Υαλουρονικό οξύ: το συστατικό κατά της γήρανσης
Το υαλουρονικό οξύ, γνωστό και ως υαλουρονάνη, είναι πλέον ευρέως διαθέσιμο στα συμπληρώματα, τις κρέμες για το δέρμα και ακόμη και στα ενέσιμα. Τι γνωρίζουμε πραγματικά γι αυτό;
Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;
Το υαλουρονικό οξύ είναι δομικό συστατικό του κολλαγόνου των ιστών σε όλους τους ζώντες οργανισμούς, το οποίο προσδίδει ελαστικότητα και σφριγηλότητα στους ιστούς, ενυδατώνει το δέρμα και τα μαλλιά και γεμίζει τα μάτια. Αν και αρχικά ανακαλύφθηκε το 1934 από τον Karl Meyer, το υαλουρονικό οξύ απέκτησε δημοσιότητα μετά από μια επίσκεψη ενός δημοσιογράφου σε ένα ιαπωνικό χωριό για να συνειδητοποιήσει ότι άνδρες και γυναίκες ηλικίας 80 και 90 ετών είχαν χαρακτηριστικά που αψηφούσαν την ηλικία όπως λεπτές ρυτίδες, ευέλικτες αρθρώσεις και καθόλου απώλεια μαλλιών. Αυτό τελικά συσχετίστηκε με κάποια συγκεκριμένα μόρια στη διατροφή τους όπως σόγια και tofu, τα οποία έστελναν σήματα στα κύτταρα μήνυμα να παράγουν περισσότερο υαλουρονικό οξύ.
Το σώμα μας περιέχει περίπου 15 γραμμάρια υαλουρονικού οξέος το οποίο βρίσκεται σε κάθε του μεριά. Με μια τέτοια εξάπλωση είναι λογικό να έχει πολλαπλές λειτουργίες. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι το υαλουρονικό οξύ βελτιώνει την ενυδάτωση του δέρματος, διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό και καθαρίζει τις ελεύθερες ρίζες, διατηρεί την ελαστικότητα του δέρματος, προστατεύει τις αρθρώσεις και τους νευρικούς ιστούς, έχει αντιβακτηριακή και αντι-φλεγμονώδη δράση και διατηρεί τη ρευστότητα στους ιστούς του ματιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από πολυάριθμους κινδύνους για τα μάτια.
Το ένα τρίτο της ποσότητας του υαλουρονικού οξέος στο σώμα αποικοδομείται και συντίθεται σε καθημερινή βάση και από εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Η κατασκευή κάθε προστατευτικού παράγοντα στο σώμα φθίνει με τη γήρανση και το υαλουρονικό οξύ δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μείωση των επίπεδων του υαλουρονικού οξέος συνοδεύει τη διαδικασία γήρανσης και εκτιμάται ότι από τη στιγμή που φτάνουμε στα 45 η σύνθεσή του είναι η μισή από όση απαιτεί το σώμα.
Στο δέρμα: Σχεδόν το μισό από το υαλουρονικό οξύ του σώματος βρίσκεται στο κολλαγόνο του δέρματος και είναι λογικό να διαδραματίζει ένα ζωτικό ρόλο σε αυτό. Βοηθά στο να διατηρήσει πάνω από 1000 φορές το βάρος του σε νερό μέσα στα κύτταρα, κάνοντάς το έτσι μια εξαιρετική ενυδατική κρέμα. Στην πραγματικότητα καμία άλλη βιολογική ουσία δεν μπορεί να διατηρήσει τόσο νερό οδηγώντας σε αυξημένη απαλότητα, χαλάρωση και μείωση των ρυτίδων. Εξίσου σημαντική είναι η ικανότητά του να αφαιρεί απόβλητα από τα κύτταρα. Σήμερα το υαλουρονικό οξύ θεωρείται εξίσου σημαντικό με το κολλαγόνο. Η πιο κοινή εφαρμογή του είναι σε θεραπείες αντιγήρανσης, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες καλλυντικών όπως η εξάλειψη ατελειών του δέρματος και ρυτίδων, αλλά αυτό δημιουργεί πρόβλημα αφού το υαλουρονικό οξύ καταστρέφεται από το σώμα και θα πρέπει αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται τακτικά όντας αρκετά ακριβή.
Στις αρθρώσεις: Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για συμπληρώματα γλυκοζαμίνης που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία αρθριτικών καταστάσεων. Η γλυκοζαμίνη ανήκει σε μια ομάδα ουσιών που είναι γνωστές ως γλυκοζαμινογλυκάνες. Οι ενώσεις αυτές βοηθούν στο να χτίσετε πιο ισχυρές, υγιείς και εύκαμπτες αρθρώσεις. Το υαλουρονικό οξύ είναι η πιο ενεργή μορφή των γλυκοζαμινογλυκάνων και λειτουργεί λιπαίνοντας το φλοιό στους ιστούς και σταθεροποιώντας την κατάρρευσή του. Απομακρύνει επίσης τα απόβλητα προϊόντα, συχνά όξινης φύσης και συνεπώς ανακουφίζει τον πόνο στις αρθρώσεις. Ως αντιοξειδωτικό υποστηρίζει περαιτέρω την υγεία των αρθρώσεων προστατεύοντας τις ελεύθερες ρίζες. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χορηγηθεί μέσω ενέσεων κατευθείαν στα γόνατα, αν και η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ ακριβή και συχνά χρειάζεται να επαναληφθεί λόγω της φυσικής του κατάρρευσης.
Στην ουλίτιδα: Η ουλίτιδα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα επηρεάζοντας 3 στους 4 ενήλικες άνω των 35 ετών και αποτελεί τη μεγαλύτερη αιτία της απώλειας των δοντιών. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα σημαντικό συστατικό του συνδετικού ιστού στα ούλα βοηθώντας στην αναγέννηση των καινούριων υγιών ιστών καθώς και στη μείωση των φλεγμονών που οδηγούν σε αιμορραγία των ούλων. Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέος με τη μορφή gel συνδράμει στη μείωση της αιμορραγίας των ούλων και σε άλλους παράγοντες της ουλίτιδας.