Τι πρέπει να πάψετε να ανέχεστε στη σχέση σας;

apistia
ΤΡΙΤΗ, 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Μπορεί οι σχέσεις να είναι πάντα δύσκολες, αλλά τα πράγματα είναι απλά: όταν δεν μας αρέσει κάτι ανοίγουμε την πόρτα και φεύγουμε…

Στα λόγια πολλά λέγονται και στη θεωρία πολλά είναι εύκολα. Το τι πρέπει να ανέχεται κανείς σε μια σχέση όμως είναι σχεδόν ξεκάθαρο, αν και πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολο στην εφαρμογή, καθώς συχνά τα αισθήματά μας, μάς στερούν τη διαύγεια που είναι απαραίτητη για να δούμε οι ίδιοι και οι ίδιες ότι ο σύντροφός μας, μπορεί να το ισχυρίζεται, αλλά δεν μας αγαπάει πια.

Κάποιες συμπεριφορές όμως δεν θα πρέπει να είναι ούτε στο ελάχιστο ανεκτές και δεν θα πρέπει ποτέ να αμφιβάλλετε για τη δική σας αξία σαν άτομο, κρίνοντας από την κακομεταχείριση που σας κάνει ο άλλος. Μπορεί οι σχέσεις να είναι πάντα δύσκολες, αλλά τα πράγματα είναι απλά: όταν δεν μας αρέσει κάτι ανοίγουμε την πόρτα και φεύγουμε…

1. Την απιστία
Η προφανής απάντηση στο τι δεν αξίζει την ανοχή σας, είναι η απιστία σε μια σχέση. Πρώτον, εξαιτίας των κινδύνων στη δική σας υγεία, που ανακύπτουν όταν ο σύντροφός σας έχει και άλλους ερωτικούς συντρόφους και, δεύτερον, εξαιτίας της διάσπασης της εμπιστοσύνης που προκαλεί. Η εμπιστοσύνη είναι μια από τις πιο ισχυρές βάσεις σε μια σχέση και η κατάλυση αυτής οδηγεί σταδιακά, αλλά σταθερά στη διάλυση της σχέσης. Αν ωστόσο νιώθετε την ανάγκη να συγχωρήσετε ένα μεμονωμένο περιστατικό, μη διστάσετε να το κάνετε. Όπως καλό θα ήταν να μη διστάσετε να απομακρυνθείτε από μια σχέση στην οποία η απιστία είναι συνήθεια και όχι «ατυχία μιας βραδιάς».

2. Το ψέμα
Όπως και η απιστία της οποίας η συνέχεια είναι αυτό που πληγώνει και διαλύει τη σχέση, έτσι συμβαίνει και με το ψέμα. Το ψέμα διαρρηγνύει την εμπιστοσύνη στη σχέση, η οποία, όπως αναφέραμε και στην περίπτωση της απιστίας, είναι θεμέλιος λίθος της καλής σχέσης.

3. Τα ξεσπάσματα
Τα ξεσπάσματα θυμού και οι κρίσεις βίας, δεν είναι κάτι που παθαίνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι. Μη συγχέετε τα νεύρα και την ένταση της ημέρας με εκτός ορίων ξεσπάσματα, βίαιες αντιδράσεις και απειλές κατά πάντων. Μην ξεχνάτε πως ο πραγματικός εαυτός κάποιου φαίνεται σε καταστάσεις κρίσεων και αν ο εαυτός που βλέπετε απέναντί σας είναι βίαιος και ιδιαίτερα απότομος, καλύτερα να λάβετε τα μέτρα σας. Ζητήστε του να βρει ένα τρόπο να διαχειριστεί με πολιτισμένο τρόπο τα νεύρα και το άγχος του, ή απλά χωρίστε.

4. Τη σωματική κακοποίηση
Η κακομεταχείριση κάθε είδους δεν είναι κάτι που πρέπει να ανέχεστε σε καμία περίπτωση. Το κακό και το περίεργο στο θέμα της κακομεταχείρισης είναι ότι πολλές φορές, δύσκολα την αναγνωρίζουμε ως τέτοια, με αποτέλεσμα να την ανεχόμαστε χωρίς να έχουμε αντιληφθεί συνειδητά ότι πέφτουμε θύματα σωματικής βίας ή ακόμα και σεξουαλικής κακοποίησης.
Εάν νιώθετε εκτεθειμένες και φόβο απέναντι στο σύντροφό σας, τότε θα πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό, ακόμα και αν το αντιληφθήκατε αργά,  γιατί εν τέλει ποτέ δεν είναι αργά για να ζήσετε τη ζωή που σας αξίζει με έναν σύντροφο που θα σας αγαπάει πραγματικά.

5. Τη συναισθηματική βία
Η ψυχολογική και συναισθηματική βία, εντοπίζεται πολύ δυσκολότερα από τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά συχνό φαινόμενο. Εάν ο σύντροφός σας, σας μειώνει, σας κάνει να νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, σας απειλεί και σας προκαλεί συναισθήματα αυτολύπησης, δεν είναι ένας σύντροφος που θέλετε να περάσετε ούτε μια ώρα από τη ζωή σας μαζί του. Προστατέψτε τον εαυτό σας από τέτοιους ανθρώπους και βγάλτε τους από τη ζωή σας, ακόμα και αν είναι κάποιος που κάποτε αγαπήσατε βαθιά.

6. Την κακομεταχείριση των παιδιών
Εάν και μόνο υποψιάζεστε πως ο σύντροφός σας κακομεταχειρίζεται, με τον οποιοδήποτε τρόπο, τα παιδιά σας, είτε είναι δικά του, είτε όχι, καλά θα κάνετε να λάβετε τα μέτρα σας. Δεν πρέπει να ανέχεστε ούτε στο ελάχιστο κάποιον που δε σέβεται την υγεία και την ψυχολογία των παιδιών σας, αφού αυτό σημαίνει ότι δε σέβεται εσάς την ίδια. Μην ξεχνάτε πως είναι δική σας δουλειά να υπερασπιστείτε τα παιδιά σας και όταν εκείνα παραπονεθούν  για ανάρμοστες συμπεριφορές, το πως εσείς θα αντιδράσετε παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και τη μετέπειτα πορεία της ζωής τους.

7. Την έλλειψη σεβασμού
Η έλλειψη σεβασμού μπορεί και εκφράζεται με μια μεγάλη ποικιλία τρόπων, πέρα από όλους τους παραπάνω, που στο τέλος της ημέρας, όλες οι κακές συμπεριφορές, έλλειψη σεβασμού δείχνουν. Μη συμβιβάζεστε με κανένα που δεν σας σέβεται και δεν σας φέρεται, όπως σας αξίζει. Σίγουρα υπάρχει κάποιος που θα σας αγαπήσει γι’ αυτό που είστε και δεν θα σας προσβάλλει ούτε για το σώμα σας, ούτε για τις σκέψεις, ούτε για τον τρόπο που ντύνεστε. Βρείτε αυτόν και μην ασχολείστε με κάποιον ουσιαστικά δεν σας αγαπάει καν.