Από πού προέρχονται τα κρεμμύδια και πώς διαδόθηκαν;
Ξέρατε ότι οι… ρίζες των κρεμμυδιών φτάνουν μέχρι και 4000 χρόνια πίσω;
Πριν από 4000 χρόνια φαίνεται να εντοπίζονται οι πρώτες καλλιέργειες κρεμμυδιών στις περιοχές του Αφγανιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τατζικιστάν κι όσο κι αν σήμερα αποτελούν βασικό συστατικό στην αγαπημένη μας χωριάτικη και σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο, κάποτε δεν ήταν και τόσο δημοφιλές.
Οι Ινδοί, για παράδειγμα, δεν κατανάλωναν κρεμμύδια καθώς πίστευαν ότι προκαλούσαν θυμό και καταστροφικές τάσεις στους ανθρώπους και υπήρχε απαγόρευση σε αυτούς που τα κατανάλωναν να συναναστρέφονται με τους υπόλοιπους. Όταν, όμως, στη συνέχεια αρχαίοι Ινδοί γιατροί αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές ιδιότητες του κρεμμυδιού στην Αγιουβέρδα, το καυτερό λαχανικό άρχισε να παίρνει τα πάνω του.
Για πολλά χρόνια και οι Βρετανοί δεν το προτιμούσαν στη μαγειρική τους λόγω της περίεργης μυρωδιάς του. Με το ξέσπασμα της πανούκλας, όμως, άρχισαν να το εκτιμούν, καθώς την εποχή της Μαύρης Πανώλης, οι έμποροι κρεμμυδιών για κάποιο λόγο αποδεικνύονταν πιο υγιείς από τους υπόλοιπους.
Τα οφέλη του κρεμμυδιού είναι πολλά και διάφορα, αφού μειώνει τον κίνδυνο έλκους στο στομάχι, συμβάλλει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, τονώνει το ανοσοποιητικό, προσφέρει αντιπηκτική προστασία και ενδέχεται να βοηθά σε διάφορα είδη καρκίνου όπως του μαστού, των ωοθηκών, του παχέος εντέρου κ.ά.