8 συμπληρώματα διατροφής για τις γυναίκες
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις που δεν «προλαβαίνουμε» να τραφούμε σωστά, υπάρχουν τα συμπληρώματα διατροφής, των οποίων έχει διαφορετική ανάγκη κάθε φορά ο οργανισμός και διαφορετικές απαιτήσεις οι γυναίκες από τους άντρες.
Οι διατροφικές μας συνήθειες, όσο σωστές και να είναι και σύμφωνα με τα πρότυπα που προτείνουν οι ειδικοί διατροφολόγοι, θα προκύψουν πολλές περίοδοι που δεν θα πληρούν τις προδιαγραφές και θα εμφανίζουμε έλλειψη κάποιου πολύτιμου θρεπτικού στοιχείου.
Γι’ αυτές τις περιπτώσεις που δεν «προλαβαίνουμε» να τραφούμε σωστά, υπάρχουν τα συμπληρώματα διατροφής, των οποίων έχει διαφορετική ανάγκη κάθε φορά ο οργανισμός και διαφορετικές απαιτήσεις οι γυναίκες από τους άντρες.
Τα συμπληρώματα διατροφής που ακολουθούν απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο οργανισμό, αλλά μη νομίζετε ότι τα δυο φύλα έχουν τόσες διαφορές τελικά, όσες νομίζετε.
1. Ασβέστιο
Συμπλήρωμα ασβεστίου χρειάζεται ο οργανισμός των χορτοφάγων, όσων κάνουν έντονη γυμναστική και όσων έχουν δυσανεξία στη λακτόζη. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για δυνατά κόκαλα τη σωστή λειτουγρία των νεύρων. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις πως το ασβέστιο ανακουφίζει από τα συμπτώματα της περιόδου, όπως είναι το πρήξιμο και οι πονοκέφαλοι.
Αν δεν θέλετε να πάρετε συμπλήρωμα ασβεστίου, δοκιμάστε φυσικές επιλογές όπως είναι το γιαούρτι, το σπανάκι και το σκληρό τυρί.
Συμπλήρωμα βιταμίνης D χρειάζεται ο οργανισμός που περνάει μεγάλο μέρος της ημέρας του εντός των τειχών και δεν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, η οποία είναι ο βασικός υπέυθυνος για την παραγωγή της βιταμίνης D στο σώμα. Η βιταμίνη D δυναμώνει τα οστά, ενισχύει το ανοσοποιητικό και συμβάλλει στην καλή διάθεση του ατόμου, ενώ αν θέλετε να αποφύγετε τα συμπληρώματα διατροφής και προτιμάτε πιο φυσικές εναλλακτικές, τρώτε σολωμό και μανιτάρια πορτομπέλο.
3. Συνένζυμο Q10
Συμπλήρωμα του συνένζυμου Q10 παίρνουν όσοι και όσες θέλουν να νιώθουν καλά και να δείχνουν καλά. Το συνένζυμο Q10 είναι ένα αντιοξειδωτικό που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό και ευθύνεται για την ανάπτυξη των κυττάρων και την προστασία του οργανισμού από τις καρκινογόνες ελεύθερες ρίζες.
Συνεργάζεται ακόμα με τη βιταμίνη Ε για λαμπερή επιδερμίδα, έξτρα ενέργεια και λιγότερες ημικρανίες.
Συνένζυμο Q10 θα βρείτε ακόμα, εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής, και στα λιπαρά ψάρια, το μπρόκολο και το κουνουπίδι.
4. B βιταμίνες
Συμπλήρωμα της ομάδας Β βιταμινών χρειάζονται όσοι αποφεύγουν το κρέας και τους υδατάνθρακες. Στην ομάδα των Β βιταμινών ανήκει το φολικό οξύ, η Β6 και η Β12 η οποίες ενισχύουν την καλή διάθεση του ατόμου, προστατεύουν τη λειτουργία των νευρικών κυττάτων και των αιμοσφαιρίων και εμποδίζουν την εμφάνιση αναιμίας. Αν δε θέλετε να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής τρώτε για πρωινό ενισχυμένα δημητριακά.
Σίδηρο χρειάζονται οι χορτοφάγοι, οι γυναίκες τις ημέρες της εμμηνόροιας και όσοι νιώθουν έντονη κούραση χωρίς προφανή αιτία. Ο σίδηρος φροντίζει για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλη την έκταση του οργανισμού, αυξάνει την ενέργεια και μειώνει τους πονοκεφάλους. Η έλλειψη σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένη, αν λάβουμε υπόψη μας τα νούμερα σύμφωνα με τα οποία το 30% του πληθυσμού της γης πάσχει από αναιμία. Σίδηρο λαμβάνουμε, μεταξύ άλλων, από το σπανάκι και τις φακές.
6. Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι χρήσιμα για όσους ταλαιπωρούνται από πρήξιμο της κοιλιάς ή δυσανεξία. Τα προβιοτικά είναι βακτήρια, φιλικά προς τον οργανισμό και δρουν υποστηρικτικά στο πεπτικό και ουροποιητικό σύστημα. Τα προβιοτικά ακόμα ανακουφίζουν από τα έντονα συμπτώματα μιας ίωσης και αν δεν θέλετε να τα πάρετε σε συμπλήρωμα, τρώτε ζωντανό γιαούρτι ή κεφίρ.
Η εναλλακτική του συμπληρώματος των Ω-3 αναφέρεται σε όσους αποφεύγουν τα ψάρια. Τα Ω-3 λιπαρά οξέα, που λαμβάνουμε ιδανικά από τα ψάρια, ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς, φτιάχνουν τη διάθεση και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις φλεγμονές. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν παράγει Ω-3 γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα λαμβάνουμε από κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Άλλες τροφές με Ω-3 είναι ο λιναρόσπορος, το σπανάκι, το καστανό ρύζι και οι μπανάνες.
8. Μαγνήσιο
Όσοι έρχονται αντιμέτωποι με πολύ άγχος και κακή ποιότητα ύπνου έχουν ανάγκη από συμπλήρωμα μαγνησίου στη διατροφή τους. Το πολύ σημαντικό μαγνήσιο συμμετέχει ενεργά σε εκατοντάδες βιοχημικές αντιδράσεις του οργανισμού, ενισχύει την υγεία των οστών, βοηθάει στην καλή ποιότητα ύπνου, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζει τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα και ανακουφίζει από το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο, που προκαλεί πρήξιμο και αδιαθεσία. Μαγνήσιο μπορείτε, επίσης, να λάβετε από το σπανάκι, το κασταντό ρύζι και τη μαύρη σοκολάτα.