Γιατί δε μπορείτε να συγκεντρωθείτε;

giati-de-mporeite-na-sugkentrotheite

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2011

Ποιοι είναι οι λόγοι που δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε; Είναι φυσιολογικό ή μήπως πάσχετε από τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας; Μάθετε πότε πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Χάνετε συνεχώς τα κλειδιά σας, αμφιταλαντεύεστε μεταξύ δουλειάς και Facebook και ονειροπολείτε κατά τη διάρκεια σοβαρών συζητήσεων. Μέχρι ενός σημείου, μπορεί να είναι φυσιολογικό. Πώς όμως θα ξέρετε αν έχετε σοβαρό πρόβλημα; Για τους ενήλικες που πάσχουν από διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD), η άγνοια ή η παραμέληση της διαταραχής αυτής, μπορεί να γίνει εξουθενωτική.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλο και περισσότερα άτομα σε ηλικία περίπου 38 ετών διαγιγνώσκονται με αυτή τη διαταραχή, πράγμα που είναι λογικό σε αυτή την ηλικία του multitasking, όταν δηλαδή καλούνται να ανταπεξέλθουν σε όλο και περισσότερο πράγματα (δουλειά, οικογένεια, προσωπικές υποχρεώσεις κ.τ.λ.).

Πάντως, δεν πάσχουν από ADHD, όλοι όσοι αργούν να κάνουν κάτι ή ξεχνούν τα ραντεβού τους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να εξηγούν την έλλειψη συγκέντρωσης. Δείτε κάποιους από αυτούς και ενημερωθείτε για το αν και πότε χρειάζεται να δείτε κάποιον ειδικό.

Υπερφόρτωση από την τεχνολογία

Κινητό, υπολογιστής, φαξ, ipod, όλα αναζητούν λίγη από την προσοχή σας και λογικό είναι να σας κάνουν κάποιες φορές… έξαλλους! Μέχρι ενός σημείου, ο εγκέφαλός σας μπορεί να ενεργεί ως γραμματέας, οργανώνοντάς σας βοηθώντας σας να διαχειριστείτε το χρόνο σας. Όμως, όσο περισσότερα πράγματα κάνετε ταυτόχρονα, τόσο δυσκολότερο είναι να μείνετε συγκεντρωμένοι στο καθένα από αυτά. Ακολουθώντας τις βασικές οργανωτικές δεξιότητες, όπως το να σημειώνετε τις δουλειές σας και να μένετε πιστοί στο πρόγραμμά σας, μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων αυτών. Όπως και το να κάνετε διαλείμματα από τη συνεχή παρακολούθηση τηλεόρασης ή ενασχόλησης με το Internet.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Συνεχώς «πιάνετε» τον εαυτό σας να αποφεύγει σημαντικά καθήκοντα και να μην είναι σε θέση να συγκεντρωθεί σε αυτά και σας συμβαίνει αυτό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής σας -με ή χωρίς τη βοήθεια του Διαδικτύου ή του κινητού τηλεφώνου. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι, όταν ο εγκέφαλος δε λειτουργεί σωστά, δε μπορείτε να κάνετε διάφορες εργασίες χωρίς να αποσπάται εύκολα η προσοχή σας από σκέψεις ή άσχετες δραστηριότητες.

Έλλειψη ύπνου

Αν δεν κοιμάστε αρκετά –συνήθως επτά με οκτώ ώρες την ημέρα- πιθανόν να είστε οξύθυμος, αφηρημένος και να δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τις καθημερινές σας δραστηριότητες και αυτό είναι φυσιολογικό. Εάν ξεκουράζεστε αρκετά και κοιμάστε σχετικά νωρίς, θα μπορείτε και να συγκεντρώνεστε.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Εσείς ή ο σύντροφός σας έχετε προβλήματα ύπνου ή ξυπνάτε κουρασμένοι, υποφέρετε από συνεχή κατήφεια και έχετε προβλήματα συγκέντρωσης, όπως η έλλειψη προσοχής πάνω σε κάτι ή της δυνατότητας να βρίσκεστε σε εγρήγορση. Θα μπορούσατε να πάσχετε από μια αδιάγνωστη διαταραχή ύπνου ή να επωφεληθείτε από τις βασικές συμβουλές υγιεινής του ύπνου. Για τους ενήλικες με ADHD, η έλλειψη ύπνου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Έλλειψη ενδιαφέροντος για τη δουλειά

Όλοι θα έχουμε και κάποιο παράπονο σχετικά με τη δουλειά μας, από καιρό σε καιρό. Ίσως κάποιο παράπονο από έναν πελάτη ή μια επίπληξη από τον προϊστάμενό μας, μας κάνει να νιώθουμε περίεργα. Και αν ένα αποδιοργανωμένο περιβάλλον εργασίας ή μια βαρετή δουλειά, καθιστούν δύσκολη τη συγκέντρωσή μας, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αλλά αν διαπιστώσετε ότι συνεχώς έχετε πρόβλημα στο να ολοκληρώσετε μια εργασία, χάνετε τις προθεσμίες ή κάνετε λάθη, θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Ή να ψάξετε για άλλη δουλειά.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Αναβάλετε συνεχώς τις εργασίες σας, περιπλανιέστε άσκοπα στο χώρο εργασίας σας και έχετε προηγούμενο ιστορικό χαμηλής απόδοσης στην εργασία σας ή αλλάζετε συχνά δουλειές. Οι ενήλικες με ADHD αντιμετωπίζουν συνεχώς δυσκολίες στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους και θεωρούνται συχνά «αδύνατοι κρίκοι» σε μια ομάδα. Παλεύουν με μια σταθερή αίσθηση χαμηλής επίδοσης και με θέματα αυτοσεβασμού.

Υπερβολικό άγχος

Το άγχος έχει να κάνει πολύ με τη συγκέντρωση. Ανταγωνίζεται τα γνωστικά κέντρα μας -τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη γρήγορη και οξεία σκέψη. Επομένω, το να είστε στρεσαρισμένοι, επιβαρύνει την κατάσταση. Ο διαλογισμός είναι μια καλή λύση, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη τεχνική χαλάρωσης, μπορεί να αυξήσει την ικανότητά σας να αντιστέκεστε σε περισπασμούς, αλλά και ότι βελτιώνει την προσοχή και απαλύνει τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Έχετε άλλες διαταραχές της διάθεσης που σχετίζονται με το στρες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, που συχνά συμπίπτουν με την ADHD. Επίσης, εξετάστε αν το άγχος μειώνει τη συγκέντρωσή σας ακόμη περισσότερο και αν επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά, τις σχέσεις σας, ή τους γύρω σας.

Περιορισμένη άσκηση

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να κρατήσει το μυαλό σας οξύ και να αυξήσει την ικανότητά σας για μάθηση και μνήμη. Είναι ακόμη πιο σημαντική σε ενήλικες που πάσχουν από ADHD, οι οποίοι έχουν μια γενικότερη ανησυχία. Η άσκηση βοηθάει επίσης στο να καταναλώνετε την περισσή ενέργεια που σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι και μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα.

Συμβουλευτείτε έναν γιατρό όταν: Δυσκολεύεστε να καθήσετε ήσυχα στην καρέκλα (όπως κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης ή στο γραφείο σας) και θέλετε συνεχώς να σηκώνεστε και να κινείστε γύρω από το γραφείο. Ή ζητήστε βοήθεια αν ασκείστε υπερβολικά -δηλαδή, δύο ή τρεις ώρες την ημέρα- μόνο για να καταναλώσετε την περισσή ενέργεια που νιώθετε.