10 καλές δικαιολογίες για κοπάνα, με την άδεια του αφεντικού

upnos
ΤΕΤΑΡΤΗ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Όλοι το θέλουν, αλλά λίγοι το καταφέρνουν να κάνουν κοπάνα από τη δουλειά, χωρίς όμως τις συνέπειες και τη μείωση του μεροκάματου, που έρχονται όταν καταλάβει το αφεντικό ότι ψεύδεστε και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος για την απουσία σας.

Η διαφορά των πρώτων από τους δεύτερους είναι το ταλέντο στη δικαιολογία, γιατί, ενώ, όλοι μπορούν να βρουν πολλούς λόγους για να μην πάνε στο γραφείο μια μέρα, λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να πείσουν το αφεντικό τους για τη σημασία και την αναγκαιότητα της απουσίας τους και έτσι να καταφέρουν την κοπάνα, με την άδειά του.

Πάρτε μια ιδέα με 10 αληθοφανείς δικαιολογίες και ξεκινήστε τις πρόβες στον καθρέφτη.

1. «Αφεντικό, πλημμύρισε το σπίτι»
Μια άκρως πιστευτή δικαιολογία, δεδομένων των πρόσφατων περιστατικών σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι ότι πλημμύρισε το σπίτι σας. Δε χρειάζεται να του δείξετε καν φωτογραφίες της κατάστασης, καθώς μπορείτε να τον παραπέμψετε κατευθείαν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αυτή η δικαιολογία κολλάει σε κάθε βροχερή μέρα, ενώ επιπλέον οποιαδήποτε δικαιολογία δε φέρει σαν υπεύθυνο εσάς τον ίδιο, έχει και τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας.

2. «Αρρώστησε ο Jack»
Όπου «Jack», βάλτε το όνομα του δικού σας σκύλου ή γάτας. Μια δικαιολογία που ταιριάζει σε κάθε φιλόζωο αφεντικό και θα σας δώσει όση άδεια χρειάζεται για να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις του κατοικίδιού σας, συν δυο μέρες για να του κάνετε παρέα, όσο θα αναρρώνει. Μελετήστε έξυπνα το αφεντικό σας και τις ευαισθησίες του και χτυπήστε τον εκεί που ξέρετε, ότι δεν θα κάνει πίσω.

3. «Έπαθα δηλητηρίαση»
Το πιο εύκολο να συμβεί σε οποιοδήποτε είναι η δηλητηρίαση, καθώς έχει συμβεί σε όλους και όλοι γνωρίζουν πόσο άσχημα είναι τα συμπτώματα. Αρκεί να μη σας συμβεί στ’ αλήθεια, γιατί τότε θα προτιμούσατε να είχατε πάει στο γραφείο. Σε κάθε περίπτωση, η τροφική δηλητηρίαση πιάνει πάντα.

4. «Είμαι αγκαλιά με τη λεκάνη»
Οι περισσότεροι στο άκουσμα της λέξης «διάρροια» δεν προχωρούν σε περαιτέρω εξηγήσεις, γι΄αυτό και αυτή είναι μια από τις λιγότερο απαιτητικές δικαιολογίες. Αν μάλιστα υποννοήσετε ότι αυτή η διάρροια, οφείλεται πιθανότατα σε ιό, τότε είναι που θα κάνετε βασιλική κοπάνα, πενθήμερης διάρκειας, καθώς όλοι θα φοβούνται μην τους κολλήσετε.

5. «Χάλασε το αμάξι/ Μου έσκασε το λάστιχο/ Μου πήραν τις πινακίδες»
Δικαιολογίες με βάση το μεταφορικό μέσο πάντα κάνουν τη δουλειά τους, απλά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια. Μπορείτε να προφασιστείτε ότι περιμένατε  για ώρα την οδική βοήθεια, αλλά αυτή η αναμονή δε μπορεί να κρατήσει παραπάνω από 3-4 ώρες. Κάποιες μέρες βέβαια και αυτές οι 4 ώρες κοπάνας είναι σωτήριες.

6. «Γεννάμεεεεεε!!!!!!!»
Οι καλύτερες δικαιολογίες, κρύβουν μια ιστορία από πίσω τους και ιδανικά εμπλέκουν και άλλα πρόσωπα στην ιστορία για αυξημένη αληθοφάνεια και διασταύρωση -ανά πάρα ώρα θελήσει το αφεντικό- της δικαιολογίας. Πείτε λοιπόν, ότι γεννάει η ξαδέρφη σας και είστε ο μόνος που μπορεί να τη μεταφέρει στο νοσοκομείο, γιατί ο άντρας της είναι καπετάνιος και βρίσκεται εκτός Ελλάδος και όταν μπάρκαρε, σας έβαλε να ορκιστείτε οτι θα φροντίσετε τη γυναίκα του όσο εκείνος θα θαλασσοπνίγεται.
Αν δεν μπορείτε να υποστηρίξετε όλο το παραμύθι, μην πείτε για άντρα καπετάνιο, αλλά περιοριστείτε στο «γεννάει η ξαδέρφη μου».

7. «Γυναικολογικά θέματα»
Εάν το αφεντικό σας είναι άντρας και είστε γυναίκα, η δικαιολογία που περιλαμβάνει τις λέξεις «είναι γυναικολογικό το ζήτημα» σας απαλλάσσει από κάθε περαιτέρω εξήγηση. Πριν προλάβετε να ολοκληρώσετε τη φράση θα σας δώσει το ελεύθερο να λείψετε όλη τη μέρα, χωρίς πολλές εξηγήσεις.

8. «Κλειδώθηκα έξω από το σπίτι»
Το έχουμε πάθει όλοι και σίγουρα το έχει πάθει και το αφεντικό σας. Είτε κλειδωθήκατε εκτός σπιτιού, είτε ξεχάσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι ενός φίλου, που είναι μεν γείτοτας, αλλά έφυγε νωρίς το πρωί για το εξωτερικό και θα πρέπει και στις δυο περιπτώσεις να περιμένετε τον κλειδαρά, ο οποίος το πιθανότερο είναι να κάνει ώρες μέχρι να έρθει, αν όχι μέρες ολόκληρες.

9. «Αλλεργικό σοκ»
Κάτι που φάγατε, ένα φάρμακο που πήρατε ή μια απλή μέλισσα σας προκάλεσε αλλεργικό σοκ και περάσατε τη νύχτα στα επείγοντα του Ευαγγελισμού και οι γιατροί συνέστησαν ξεκούραση για μια μέρα για να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας.
Αν, ωστόσο, σας ζητήσει ο εργοδότης σας, δικαιολογητικό γιατρού, αρχίστε τους λυγμούς και οδυρμούς για το δράμα που ζήσατε την περασμένη νύχτα και πως είδατε το Χάρο με τα μάτια σας. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να ακούσει ούτε τις ιστορίες σας από τα επείγοντα, ούτε για το Χάρο.

10. «Λουμπάγκο»
Δεν είναι δύσκολο να συμβεί και για την ακρίβεια είναι κάτι που δεν έχει άμεση αντιμετώπιση. Το μυικό πιάσιμο, σαν δικαιολογία για την κοπάνα, μπορεί να σας εξασφαλίσει 1-2 μέρες στο σπίτι και περιορισμένες δυνατότητες στο χώρο εργασίες για 4-5 μέρες. Δεδομένης της ευκολίας να πλασαριστεί και του εγγυημένου αποτελέσματός της, θεωρείται μια από τις δημοφιλέστερες δικαιολογίες.