Τι κάνει κακό στη σχέση σας;
Μην πέφτετε στα παρακάτω σφάλματα και ούτε να ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές από κανένα. Αν έχετε από την αρχή τέτοια σημάδια από τον άλλο, κρατήστε καλύτερα τις αποστάσεις σας και αν εμφανιστούν μετά από καιρό, μη διστάσετε να δώσετε τέλος σε αυτές, με όποιο τρόπο θεωρείτε εσείς καλύτερο.
Σε μια σχέση δεν αρκεί η αγάπη για να διατηρηθεί ο δεσμός μεταξύ των δυο συντρόφων και υπάρχουν μερικές πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές που δεν πρέπει να επιτρέπονται, ούτε να είναι ανεκτές από κανέναν. Μπορεί βέβαια, να μην έχουν όλες το ίδιο βάρος και το ίδιο αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά σωρευτικά διαβρώνουν τα θεμέλια της σχέσης οδηγώντας σταδιακά στο τέλος της.
Μην πέφτετε στα παρακάτω σφάλματα και ούτε να ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές από κανένα. Αν έχετε από την αρχή τέτοια σημάδια από τον άλλο, κρατήστε καλύτερα τις αποστάσεις σας και αν εμφανιστούν μετά από καιρό, μη διστάσετε να δώσετε τέλος σε αυτές, με όποιο τρόπο θεωρείτε εσείς καλύτερο.
1. Οι βωμολοχίες
Όσο νευριασμένος και απογοητευμένος να είναι κάποιος με το έτερόν του ήμισυ, οι χαρακτηρισμοί και οι βωμολοχίες δεν δικαιολογούνται. Η αθυροστομία δεν είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά και όσο την επιτρέπετε ή ακόμα, την εξασκείτε, τόσο μεγαλύτερο κακό κάνετε στη σχέση σας και εσάς τους ίδιους πληγώνοντας το άτομο, που ουσιαστικά αγαπάτε, αλλά έχετε την τάση να το ξεχνάτε.
Η απιστία είναι για τους περισσότερους το ξεκάθαρο τέλος μιας σχέσης, αν και υπάρχουν και οι περιπτώσεις, που με τη θέληση και την πίστη και των δυο μπορεί να ξεπεραστεί ένας τέτοιος σκόπελος. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα τέτοιο γεγονός, μπορεί μεν να ξεπεραστεί σαν συμβάν, αλλά θα πρέπει οι σύντροφοι να αναλογιστούν τι έφταιξε και οδήγησε τον ένα από αυτούς σε μια ξένη αγκαλιά.
Μην αφήσετε τη σχέση σας να φτάσει στο σημείο που δεν διορθώνεται η ζημιά και τη στιγμή που θα νιώσετε την ανάγκη να βρείτε αλλού παρηγοριά φροντίστε να έχετε προσπαθήσει, έστω, να το συζητήσετε με το σύντροφό σας.
3. Η ειρωνεία
Μην ειρωνεύεστε με σαρκαστικά και κακεντρεχή σχόλια τον σύντροφό σας, δεν είναι καθόλου ωραίο. Αν σας έχει ενοχλήσει κάτι που έχει κάνει, καλύτερα να του το πείτε ευθέως και να του δώσετε την ευκαιρία να απολογηθεί. Μην ρίχνετε κι άλλο λάδι στη φωτιά, σχολιάζοντας ειρωνικά την εμφάνιση ή τις πράξεις του, καθώς μπορεί εσάς να σας εκτονώνει κάτι τέτοιο, δεν προσφέρει όμως απολύτως τίποτα καλό στη σχέση σας.
Δυο από τους θεμέλιους λίθους μιας σχέσης είναι η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντρόφων. Τη στιγμή που το ψέμα και η κρυψίνοια αντικαταστήσει αυτές τις δυο αρετές, τότε θα αρχίσει και η σταδιακή διάβρωση της σχέσης. Ακόμα και αν η αλήθεια δεν είναι ευχάριστη, προτιμάτε εκείνη πάντα από το να παραμυθιάζετε, ακόμα και για καλό σκοπό τη σχέση σας.
Να είστε ειλικρινής με τον σύντροφό σας, όσο αληθινός θέλετε κι εκείνος να είναι μαζί σας.
5. Ο εγωισμός
Οι διαφωνίες είναι μέσα στο παιχνίδι της σχέσης και το να πληγώσετε ο ένας τον άλλο είναι και αυτό μέσα στο πρόγραμμα. Να θυμάστε όμως πάντα τα αισθήματά σας απέναντι στον άλλο και να βάζετε κάποιες φορές στην άκρη τον εγωισμό και την υπερηφάνεια σας, ζητώντας συγγνώμη όταν νιώθετε πως έχετε εσείς άδικο. Η συγχώρεση είναι πάντα κάτι που αφορά και τους δυο, και μπορεί σήμερα να κάνει ο άλλος το λάθος, αλλά είναι πολύ πιθανό αύριο να έρθει η σειρά σας.
Η απάντηση στο αν μπορείτε να τσακώνεστε με το σύντροφό σας, μπροστά σε άλλους είναι μια και είναι αρνητική. Φέρνετε σε δύσκολη θέση τους άλλους, που είναι παρόντες άθελά τους στον τσακωμό και ντροπιάζετε και τον εαυτό σας εκθέτοντας δημοσίως τα προβλήματα και τα σύννεφα της σχέσης σας.
Δεν είναι περίεργο να σας εκνευρίσει κάτι που έκανε ο άλλος, αλλά είναι απαράδεκτο να εμπλακείτε σε καβγά όσο είστε ακόμα με παρέα. Περιμέμενετε να βρεθείτε οι δυο σας σπίτι, ώστε να έχετε το χρόνο και το χώρο για να λύσετε την παρεξήγηση.
7. Οι αλληλοκατηγορίες
Το να κατηγορείτε ο ένας τον άλλο, χωρίς τη διάθεση να αναγνωρίσετε και τις δικές σας ευθύνες σε μια κατάσταση, δε βοηθάει σε τίποτα τη σχέση. Μιλήστε με ευθύτητα και ειλικρίνεια στον άλλο, μη διστάσετε να του μιλήσετε για όσα σας ενοχλούν, πριν περάσετε στην άκριτη και ξαφνική επίθεση. Γιατί όταν αρχίσετε εσείς να επιτίθεστε, ο άλλος θα αρχίσει να αμύνεται και η σχέση δεν είναι πόλεμος, αλλά συνεχής προσπάθεια επικοινωνίας και επίλυσης των διαφορών.