Τα «οικονομικά» μυστικά μιας σχέσης
Ποια είναι τα συνηθέστερα ψέμματα που λένε και μυστικά που κρατάνε τα έτερα ημίσεα μεταξύ τους και αφορούν στην οικονομική τους κατάσταση;
Η ειλικρίνεια και η εμπιστοσύνη σε μια σχέση είναι θεμέλιοι λίθοι για την επιτυχία της, ενώ τα ευαίσθητα προσωπικά οικονομικά στοιχεία είναι πάντα ένας σκόπελος που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύζυγοι, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλέσουν περαιτέρω τριβές στη σχέση τους.
Επειδή, λοιπόν, πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν τον ασφαλή δρόμο της απόκρυψης μεγεθών και στοιχείων, αγνοώντας πως τα ψευδή στοιχεία σε καμία περίπτωση δεν θα ωφελήσουν τη σχέση, παρά θα προκαλέσουν αφορμές για εντάσεις και διαφωνίες.
Ποια είναι όμως τα συνηθέστερα ψέμματα που λένε και μυστικά που κρατάνε τα έτερα ημίσεα μεταξύ τους και αφορούν την οικονομική τους κατάσταση;
1. Πόσα χρήματα έχει ο τραπεζικός τους λογαριασμός
Ένα από τα συνηθέστερα μυστικά που κρατάει ο ένας σύντροφος από τον άλλο, είναι τι μεγέθους είναι η αποταμίευσή τους και πόσα χρήματα έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Αν και είναι κοινή τακτική να διατηρούν οι σύντροφοι ένα κοινό λογαριασμό για τα κοινά έξοδα, την ίδια στιγμή δεν είναι καθόλου σπάνιο ένας από τους δυο, ή και οι δυο, να διατηρούν προσωπικό και μυστικό λογαριασμό.
Δεν είναι φυσικά λανθασμένη μια τέτοια κίνηση, όσο λανθασμένη είναι η απόκρυψη από το σύντροφo, ότι διατηρείται ένας ξεχωριστός λογαριασμός, αφού συμβάλλει στις υποψίες και για άλλα μυστικά.
2. Πόσος είναι ο μισθός τους
Οι περισσότεροι, στα πλαίσια της ειλικρίνειας μεταξύ της σχέσης, είναι ξεκάθαροι απέναντι στον άλλο, όσον αφορά τα μηνιαία τους έσοδα. Είναι πολλοί όμως και εκείνοι που είτε υπερβάλλουν στα νούμερα για να εντυπωσιάσουν τον άλλο, είτε δηλώνουν λιγότερα για να μην επιβαρύνονται το ίδιο από τα κοινά έξοδα. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, εκτός –φυσικά- από την πρώτη, δεν είστε ειλικρινείς με το άτομο που έχετε απέναντί σας και αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα οδηγήσει σε καλό.
Μπορεί να μην είστε υπερήφανοι για το υψηλό χρέος της πιστωτικής σας, αλλά τα ψέμματα δεν θα βοηθήσουν σε τίποτα. Έχετε άλλωστε υπόψη σας πως δεν είναι απίθανο να πετύχει στο σπίτι σας, ο σύντροφός σας, απόδειξη της τράπεζας με το χρεωστικό και να μάθει όλη την αλήθεια, με τον άσχημο τρόπο.
Η απόκρυψη της αλήθειας, το μόνο που θα προκαλέσει είναι αυξημένη ένταση και τριβή ανάμεσά σας, ενώ η αποκάλυψη της αλήθειας, μπορεί να σας βγει σε καλό, καθώς θα έχετε ένα σύμμαχο στη διαχείριση των οικονομικών σας.
4. Πόσα ξοδεύετε
Αν ξοδεύετε τα δικά σας χρήματα σε προσωπικά σε έξοδα, καλά κάνετε και δεν έχετε να λογοδοτήσετε σε κανένα. Αν όμως έχετε ένα κοινό λογαριασμό για τα κοινά έξοδα και ξοδεύετε περισσότερα από τα προγραμματισμένα, μην έχετε την αυταπάτη ότι θα περάσει απαρατήρητο κάτι τέτοιο. Αργά ή γρήγορα οι αριθμοί δεν θα βγαίνουν και θα αρχίσουν οι δύσκολες ερωτήσεις.
Τα δάνεια είναι μια πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Έλληνες και όσο πιο ευθείς και ειλικρινείς είστε με το σύντροφό σας, όσον αφορά στις δόσεις και τη διάρκεια του δανείου, τόσο το καλύτερος για όλους σας. Το να κρύβετε κάτι τέτοιο από τη σχέση σας, είναι σαν να κρύβετε κάτι βασικό όσον αφορά τη ζωή σας, αφού τα οικονομικά σας σχετίζονται άμεσα με αυτό και η απόκρυψη τέτοιων πληροφοριών δεν είναι ποτέ αποδεκτή από τον άλλο.
6. Πόσα δανείζετε σε φίλους και συγγενείς
Δεν είναι κακό να δανείζετε χρήματα σε φίλους και συγγενείς που έχουν ανάγκη, αν όμως χρησιμοποιείτε τον κοινό λογαριασμό, τότε θα πρέπει να το έχετε γνωστοποιήσει πρώτα στο σύντροφό σας και να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ή τουλάχιστον να έχει προηγηθεί μια συζήτηση.
Καλό θα ήταν ακόμα να έχετε μια σχετική επίγνωση πως τα δανεικά είναι συχνά αγύριστα και να το σκέφτεστε διπλά πριν δανείσετε σε κάποιον χρήματα, φίλο ή συγγενή.
Το πόσα χρήματα ξοδεύετε για τα παιδιά, δεν είναι αποκλειστικά οικονομικό ζήτημα, όσο θέμα ανατροφής των παιδιών, που είναι πολύ πιθανό να έχετε διαφορετική γνώμη από το σύντροφό σας. Αν θεωρεί πως με το να ξοδεύετε πολλά χρήματα για τα χατίρια των παιδιών, τα κακομαθαίνετε, αλλά εσείς δεν μπορείτε να αντισταθείτε, καλό θα ήταν να κάνετε μια κουβέντα, να βρείτε μια συμβιβαστική λύση και ένα συγκεκριμένο ποσό που θα διαθέτετε στις αγορές που αφορούν τα παιδιά.