Κάντε τα γεύματά σας πιο υγιεινά με 7 εύκολους τρόπους

gunaika-salata
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ψάχνετε για εύκολους τρόπους να βελτιώσετε τη διατροφή σας καθημερινά; Μόλις τους βρήκατε!

Όσο πιο υγιεινά τρώμε στην καθημερινότητά μας, τόσο περισσότερο εξασφαλίζουμε πολλά κεράκια στην τούρτα μας. Πολλές φορές, όμως, είναι δύσκολο να κάνουμε ριζικές αλλαγές στις συνήθειές μας και τελικά να τις τηρήσουμε.

Προτού απαλλαχτούμε τελείως από κάθε τι ανθυγιεινό που υπάρχει στο τραπέζι μας, μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές στα γεύματά μας και να τα εμπλουτίσουμε με συστατικά που μας κάνουν καλό, αφαιρώντας ταυτόχρονα άλλα που δεν έχουν τίποτα να μας προσφέρουν και μετατρέπουν το γεύμα μας σε ανθυγιεινή… βόμβα.

Χρησιμοποιήστε αβοκάντο αντί για μαγιονέζα
Ξέρατε ότι μια κουταλιά της αγαπημένης σας μαγιονέζας μπορεί να περιέχει 100 θερμίδες και περίπου 9 γραμμάρια λίπους; Την επόμενη φορά που θα φτιάξετε, λοιπόν, μια σαλάτα με αβγά, μια τονοσαλάτα, μια κοτοσαλάτα ή μια πράσινη σαλάτα στην οποία μέχρι τώρα η μαγιονέζα πρωταγωνιστούσε, προτιμήστε να δώσετε τη θέση της στο αβοκάντο. Μπορεί κι αυτό να περιέχει λιπαρά, αλλά εντάσσονται στα «καλά» κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με το εξωτικό αυτό φρούτο, τότε δώστε μια ευκαιρία στο γιαούρτι και χρησιμοποιήστε το σαν σος.

Βάλτε ελαιόλαδο αντί για φυτικά έλαια
Αν χρησιμοποιείτε φυτικά έλαια όπως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο κ.ο.κ. το σίγουρο είναι ότι τα γεύματά σας δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής. Ο λόγος είναι ότι τα έλαια αυτά είναι επεξεργασμένα και το ζέσταμά τους σε υψηλές θερμοκρασίες κρίνεται επιβαρυντικό. Η καλύτερη λύση είναι η προτίμηση του ελαιολάδου, το οποίο και πιο υγιεινό είναι και συμπεριφέρεται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Προσθέστε μπαχαρικά αντί για αλάτι
Συχνά πασπαλίζουμε το φαγητό μας με αλάτι ή βούτυρο για νοστιμιά, στην πραγματικότητα, όμως, εκτός από νοστιμιά, του προσθέτουμε λίπος και νάτριο χωρίς να χρειάζεται. Δοκιμάστε να δώσετε γεύση στα φαγητά σας με φρέσκα και αποξηραμένα βότανα όπως μαϊντανό, σκόρδο, βασιλικό, άνηθο και άλλα βότανα της αρεσκείας σας, έτσι ώστε και να μη χάνετε σε γεύση και νοστιμιά και να εμπλουτίζετε υγιεινά τα γεύματά σας. Μια επίσης καλή επιλογή είναι τα αποξηραμένα φύκια και χόρτα.

Καταναλώστε λιγότερη ζάχαρη
Οι λόγοι για να μειώσουμε ή ακόμα καλύτερα να «κόψουμε» τη ζάχαρη είναι αμέτρητοι, αφού αποτελεί πρωταγωνιστικό παράγοντα σε διάφορα προβλήματα υγείας από το διαβήτη, μέχρι την οστεοπόρωση, τα νεφρά, το ασθενές ανοσοποιητικό, τη γήρανση κ.λπ. Για όλα τα παραπάνω, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μειώσετε τη ζάχαρη ή να την αντικαταστήσετε με στέβια ή μέλι όπου είναι δυνατόν, μετατρέποντας τα γεύματα και τα ροφήματά σας στις πιο υγιεινές εκδοχές τους.

Χρησιμοποιήστε περισσότερα λαχανικά στη μαγειρική σας
Τα λαχανικά είναι πλούσια σε απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα, ενώ οι φυτικές τους ίνες μας κάνουν καλό και στην υγεία του εντέρου, αλλά και στη σιλουέτα. Όποτε βρείτε ευκαιρία, αρπάξτε τη και προσθέστε λαχανικά στο πιάτο σας συνοδεύοντας το κρέας ή το ψάρι σας, αντικαθιστώντας π.χ. τις τηγανητές πατάτες και το λευκό ρύζι. Το μπρόκολο και οι πιπεριές είναι ό,τι πρέπει τώρα το χειμώνα λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν, ενώ τα μανιτάρια θα σας χαρίσουν έξτρα πρωτεΐνη.

Προτιμήστε την ολική άλεση από τις επεξεργασμένες τροφές
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα δημητριακά, δεν υπάρχει λόγος να βρίσκονται στο τραπέζι μας στην επεξεργασμένη μορφή τους, καθώς έτσι έχουν χάσει τις φυτικές τους ίνες και μεγάλο μέρος της διατροφικής τους αξίας. Προτιμήστε τα ολικής άλεσης και εκτός του ότι θα κάνετε καλό στη γραμμή σας, αφού οι φυτικές τους ίνες θα σας κρατήσουν χορτασμένους και μακριά από το τσιμπολόγημα, θα ενισχύσετε την υγεία του εντέρου σας και, σύμφωνα με έρευνες, θα κρατηθείτε μακριά από διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Φάτε τυρί χαμηλών λιπαρών
Αν χρησιμοποιήστε συχνά τυρί στις συνταγές σας ή συνοδεύετε πάντα το γεύμα σας με λίγη φέτα, τότε θα πρέπει να κάνετε μερικές υποχωρήσεις. Προτιμήστε τα τυριά με χαμηλά λιπαρά, προκειμένου να αποφύγετε μέρος από τα κορεσμένα λίπη και αντικαταστήστε τη φέτα με μυζήθρα ή ανθότυρο που έχουν λιγότερα λιπαρά και είναι σχεδόν ανάλατα, προστατεύοντας την καρδιά σας.