Γιατί πρέπει να χαλαρώνετε... πριν τη γυμναστική

askisi
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Την επόμενη φορά, που θα πάτε για τρέξιμο μετά τη δουλειά πάρτε πρώτα μερικές βαθιές ανάσες και δείτε διαφορά στην απόδοσή σας.

Οι περισσότεροι βρίσκουν στη γυμναστική την εκτόνωση και την αποσυμφόρηση που αποζητούν από το στρες, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που συνειδητοποιούν πως η χαλάρωση, πριν από την άσκηση, προσφέρει ακόμα περισσότερα.
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα πάτε για τρέξιμο μετά τη δουλειά πάρτε πρώτα μερικές βαθιές ανάσες και δείτε διαφορά στην απόδοσή σας.

Πιο συγκεκριμένα, θα νιώσετε το λάθος που κάνατε, μέχρι πρότινος και αρχίζατε την άσκηση βιαστικά, εντοπίζοντας τις παρακάτω συνέπειες που αντιμετωπίζατε, κάθε φορά που ξεκινούσατε τη γυμναστική συναισθηματικά φορτισμένοι και όχι ήρεμοι.

1. Είστε πιο αργοί
Όσο περισσότερες σκέψεις βασανίζουν το μυαλό σας όσο γυμνάζεστε, τόσο επιβραδύνεται η απόδοσή σας. Η μειωμένη απόδοση έχει σαν συνέπεια, μειωμένο κάψιμο θερμίδων και εν τέλει λιγότερα αποτελέσματα. Η απόδοση των προπονήσεων είναι ο σημαντικότερος λόγος για να ξεκινάτε με χαλάρωση τη γυμναστική, ενώ μια δοκιμή και η καταμέτρηση των επιδόσεων σας, ξεκινώντας μια φορά χαλαρωμένοι και μια φορά στρεσαρισμένοι, θα σας πείσει για τη διαφορά των αποτελεσμάτων.

2. Κουράζεστε πιο γρήγορα
Όσο πιο στρεσαρισμένοι είστε, τόσο πιο εύκολα κουράζεστε, γενικά, πόσο μάλλον όταν κάνετε και γυμναστική. Όταν λοιπόν, ξεκινάτε ήδη κουρασμένοι την άσκηση, μην περιμένετε να αυξηθούν ως δια μαγείας οι αντοχές σας. Το πιθανότερο είναι η κούραση να σας ωθήσει να αφήσει τα σετ μισά και να παραλείψετε πολλές ασκήσεις, που το μυαλό σας, απλά, αδυνατεί να επεξεργαστεί. Ακόμα και αν δεν είστε σωματικά κουρασμένοι, προσπαθήστε να ξεκουράσετε το μυαλό σας και ύστερα να ξεκινήσετε ανανεωμένοι την άσκηση.

3. Μοιάζουν οι ασκήσεις δυσκολότερες
Όταν ξεκινάτε κουρασμένοι, ακόμα και οι πιο απλές ασκήσεις, μοιάζουν δύσκολες και περίπλοκες. Ο εγκέφαλός σας καταβάλει προσπάθεια να επεξεργαστεί το άγχος, πόσο μάλλον οποιαδήποτε έξτρα εργασία του βάζετε να κάνει. Όταν είναι ήδη πλήρως απασχολημένος, ακόμα και η πιο απλή άσκηση, τον πιέζει να ζοριστεί ακόμα περισσότερο, δεδομένου μάλιστα, ότι η διαχείριση του άγχους δεν είναι μια ξεκούραστη ή εύκολη διαδικασία.

4. Προκαλούνται αδικαιολόγητοι τραυματισμοί
Όσο περισσότερο αγχωμένοι είστε, τόσο λιγότερο συγκεντρωμένοι είστε σε αυτό που κάνετε. Όταν όμως γυμνάζεστε και δοκιμάζετε τις αντοχές και το σώμα σας, η προσοχή σας θα πρέπει να είναι απολύτως συγκεντρωμένη σε αυτό που κάνετε, ιδιαιτέρως αν  κάνετε χρήση κάποιου ειδικού εξοπλισμού. Η έλλειψη επαρκούς προσοχής, μπορεί λοιπόν να προκαλέσει τραυματισμό, έστω και μικρού μεγέθους. Η χαλάρωση πριν την άσκηση, θα σας βοηθήσει να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να επικεντρωθείτε στοχευμένα σε αυτό που θα κάνετε.

5. Σας στερεί από το κίνητρο
Εάν ποτέ δεν ήσαστε οι πιο φανατικοί της γυμναστικής, το άγχος δεν θα σας βοηθήσει να βρείτε το χαμένο σας κίνητρο. Αντιθέτως, θα σας πείσει ότι δεν υπάρχει νόημα στο να πιέζεστε και για τη γυμναστική και το πιθανότερο είναι να παρατήσετε, από την αρχή, την προσπάθεια. Αν λοιπόν, έχετε συνείδηση της σημασίας της γυμναστικής στην υγεία και τη φυσική σας κατάσταση, φροντίστε να την προσεγγίζετε χωρίς άγχος και πίεση, αλλά πάντα ήρεμοι και χαλαροί.

6. Δεν διευκολύνει τους μύες
Το στρες, εκτός από τον εγκέφαλό σας, επηρεάζει και τους μύες σας, καθώς όσο πιο στρεσαρισμένοι και πιεσμένοι είστε, τόσο περισσότερο σφίγγονται και «μαζεύουν» οι μύες σας. Αυτό μειώνει σημαντικά την ευλυγισία σας και δυσκολεύει τις επιδόσεις σας σε είδη γυμναστικής που στηρίζονται πάνω στη χαλάρωση και το τέντωμα των μυών, όπως είναι η γιόγκα και το πιλάτες.
Επιπλέον, οι σφιγμένοι μύες είναι πάντα πιο δεκτικοί σε τραυματισμούς και πιασίματα.

7. Οδηγεί σε υπερβολές
Όταν το στρες φτάνει σε υψηλά επίπεδα, συνορεύει με το θυμό και η «θυμωμένη» γυμναστική, έχει ακόμα χειρότερα αποτελέσματα, καθώς θολωμένοι από τα νεύρα, και έχοντας έντονη την ανάγκη για εκτόνωση, αδυνατούμε να ακούσουμε το σώμα μας και τα όρια του, με συνέπεια να τα ξεπερνάμε και να το καταπονούμε σε μεγάλο βαθμό. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, ακόμα και αν δεν έχουμε την υπομονή να χαλαρώσουμε πριν τη γυμναστική, να τηρούμε το προδιαγεγραμμένο πρόγραμμα, ακόμα και αν τα νεύρα μας θέλουν πολύ παραπάνω για να ηρεμήσουν. Μην ξεσπάτε στο σώμα σας τα νεύρα σας. Βρείτε άλλο τρόπο να ηρεμήσετε, όπως είναι μερικές βαθιές αργές ανάσες.