Υπάρχουν «αντιηλιακά» τρόφιμα;

yparxoun-antiiliaka-trofima

ΔΕΥΤΕΡΑ, 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Τα απαραίτητα συστατικά για επαρκή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από βλάβες στο δέρμα μας. Μήπως ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες τροφές που προστατεύουν εκ των έσω το δέρμα ως φυσικό αντιηλιακό;

Καπέλα, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Τα απαραίτητα συστατικά για επαρκή προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου που μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά από βλάβες στο δέρμα μας. Μήπως ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες τροφές που προστατεύουν εκ των έσω το δέρμα ως φυσικό αντιηλιακό;

Τα τελευταία χρόνια το ακούμε όλο και πιο συχνά. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, που κυμαίνονται από ένα επιφανειακό έγκαυμα μέχρι και καρκίνο του δέρματος.

Και ενώ όλοι μας πλέον αναζητούμε εκείνες τις αντιηλιακές κρέμες με τον υψηλότερο δείκτη προστασίας από τον ήλιο, οι επιστήμονες αναφέρουν, πως υπάρχουν και διάφορες τροφές που χάρη στα συστατικά τους προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times», μερικές από τις τροφές αυτές είναι το μαρούλι, η κόκκινη πιπεριά, το σπανάκι, το γλυκό καλαμπόκι, η κράμβη και το λάχανο ενώ και αρκετές άλλες έχει αποδειχθεί πως βοηθούν στο «φιλτράρισμα» του ήλιου από το δέρμα. Μια σειρά από ουσίες φαίνεται πως είναι οι υπεύθυνες για την αντιηλιακή αυτή δράση. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

-Λυκοπένη: Η θαυματουργή λυκοπένη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Έρευνες απέδειξαν πως τα επίπεδα της λυκοπένης μειώνονται κατά 46% μετά από ηλιοθεραπεία, γεγονός που μαρτυρά την ανάγκη για την ύπαρξη λυκοπένης στον οργανισμό.

Η λυκοπένη απαντάται σε μεγάλες ποσότητες στην ντομάτα –ακόμη και αν πρόκειται για κέτσαπ-στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ και το καρπούζι.

-Βήτα καροτίνη: Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα συστατικά του καρότου προστατεύουν από τον ήλιο, γι’ αυτό άλλωστε και τα συναντάμε σε πολλές αντιηλιακές κρέμες. Οι ερευνητές μετά από μια σειρά μελετών κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σταθερή και καθημερινή κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε καροτίνη μπορεί να λειτουργήσει σχεδόν όπως ένα «μέτριας προστασίας» αντιηλιακό και επομένως να δράσει συμπληρωματικά με κάποια αντιηλιακή κρέμα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα καροτίνης είναι το καρότο, το βερίκοκο, το μάνγκο καθώς και η γλυκοπατάτα.

-Λουτεϊνη: άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Σε πειράματα που έχουν γίνει στο παρελθόν, όπου χορηγήθηκαν συμπληρώματα λουτεϊνης στον οργανισμό, αποδείχθηκε πως είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το δέρμα καθώς παρά την έκθεση στον ήλιο ήταν ενυδατωμένο και χωρίς ρυτίδες. Η λουτεϊνη βρίσκεται στο λάχανο, το μπρόκολο, την κράμβη, το σπανάκι, τα φασόλια, το κάρδαμο και το καλαμπόκι.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα για την προστασία από τον ήλιο. Αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο, γυαλιά ηλίου και αποφυγή της ηλιοθεραπείας ανάμεσα στις 11-5 καθημερινά είναι οι καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι τρόποι για να προστατευθούμε από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Και φυσικά, η καθημερινή κατανάλωση των παραπάνω τροφίμων θα ωφελήσει σημαντικά όχι μόνο τον οργανισμό μας αλλά και το δέρμα καθώς θα δείχνει πιο νεανικό και χωρίς ρυτίδες.