Πέτρες στην χολή: πώς αντιμετωπίζονται;
Τι προκαλούν οι πέτρες στην χολή και πώς αντιμετωπίζονται χειρουργικά;
Τι είναι η χολή;
Πρόκειται για ένα υγρό, που παράγεται στο ήπαρ, διά λεπτών σωλήνων μεταφέρεται στη χοληδόχο κύστη, όπου αποθηκεύεται για να μεταφερθεί μετά το γεύμα στον εντερικό σωλήνα, όπου συμβάλλει στην πέψη των τροφών.
Τι είναι η χολολιθίαση;
Για όχι απόλυτα διευκρινισμένους λόγους – διαταραχή στη σύσταση της χολής – η χολή συμπυκνώνεται, δημιουργεί κρυστάλλους και στη συνέχεια λάσπη και πέτρες. Ιδιαίτερα ευπαθείς είναι γυναίκες άνω των 40 ετών, παχύσαρκες, πολυτόκες (fat, fertile, female, forty: 4f). Η παρουσία λίθων στη χοληδόχο κύστη προδιαθέτει σε ποικίλες παθολογικές καταστάσεις:
• Κολικοί: είναι πόνοι στο δεξιό άνω μέρος της κοιλιάς από πέτρες που έχουν σφηνώσει στα σωληνάκια της χολής.
• Οξεία χολοκυστίτιδα: είναι φλεγμονή της χοληδόχου κύστεως με πόνο και πυρετό.
• Ίκτερος: οφείλεται σε ενσφήνωση πέτρας στο χοληδόχο πόρο, η οποία δεν επιτρέπει την εκροή της χολής στο έντερο και προκαλεί πόνο και “κιτρίνισμα”.
• Παγκρεατίτιδα: είναι η φλεγμονή του παγκρέατος, λόγω απόφραξης από λίθο του παγκρεατικού πόρου.
Τι εξετάσεις χρειάζονται;
Εκτός από ένα αναλυτικό ιστορικό και μια ενδελεχή φυσική εξέταση του ασθενούς, εξέταση εκλογής για την ανίχνευση των λίθων είναι η υπερηχοτομογραφία.
Επιπρόσθετα σε ειδικές περιπτώσεις χρήσιμες είναι η αξονική, η μαγνητική τομογραφία και η ενδοσκοπική ανάστροφη χολαγγειοπαγκρεατογραφία (ERCP).
Ποια είναι η θεραπεία της χολολιθίασης;
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Αυτή γίνεται λαπαροσκοπικά (διά μικρών οπών).
Γίνονται 3 οπές των 5mm και 1 των 10mm στον ομφαλό, διά των οποίων εισάγονται στην κοιλιά ειδικά εργαλεία για την αποκόλληση και την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Η ανοιχτή χολοκυστεκτομή (με τομή) πλέον έχει εγκαταλειφθεί. Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής είναι:
το ελάχιστο χειρουργικό τραύμα, η μηδαμινή απώλεια αίματος, ο ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος, η σύντομη (24 ώρες) νοσηλεία, η ταχύτερη επάνοδος στην εργασία. Τελευταία εφαρμόζεται με επιτυχία η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή μίας οπής (SILS: single incision laparoscopic surgery). Για την επέμβαση αυτή χρησιμοποιείται 1 μόνο οπή, η οποία είναι σχεδόν αόρατη, γιατί γίνεται μέσα στον ομφαλό.
Του Γεώργιου Μητρόπαπα, Γενικού Χειρουργού, Γενική-Ογκολογική-Λαπαροσκοπική Χειρουργική, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικού συνεργάτη του www.iator.gr .