Γυμναστική με σχοινάκι... όπως παλιά
Βγάλτε το… παιδί που κρύβετε μέσα σας και κάντε μια πολύ καλή γυμναστική χρησιμοποιώντας μόνο ένα σχοινάκι. Γυμναστείτε, διασκεδάστε και κάψτε το περιττό λίπος.
Ίσως οι περισσότεροι από εμάς να έχουμε συνδυάσει το σχοινάκι με το παιχνίδι κι όχι με τη γυμναστική. Σίγουρα θα το θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια, όταν κάναμε σχοινάκι στο σχολείο και σίγουρα θα το έχουμε ξεχάσει μέχρι τώρα.
Ακόμη όμως και αν δεν είναι πολύ κοινό ως εργαλείο προπόνησης, το σχοινάκι ταιριάζει αρμονικά με άλλες μορφές αερόβιας άσκησης όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση, η ποδηλασία, κλπ και αποτελεί μια πολλή καλή μορφή άσκησης. Χρησιμοποιείται συχνά από τους μποξέρς (βλ. Σταλόνε στο Rocky) για την προπόνησή τους, αλλά και από άλλους αθλητές.
Δείτε για ποιους λόγους το σχοινάκι είναι καλό και για εσάς:
Είναι οικονομικό: με 10-20 ευρώ μπορείτε να πάρετε από το πιο απλό, μέχρι το πιο ποιοτικό σχοινάκι και να το κρατήσετε για πολλά χρόνια. Μπορεί ακόμη να έχετε στη ντουλάπα σας εκείνο που χρησιμοποιούσατε όταν ήσασταν παιδιά.
Μπορείτε να κάνετε σχεδόν παντού: είναι προτιμότερες οι επιφάνειες από ξύλο, λάστιχο ή τα λεπτά χαλιά, αλλά κάνουν και οποιεσδήποτε άλλες επιφάνειες, έξω ή μέσα στο γυμναστήριο ή στο σπίτι.
«Καίει» πολλές θερμίδες σε μικρό χρονικό διάστημα: υπολογίζεται ότι 10 λεπτά σχοινάκι (με 120 πηδήματα το λεπτό), έχει τα ίδια οφέλη με 30 λεπτά τρέξιμο. Καλά νέα για όσους έχουν περιορισμένο χρόνο.
Δεν πιάνει χώρο: το σχοινάκι δεν πιάνει χώρο, ούτε χρειάζεται πολύ χώρο για να γυμναστείτε με αυτό στο σπίτι σας. Μπορείτε να το φυλάτε σε ένα συρτάρι –αρκεί να μην το ξεχνάτε εκεί- και να ασκείστε με αυτό στον πιο μεγάλο χώρο του σπιτιού σας.
Βελτιώνει τη φυσική κατάσταση: το σχοινάκι βοηθά να αποκτήσουμε ελαστικότητα, ταχύτητα, ισορροπία και συντονισμό και γενικά να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση.
Μπορείτε να κάνετε σχοινάκι και με παρέα: πρόκειται για μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα που μπορείτε να την κάνετε και σαν παιχνίδι με παρέα. Πάρτε τους φίλους σας και συναγωνιστείτε στο ποιος θα κάνει τα περισσότερα πηδηματάκια χωρίς να σταματήσει.
Πριν ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχετε το σωστό μέγεθος σχοινιού για εσάς. Πατήστε στη μέση του σχοινιού και τραβήξτε ψηλά το σκοινάκι από την άλλη. Οι λαβές του θα πρέπει να φτάνουν μέχρι τις μασχάλες σας.
Και τώρα που έχετε το τέλειο σχοινάκι, θα πρέπει σιγά σιγά να τελειοποιήσετε και την τεχνική σας. Να θυμάστε ότι χρειάζεται συντονισμός και συγχρονισμός σε κάθε άλμα και ξεκινάμε:
1. Κρατήστε τις λαβές σταθερά και έχετε τους αγκώνες κοντά στα πλευρά.
2. Κάντε μικρούς κύκλους με τους καρπούς, ενώ γυρίζετε το σχοινί.
3. Διατηρήστε τον κορμό χαλαρό, το κεφάλι σηκωμένο και το βλέμμα μπροστά για να έχετε καλή ισορροπία.
4. Πηδήξτε μόνο όσο ψηλά χρειάζεται για να περάσετε το σχοινάκι, με ελαφριά κίνηση στους αστραγάλους και τα γόνατα.
5. Κατά τη διάρκεια του άλματος, το σχοινάκι πρέπει να ακουμπάει ελαφρά την επιφάνεια και τα πόδια σας δεν πρέπει να κλωτσάνε πολύ προς τα πίσω.
6. Προσγειωθείτε απαλά στις μύτες των ποδιών σας.
7. Ποτέ μη θυσιάζετε ένα καλό άλμα για την ταχύτητα.
Και αφού έχετε βελτιώσει την τεχνική σας, δείτε μερικές ακόμη συμβουλές για καλύτερα αποτελέσματα:
- Κάνετε πάντα ζέσταμα πριν ξεκινήσετε το σχοινάκι, με στατικό τρέξιμο για περίπου 5 λεπτά. Μόλις τελειώσετε κάντε χαλάρωμα επίσης για 5 λεπτά.
- Όσο βελτιώνεστε, προσπαθήστε να αυξήσετε τον αριθμό των επαναληπτικών αλμάτων και του ρυθμού και να μειώσετε τα διαλείμματα.
- Δοκιμάστε να πηδήξετε με το ένα πόδι (κουτσό) και πειραματιστείτε με άλλους συνδυασμούς ασκήσεων και κινήσεων, όπως το να σταυρώσετε τα χέρια σας και να πηδήξετε.
- Κάντε σχοινάκι κάθε μέρα.