Αλλεργίες: όταν η γύρη γίνεται ο χειρότερός μας εχθρός
Την άνοιξη, οι αλλεργίες παίρνουν τα… πάνω τους και ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού υποφέρει από αυτές. Δείτε ποια φυτά αποτελούν αλλεργιογόνες αιτίες και πώς μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
Αν και για πολλούς η άνοιξη αποτελεί την καλύτερη εποχή, καθώς τα λουλούδια ανθίζουν και ο καιρός βρίσκεται στα καλύτερά του, για πολλούς άλλους, η εποχή αυτή είναι το… απόλυτο μαρτύριο. Ο λόγος φυσικά, οι αλλεργίες.
Οι πιο συνηθισμένες ανοιξιάτικες αλλεργίες είναι η αλλεργική ρινίτιδα, με επιπεφυκίτιδα, φτέρνισμα και βουλωμένη μύτη, η αλλεργική κνίδωση και το αλλεργικό άσθμα, που οφείλονται κυρίως στη γύρη των φυτών.
Τα φυτά της χώρας μας που αποτελούν τους «υπαίτιους» των αλλεργιών, είναι κυρίως δέντρα, όπως η ελιά, η ακακία, η λεύκα, η βελανιδιά και το κυπαρίσσι, άγρια δημητριακά, χορτάρια, γρασίδια, ζιζάνια, αγριόχορτα, θάμνοι και αγριοβότανα.
Οι κλιματολογικές συνθήκες καθορίζουν την εποχικότητα και τη διάρκεια της ανθοφορίας, επομένως και τις αλλεργίες. Σε γενικές γραμμές, περιοχές με θερμό κλίμα έχουν παρατεταμένη εποχή ανθοφορίας, σε αντίθεση με βόρειες και ψυχρές περιοχές όπου η ανθοφορία κρατά λιγότερο. Η εποχή της γύρης των χόρτων εκτείνεται από τον Απρίλιο έως τα τέλη Ιουλίου, φτάνοντας στο αποκορύφωμά της μεταξύ τέλους Ιουνίου και αρχών Ιουλίου, ενώ η ποσότητα της γύρης στον αέρα ποικίλλει από ημέρα σε ημέρα και από ώρα σε ώρα. Την άνοιξη, οι περισσότεροι ενοχλούνται από τα αγρωστώδη φυτά και τα δέντρα, ενώ το φθινόπωρο από τα ζιζάνια.
Οι ανεμόφιλες γύρεις είναι εκείνα τα αλλεργιογόνα που προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα, επειδή εισπνέονται. Αν ο άνεμος, μάλιστα είναι ισχυρός, η γύρη μπορεί να φτάσει μέχρι και 200 χιλιόμετρα μακριά. Η γύρη της ελιάς και των αγροστωδών, επηρεάζει περίπου το 60% με 70% των ασθενών, κυρίως το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, ενώ γύρω στο 40% όσων πάσχουν από αλλεργία, ενοχλείται από το αγριόχορτο περδικάκι, σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Το φυτό αυτό βρίσκεται όπου υπάρχει υγρασία, σε τοίχους, χαλάσματα κ.τ.λ., και μοιάζει πολύ με άγριο βασιλικό.
Κάλλιο προλαμβάνειν, παρά θεραπεύειν
Όπως και σε πολλά άλλα θέματα, έτσι και στις αλλεργίες, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Με λίγη προσοχή μπορούμε να προλάβουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα ή έστω να τα περιορίσουμε. Δείτε τι συμβουλεύουν οι ειδικοί:
- Αποφυγή της άμεσης επαφής με τα φυτά που προκαλούν αλλεργία.
- Παραμονή στο σπίτι ή σε κλειστούς χώρους, με κλειστά παράθυρα, τις «αλλεργιογόνες» ώρες, όταν δηλαδή η ατμόσφαιρα είναι «φορτωμένη» με γύρη (περίπου 08:00 - 20:00).
- Κλειστά παράθυρα κατά τις μετακινήσεις μας με το αυτοκίνητο και χρήση air condition.
- Συχνό λούσιμο, πλύσιμο και τοποθέτηση των ρούχων έξω από το υπνοδωμάτιο.
- Αποφυγή των σημείων με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά, αλλά και των περιοχών με λίμνες και ποτάμια και προτίμηση ξηρών περιοχών.
- Φοράτε γυαλιά ηλίου, ιδιαίτερα αν έχετε επιπεφυκίτιδα.
- Συχνός καθαρισμός της σκόνης του σπιτιού με ηλεκτρική σκούπα.
- Πλύσεις στη μύτη με θαλασσινό νερό, είτε με φυσιολογικό ορό για τη διευκόλυνση της αναπνοής.
- Αποφυγή της κατανάλωσης τροφών που θεωρείται ότι προκαλούν τροφικές αλλεργίες συχνότερα από άλλες (π.χ. θαλασσινά, αβγό, σταφύλια κ.ά.).
Αν πάντως και με τις συμβουλές αυτές, δεν καταφέρετε να εμποδίσετε τα αλλεργικά συμπτώματα, χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό προκειμένου να σας χορηγήσει φάρμακα.