Τι σημαίνει «πλήρες» πρωινό και σε τι μας ωφελεί;
Ακούμε συχνά να εξυμνούν ειδικοί τις χάρες ενός πλήρους πρωϊνού. Τι ακριβώς περιλαμβάνει όμως αυτό και πόσο ωφελεί την υγεία και τον μεταβολισμό μας;
Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας καθώς βοηθάει ώστε ο μεταβολισμός να ενεργοποιηθεί από νωρίς και να παραμείνει ενεργός όλη την ημέρα. Αν σκεφτούμε ότι ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει το βραδινό του γεύμα περίπου στις 9-10 το βράδυ αντιλαμβανόμαστε ότι παραμένει νηστικός για 10-12 ώρες με αποτέλεσμα η ενέργεια του να βρίσκεται το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα. Το πρωινό λοιπόν είναι αυτό που θα δώσει όλη την ενέργεια για να ξεκινήσουμε δυναμικά την ημέρα μας. Επιπλέον αναπληρώνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (π.χ. γλυκόζη, ηλεκτρολύτες) που έχουν χαθεί από το σώμα κατά την διάρκεια του νυχτερινού ύπνου. Όσοι δεν καταναλώνουν πρωινό συνήθως βρίσκονται πολύ πεινασμένοι κατά τις 11-12 το μεσημέρι οπότε και επιλέγουν σνακ πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη (τυρόπιτα, κρουασάν κλπ). Αντιθέτως τα άτομα που έχουν φάει πρωινό δεν χρειάζονται κάτι παραπάνω από ένα φρούτο ή χυμό. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό να προσλαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά, να έχουν μεγαλύτερη ευεξία και ταυτόχρονα να είναι πιο αδύνατα! Για να έχουμε μία ισορροπημένη διατροφή το πρωινό θα πρέπει να καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη). 40% θα πρέπει να καλύπτεται στο μεσημεριανό, 20% στο βραδινό και το υπόλοιπο 20% στα ενδιάμεσα γεύματα.
Τόσο φαγητό, τόσο νωρίς;
Ένα καλό πρωινό περιλαμβάνει 3 κύριες ομάδες τροφίμων και συγκεκριμένα: φρούτα ή χυμό, γαλακτοκομικά και δημητριακά ή ξηρούς καρπούς. Τα φρούτα ή ο φρέσκος χυμός θα προσφέρουν όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και θα αναπληρώσουν τα υγρά που έχουν χαθεί κατά την διάρκεια του ύπνου. Τα γαλακτοκομικά θα προσφέρουν πρωτεΐνες που είναι πολύτιμες για την διατήρηση της μυϊκής μάζας, ασβέστιο και βιταμίνη D για χτίσιμο ενός γερού σκελετού. Τα δημητριακά και οι ξηροί καρποί είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και καλών λιπαρών που θα προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια για να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της ημέρας. Επιπλέον περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου. Ο συνδυασμός αυτός επίσης συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης, μίας ορμόνης που βρίσκεται στον εγκέφαλο και μας δίνει το αίσθημα του κορεσμού και της ψυχικής ηρεμίας. Με λίγα λόγια, κάποιος που τρώει πλήρες πρωινό είναι περισσότερο πιθανό να νιώθει χορτάτος και ήρεμος γιατί θα έχει επαρκή επίπεδα σεροτονίνης. Τα προϊόντα της μέλισσας και κυρίως ο το μέλι, ή γύρη και ο βασιλικός πολτός σε συνδυασμούς με άλλες τροφές υψηλής βιολογικής αξίας αποδίδουν εξαιρετικά θρεπτικά, μακροβιοτικά και θεραπευτικά αποτελέσματα.
Του διατροφολόγου- διαιτολόγου, Ευάγγελου Ζουμπανέα, μέλους της επιστημονικής ομάδας Διατροφή: www.diatrofi.gr .