Οι πιο υγιεινές και νόστιμες τροφές του φθινοπώρου
Απολαύστε τις γεύσεις του φθινοπώρου, βάζοντας στο πιάτο σας τις πιο γευστικές και υγιεινές!
Το φθινόπωρο που η φύση αλλάζει χρώμα και οι διατροφικές μας συνήθειες δεν θυμίζουν πλέον σε τίποτα το καλοκαίρι, είναι μια καλή εποχή για να αξιοποιήσουμε την παραγωγή της και να γεμίσουμε το τραπέζι μας με θρεπτικές τροφές εποχής που δεν υστερούν σε καμία περίπτωση σε γεύση και νοστιμιά.
Ρόκα: πράσινη δύναμη
Σίγουρα η ρόκα δεν είναι το μοναδικό πράσινο λαχανικό που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας, μην την αντικαταστήσετε, όμως, σε καμία περίπτωση με κάτι άλλο, καθώς αποτελεί μια σημαντική υπερτροφή αυτή την εποχή. Ο λόγος είναι ότι ο συνδυασμός βιταμινών, αντιοξειδωτικών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων βοηθά τον οργανισμό σας στην αποτοξίνωση και παρουσιάζει αντικαρκινικές ιδιότητες, θωρακίζοντας την υγεία σας όσο είναι δυνατό, τονώνοντας το ανοσοποιητικό. Τώρα που σιγά-σιγά ξεκινάει η εποχή των ιώσεων, λίγη ρόκα στη σαλάτα σας θα σας χαρίσει γεύση και θα αυξήσει τις πιθανότητες να μην την… αρπάξετε.
Δεν θα πούμε πάλι το κλασικό για το πόσο πέρα κάνει το γιατρό η κατανάλωση μήλων, αλλά ότι οι φυτικές τους ίνες, οι βιταμίνες τους (συμπεριλαμβανομένης της C) και τα αντιοξειδωτικά τους είναι σημαντικά στοιχεία που αξίζει να προσφέρετε στον οργανισμό σας καθημερινά. Προτιμήστε τα βιολογικά μήλα προκειμένου να μπορείτε να φάτε με μεγαλύτερη ασφάλεια τη φλούδα τους –στην οποία συγκεντρώνεται πληθώρα από τα θρεπτικά τους συστατικά- και προτιμήστε τα με λίγο μέλι και κανέλα την ώρα που θέλετε κάτι γλυκό.
Άλλο ένα εποχικό λαχανικό που πρέπει να κάνει συχνές… εμφανίσεις στο τραπέζι σας. Τα λαχανάκι Βρυξελλών αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, μαγγανίου, καλίου, χολίνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β, ενώ τα αντιοξειδωτικά και τα φυτοχημικά που χαρακτηρίζουν τέτοιου είδους λαχανικά, έχει αποδειχτεί πως βοηθούν στην καταπολέμηση χρόνιων σθενιών, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, δοκιμάστε τα ψητά και θα δείτε ότι θα μπουν στη λίστα με τα αγαπημένα σας.
«Φορτωμένη» με φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη Α –μεταξύ άλλων-, η κολοκύθα καταπολεμά τις λιγούρες, σας χαρίζει τα θρεπτικά της συστατικά (κάλιο, ψευδάργυρος, βιταμίνη C και A, μαγνήσιο, πρωτεΐνη κ.ά.) και μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες συνταγές, από σούπες, μέχρι ζυμαρικά, ακόμη και σε γλυκά. Και φυσικά, μην ξεχνάτε τους σπόρους κολοκύθας, οι οποίοι περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ σημαντικό για την παραγωγή σεροτονίνης που παίζει ρόλο στη βελτίωση της διάθεσής σας. Με λίγα λόγια, οι κολοκύθες σας χαρίζουν και υγεία και… χαρά.
Μας μοιάζουν λίγο… ξενόφερτες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να τις προσαρμόσουμε στη διατροφή μας και να πάρουμε τα οφέλη τους στο μέγιστο. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βήτα καροτίνη, από όπου παίρνουν και το πορτοκαλί τους χρώμα, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλει στην αντιμετώπιση ασθενειών. Τα καλά τους, όμως, δεν σταματούν εκεί: η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, βιταμίνη Α, C και βιταμίνης B6 τονώνουν επίσης τον οργανισμό και την υγεία σας, ενώ αποτελούν πολύ καλύτερη και πιο υγιεινή λύση από τις κλασικές πατάτες. Δοκιμάστε τες σε σούπα, ψήστε τες μαζί με καρύδα ή φτιάξτε πουρέ και συνοδέψτε το κρέας σας.