Αντικαταστήστε 4 λιπαρές τροφές χωρίς να χάσετε γεύση
ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
Οι τηγανητές πατάτες, το κοτόπουλο με την πέτσα, τα παγωτά, οι σος στις σαλάτες… Όλα ακούγονται πολύ ωραία, αλλά μήπως υπάρχουν εναλλακτικές, έτσι ώστε να γλιτώσετε από τα πολλά λιπαρά;
Οι λιπαρές τροφές δεν κάνουν κακό μόνο στη σιλουέτα σας και την περιφέρειά σας, αλλά και στην υγεία σας, αυξάνοντας τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα και επιβαρύνοντας σε βάθος χρόνου την καρδιά σας.
Δυστυχώς, οι τροφές αυτές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μας κάνουν να θέλουμε να τις αναζητάμε και να τρώμε όλο και περισσότερο, επιβαρύνοντας και τη γραμμή, αλλά και την υγεία μας, θυσιάζοντας τα πάντα στο βωμό της γεύσης και της… λιγούρας.
Όσο, όμως, κι αν νομίζουμε ότι είμαστε έρμαια της κάθε λιχουδιάς που βρίσκεται στην κουζίνα μας, υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούν να μας ευχαριστήσουν το ίδιο, χωρίς να μας κάνουν κακό.
Σας αρέσουν οι πατάτες; Γιατί να τις καταναλώνετε με τόσο λάδι που μάλιστα έχει τηγανιστεί ξανά αρκετές φορές και να μην τις προτιμήσετε στην πιο αγνή μορφή τους; Η πατάτα που τηγανίζεται έχει υψηλές πιθανότητες να αναπτύξει ακρυλαμίδιο, μια νευροτοξική και πιθανόν καρκινογόνο ουσία για τον άνθρωπο, συν του ότι με τόσο λάδι μετατρέπεται σε λιπαρή τροφή, η συχνή κατανάλωση της οποίας θα έχει επιπτώσεις. Τι να κάνετε: Απαρνηθείτε το τηγάνι και προτιμήστε τις πατάτες σας στο φούρνο, με λίγο λάδι και τα μπαχαρικά της αρεσκείας σας, αποφεύγοντας το αλάτι. Έτσι, με την ίδια πρώτη ύλη, αποφεύγετε τα έξτρα λιπαρά και απολαμβάνετε εξίσου το γεύμα σας.
Σε μικρότερες ηλικίες τα μετρούσαμε ένα-ένα και στις μεγαλύτερες, παρ’ όλο που χάσαμε το μέτρημα, συνεχίζουμε να τα προτιμούμε σαν γλύκισμα όσο ο καιρός το επιτρέπει. Τα παγωτά, όμως, περιέχουν ζάχαρη, γαλακτοματοποιητές, σιρόπι γλυκόζης και φυτικά λίπη (που περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα), μετατρέποντας το παιδικό, αγαπημένο μας επιδόρπιο, σε βόμβα για τη γραμμή και την υγεία μας. Τι να κάνετε: Όποιος και να σας έλεγε να «κόψετε» τα παγωτά, ξέρουμε ότι δεν θα το κάνατε. Μια πιο ελαφριά εναλλακτική, όμως, σε σχέση με τα κλασικά παγωτά είναι τα σορμπέ, τα οποία φτιάχνονται από τη σάρκα των φρούτων σε συνδυασμό με ζάχαρη. Μπορεί να μην γλιτώνετε τη ζάχαρη, ξεφορτώνεστε, όμως, τα λιπαρά των συμβατικών παγωτών και αν, μάλιστα, τα φτιάξετε και μόνοι σας, θα μπορέσετε να ελέγξετε και την ποσότητα ζάχαρης που θα χρησιμοποιήσετε, άρα και τις θερμίδες τους.
Δεν είναι και λίγες οι φορές που μια Σίζαρς ή μια σαλάτα του σεφ σας έβγαλε από το δίλημμα του τι να παραγγείλετε, ώστε να είναι υγιεινό. Μια σαλάτα, όμως, που «κολυμπάει» σε σος και μαγιονέζα, ζαμπόν, αβγά, κρουτόν και κρέμες γάλακτος, χάνει το νόημα του υγιεινού και περνάει στα μονοπάτια του λιπαρού, συν του ότι οι θερμίδες π.χ. μιας Σίζαρς με ντρέσινγκ φτάνουν τις 500 και μιας Σεφ, μπορεί να αγγίξουν τις 700. Τι να κάνετε: Φτιάξτε μόνοι σας μια σαλάτα που θα είναι πραγματικά υγιεινή και απαλλαγμένη από λιπαρά, η οποία, κιόλας, θα σας κοστίσει λιγότερο. Προτιμήστε καλά πλυμένο μαρούλι, ρόκα, πιπεριά και άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας, τα οποία μπορείτε να συνδυάσετε με άπαχη πρωτεΐνη, όπως γαλοπούλα ή τόνο και ραντίστε με λίγο ελαιόλαδο ή λαδολέμονο ή λάδι με μπαλσάμικο.
Το κοτόπουλο ίσως να το έχετε ταυτίσει με άπαχη πρωτεΐνη, αυτό, όμως, που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι αυτό ισχύει για το στήθος του κοτόπουλου. Αν είστε λάτρεις της φτερούγας, πρέπει να ξέρετε ότι πρόκειται για το πιο λιπαρό κομμάτι του κοτόπουλου, κι αν, μάλιστα, την προτιμάτε με πέτσα, τα λιπαρά και οι θερμίδες αυξάνονται ακόμη περισσότερο. Σε αρκετά εστιατόρια δε, οι φτερούγες προτηγανίζονται και τηγανίζονται ξανά, εκτινάσσοντας τα λιπαρά τους στα ύψη, ενώ και το μπούτι κοτόπουλου δεν πάει πίσω. Τι να κάνετε: Αγοράζετε φιλετάκια κοτόπουλου, τα οποία μπορείτε να τα μαγειρέψετε με λαχανικά, δίνοντάς τους άρωμα και νοστιμιά, χωρίς πολλά λάδια. Αποφύγετε και πάλι τις αλχημείες με τις σος για να το συνοδέψετε και προτιμήστε την απλή, κλασική μουστάρδα.