Διατηρήστε σωστά τα τρόφιμα στο ψυγείο
Πάλι μία από τα ίδια. Ενώ ξέρετε από πριν ποιες είναι οι σωστές ποσότητες τροφίμων που πρέπει να αγοράσετε προκειμένου να μην πετάξετε στα σκουπίδια το φαγητό που περισσεύει, ως συνήθως, ξεχειλίσατε το καρότσι του super market, με αποτέλεσμα το ψυγείο σας να ασφυκτιά. Ξέρετε, ωστόσο, ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την ορθή συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο;
«Μη σας νοιάζει, δεν θα έχει χαλάσει, το έχω στο ψυγείο», είπατε σε φίλους που ήρθαν ξαφνικά στο σπίτι ένα βράδυ και θέλατε να τους σερβίρετε μεταξύ άλλων και το τυρί φέτα που εδώ και καιρό «διαφημίζατε». Όμως, μόλις ανοίγετε το δοχείο που το είχατε φυλάξει, μια δυσάρεστη έκπληξη σας περιμένει: η αποσύνθεση έχει αρχίσει δειλά δειλά να κάνει την εμφάνισή της… Μήπως κάνετε κάτι λάθος;
Η σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο αποτελεί το Α και το Ω για τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους. Δείτε ποια είναι τα μυστικά της ορθής αποθήκευσης μέσα στο ψυγείο και εκμεταλλευθείτε στο έπακρο τις δυνατότητές του, για τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο καιρό.
•Η θερμοκρασία δεν είναι η ίδια μέσα σε όλο το ψυγείο. Το πιο ψυχρό σημείο του είναι το χαμηλότερο ράφι (περίπου 2ο C), ακριβώς πάνω από τα συρτάρια των λαχανικών. Εκεί, τοποθετήστε νωπό κρέας ή ψάρι. Φροντίστε να τα έχετε σκεπάσει με ειδική μεμβράνη ώστε να μην στάξουν πάνω στα άλλα τρόφιμα.
•Στα μεσαία ράφια, η θερμοκρασία ανεβαίνει λιγάκι (περίπου 4-5ο C) και εκεί αποθηκεύονται γαλακτοκομικά, αλλαντικά και προϊόντα που έχουν ήδη ανοιχτεί και αναγράφουν «Διατηρείται στο ψυγείο μετά το άνοιγμα». Το ψηλότερο ράφι έχει θερμοκρασία περίπου 8ο C, όπου μπορούν να αποθηκεύονται λιγότερο ευπαθή προϊόντα ενώ οι περιοχές με την υψηλότερη θερμοκρασία είναι τα ράφια της πόρτας του ψυγείου (10-15ο C), για προϊόντα ελαφράς ψύξης, όπως νερό, κέτσαπ, μουστάρδα, γάλα, χυμοί κ.λπ.
•Μη γεμίζετε ασφυκτικά τους χώρους του ψυγείου σας. Ο κρύος αέρας, θα πρέπει να κυκλοφορεί παντού ελεύθερα, προκειμένου να επιτευχθεί η αποτελεσματικότερη ψύξη των τροφίμων.
•Αν το ψυγείο σας διαθέτει κατάψυξη, τυλίξτε τα τρόφιμα σε ειδικές μεμβράνες και τοποθετήστε τα με τάξη στα ράφια, φροντίζοντας από πριν να τα έχετε χωρίσει σε κατηγορίες προκειμένου να τα βρίσκετε εύκολα, όταν τα αναζητάτε. Στην περίπτωση που διαθέτετε καταψύκτη, τότε, δεν έχετε παρά να συμβουλευθείτε τις ενδείξεις που υπάρχουν στα συρτάρια και να τοποθετήσετε εκεί τα τρόφιμα ανάλογα με τη θερμοκρασία κατάψυξης.
•Να αφήνετε πάντα το ζεστό φαγητό να κρυώσει πριν το τοποθετήσετε στο ψυγείο και να το καλύπτετε, ώστε να εμποδίσετε τυχόν απώλειες υγρασίας και γεύσης. Επίσης, να διατηρείτε πάντα το ψυγείο καθαρό και ελέγχετε τακτικά αν το λάστιχο της πόρτας εφαρμόζει πλήρως στο ψυγείο ώστε να εξασφαλίζεται η απόλυτη ψύξη. Διαφορετικά, επικοινωνήστε με την αντιπροσωπεία προκειμένου να το αντικαταστήσετε.
•Εφαρμόστε ένα έξυπνο σύστημα «παλαιότητας» των τροφίμων και φροντίστε να καταναλώνετε πρώτα αυτά που αγοράσατε παλιότερα. Προκειμένου να τα θυμάστε, τοποθετήστε στο βάθος του ψυγείου τα φρέσκα προϊόντα που αγοράσατε πρόσφατα και έξω έξω βάλτε όσα είναι ήδη παλαιότερα και πρέπει να καταναλωθούν άμεσα.
•Μην ανοιγοκλείνετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Έτσι, το ψυγείο χάνει την υψηλή απόδοσή του και μειώνεται αισθητά η ψύξη, με αποτέλεσμα τα τρόφιμα να αλλοιώνονται πιο γρήγορα.
•Φροντίστε έστω μία φορά την εβδομάδα να κάνετε ένα γενικό «ξεκαθάρισμα» στο εσωτερικό του ψυγείου, πετώντας τα τρόφιμα που ενδεχομένως έχουν λήξει ή αλλοιωθεί. Έτσι, θα έχετε πάντα τον πλήρη έλεγχο του διατροφικού σας «στοκ» ενώ παράλληλα θα καταγράφετε και τις ελλείψεις σας σε μία λίστα για την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε το super market.