7 συμβουλές για να ζήσετε τη ζωή που θέλετε

xaroumenoi
ΤΡΙΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Οι πιθανότητες να μην είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά σας ή να μη νιώθετε αγάπη και τρυφερότητα από τη σχέση σας είναι δυστυχώς αρκετές, αλλά ευτυχώς δεν είναι ποτέ αργά για να βρείτε αυτό που θέλετε σε τούτη τη ζωή. Είτε αυτό είναι μια καλύτερη δουλειά, είτε απλά ο έρωτας της ζωής σας.

Η αίσθηση ό,τι κάτι λείπει, συχνά δεν είναι λανθασμένη και όταν παύετε να νιώθετε ικανοποιημένοι από τη ζωή σας, είναι η στιγμή που θα πρέπει να αναλάβετε ενεργό δράση. Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά είναι αληθινό: τη ζωή που θέλετε να ζήσετε, μπορείτε να την αποκτήσετε, αρκεί να κάνετε σωστή επιλογή αυτής της ζωής και να μην παρασύρεστε από τις Σειρήνες που σφυρίζουν καθημερινά μέσα στο κεφάλι σας, αποπροσανατολίζοντάς σας από τους στόχους σας και την πορεία σας προς την ευτυχία.

Αν απλά αντιληφθούμε τη ζωή μας σαν μια εταιρεία, δεδομένου, μάλιστα, ότι πια όλα έτσι τα αντιλαμβανόμαστε, το μόνο που αρκεί για να πετύχει αυτή η «εταιρεία», είναι ένα καλό επιχειρηματικό σχέδιο και η καλή διαχείριση δυνάμεων.

Δοκιμάστε λοιπόν τα παρακάτω, κάντε ένα καλά δομημένο πλάνο, εκμεταλλευτείτε τα δυνατά σας σημεία και ζήστε τη ζωή που έχετε ανάγκη και επιθυμία να ζήσετε.

1. Φαντασιωθείτε
Δεν αρκεί η ομορφιά, η εξυπνάδα και η σκληρή δουλειά για να ζήσετε με τον τρόπο που θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας. Αυτό που χρειάζεστε για να καταφέρετε όσα θέλετε είναι η φαντασία. Οραματιστείτε τη ζωή σας στα επόμενα 2, 5 ή 10 χρόνια, καταγράψτε τη και αρχίστε να δουλεύετε προς αυτή την κατεύθυνση. Δουλεύετε την εικόνα σας μετά από 5 χρόνια και θα δείτε πως θα την πετύχετε, πολύ νωρίτερα.

2. Κάντε όνειρα
Στοχεύετε ψηλά για να πετύχετε και πολλά. Μπορεί να μην καταφέρετε τον υψηλό σας στόχο από την αρχή, μπορεί να γίνει σταδιακά, αλλά βήμα βήμα τελικά θα φτάσετε σε αυτόν. Ξεκινήστε από τα χαμηλά και θα πετύχετε και τα υψηλά. Οι υψηλοί στόχοι ενεργοποιούν αποτελεσματικότερα τον εγκέφαλο, συνειδητά και ασυνείδητα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιτυχίας και εκπλήρωσης όλων των στόχων και ονείρων σας, μικρών και μεγάλων.

3. Μη στηρίζεστε στα υλικά αγαθά
Το πιο εύκολο πράγμα στη ζωή είναι να μαζέψετε λεφτά για να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο ή να καταφέρετε επαγγελματική καταξίωση. Οι έρευνες όμως και η πείρα ζωής δείχνουν πως τα υλικά αγαθά και οι εγωκεντρικοί στόχοι δεν είναι οι ενδεικνυόμενοι τρόποι προσέγγισης της αληθινής ευτυχίας. Η αληθινή ευτυχία έρχεται μέσα από την κάλυψη των βασικών αναγκών, που είναι οι ανθρώπινες σχέσεις, η αντίληψη των ικανοτήτων μας και η αυτονομία και αυτάρκεια να αποφασίζουμε εμείς, οι ίδιοι για τις ζωές μας.
Μη στηρίζεστε λοιπόν στην κτήση υλικών αγαθών, αλλά στις δυνάμεις σας, στις σχέσεις σας με τους άλλους ανθρώπους, στο πόσο καλοί είστε σε αυτό που κάνετε και στη δύναμη του να αποφασίζετε οι ίδιοι για τη ζωή σας.

4. Παραμείνετε ρεαλιστές
Καλό είναι να έχετε υψηλές προσδοκίες για τον εαυτό και τη ζωή σας, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε την πραγματικότητα και τις ρεαλιστικές συνθήκες μέσα στις οποίες ζείτε. Οι στόχοι χρειάζονται κόπο, τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα και τα εμπόδια είναι για να ξεπερνιώνται. Να είστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, χωρίς να μεμψιμοιρείτε γι’ αυτά, ώστε να τα ξεπεράσετε μεθοδικά και με αποτελεσματικότητα.

5. Να είστε συγκεκριμένοι
Είναι άλλο το «θα ξεκινήσω γυμναστική μέσα στην εβδομάδα» και άλλο το «θα πάω για τρέξιμο τη Δευτέρα και την Τρίτη, 8-10 το πρωί στο πάρκο δίπλα από το σπίτι». Ο εγκέφαλος και ολόκληρος ο οργανισμός λειτουργεί με πρόγραμμα και όσο πιο συγκεκριμένο το πρόγραμμα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Όσο πιο συγκεκριμένος είναι ο στόχος, τόσο πιο σίγουρη είναι η επιτυχία του, καθώς δημιουργείται μια ευθεία σύνδεση στον εγκέφαλο, μεταξύ της ζώνης 8-10 πμ με το τρέξιμο στο πάρκο.

6. Κάντε σωστές εκτιμήσεις και προσαρμογές
Έχετε καταφέρει και έχετε ένα πλάνο και παρακολουθείτε την πορεία του, αλλά αυτό δεν αρκεί. Η παρακολούθηση πρέπει να είναι μια δυναμική διαδικασία και ανάλογα με την πορεία των εργασιών να κάνετε αλλαγές, ώστε να προσαρμόζεται το πλάνο στα νέα δεδομένα και εμπόδια που διαρκώς ανακύπτουν. Κάνετε καθημερινή καταγραφή της πορείας σας προς τον στόχο σας και να είστε πάντα ανοιχτοί και δεκτικοί σε διαρκείς αλλαγές πλεύσης.

7. Μην κοινοποιείτε τα πλάνα σας
Κάθε φορά που μιλάτε σε τρίτους για τα σχέδιά σας απομακρύνεστε λίγο περισσότερο από το να πραγματοποιήσετε. Εκτός του ότι γίνεστε δεκτικοί σε κριτική, που είναι νωρίς για να δεχτείτε και να διαχειριστείτε, παίρνετε αρκετή ικανοποίηση και μόνο αρθρώνοντάς τα, βάζοντας σε παύση τη δράση, για να τα πετύχετε, εν τέλει. Εν ολίγοις, όσοι μοιράζονται με άλλους τα πλάνα τους, το πιθανότερο είναι να μην τα πραγματοποιήσουν ποτέ, γι’ αυτο κρατήστε τα πλάνα και τις σκέψεις σας γι’ αυτά για τον εαυτό σας και κοινοποιείστε στους τρίτους μόνο το τελικό αποτέλεσμα.