της πέψης, ακόμα και στην απώλεια βάρους.
Τα λίπη που πρέπει να αποφεύγετε βρίσκονται στις επεξεργασμένες τροφές, οι οποίες πρέπει, ούτως ή αλλιώς, να απουσιάζουν από τη διατροφή σας.

8. Τρώτε διαρκώς απ’ έξω
Όσο πολυάσχολοι και να είστε θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμά σας την καλή διατροφή.
Προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα πράσινα λαχανικά, τα φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, το γιαούρτι, το βιολογικό κρέας και τα ψάρια. Αυτή είναι η διατροφή που βοηθάει τον οργανισμό σας να χάσει βάρος, να διατηρήσει την υγεία της καρδιάς, να κοιμάται καλύτερα και να εμποδίσει την εμφάνιση του διαβήτη.

9. Έχετε θυμό μέσα σας
Πέραν της σωματικής υγείας, πολύ σημαντική είναι και πνευματική και ψυχολογική μας ευεξία. Τα καταπιεσμένα συναισθήματα, ο εγκλωβισμένος θυμός και οι ενοχές και τύψεις από παρελθούσες και τωρινές σχέσεις, βλάπτουν άμεσα την υγεία σας και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα σας να απελευθερωθείτε από αυτά, είτε απευθυνόμενοι σε ένα φίλο ή, καλύτερα, έναν ειδικό.