Τα «συμπτώματα» του άγχους
Ποια είναι τα σημάδια του στρες που αν και τα έχουμε, σπάνια αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζονται με το έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή «διάγνωση» της κατάστασης και τα συμπτώματα απλά να διαιωνίζονται, όσο διαιωνίζεται και το άγχος που τα προκαλεί;
Μπορεί εγκεφαλικά να θεωρείτε ότι διαχειρίζεστε το στρες, και, ίσως, όντως να το καταφέρνετε, αλλά είναι εξίσου πιθανό το σώμα σας να έχει διαφορετική άποψη και να μην είστε τόσο καλοί στο stress management όσο θέλατε να πιστεύετε.
Το ότι πείθετε τον εαυτό σας ότι είστε ήρεμοι, δε σας κάνει ήρεμους και το σώμα σας δεν μπορεί να σας κρύψει την αλήθεια, όσο κι αν επιθυμείτε το αντίθετο.
Ποια είναι λοιπόν τα σημάδια του στρες που αν και τα έχουμε, σπάνια αντιλαμβανόμαστε ότι σχετίζονται με το έντονο άγχος, με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή «διάγνωση» της κατάστασης και τα συμπτώματα απλά να διαιωνίζονται, όσο διαιωνίζεται και το άγχος που τα προκαλεί...
1. Γερνάτε
Μια από τις λιγότερο γνωστές παρενέργειες του άγχους είναι η πρόωρη γήρανση, καθώς ο οργανισμός, που είναι επιρρεπής στο άγχος και την κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από χρωμοσώματα που συνδέονται άμεσα με το πρόωρο γήρας, ενώ μέσω σχετικών ερευνών, επιστήμονες διαπίστωσαν πως αυτή η διαδικασία επηρεάζει άτομα, ηλικίας τόσο μικρής μέχρι και 10 ετών.
Ακόμα κι αν είστε νέοι λοιπόν, καλό θα ήταν να μάθετε να διαχειρίζεστε το άγχος, αφού αργά ή γρήγορα θα δείτε τις επιπτώσεις του πάνω σας και το μόνο βέβαιο είναι, πως σε κανέναν δεν αρέσουν οι ρυτίδες.
Κάθε φορά που αγχώνεστε, το σώμα αυξάνει την παραγωγή της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της συμβάλει την αποδυνάμωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης με αποτέλεσμα το μνημονικό σας να σας προδίδει σταδιακά. Όταν λοιπόν το άγχος κατακλύζει τη ζωή και τις σκέψεις σας, δεν θα παρουσιάσετε μεν φαινόμενα αμνησίας, αλλά θα σας είναι πιο δύσκολο να θυμάστε πληροφορίες και λεπτομέρειες, μέχρι και συγκεκριμένες περιόδους από τη ζωή σας.
3. Αρρωσταίνετε
Το στρες, εκτός των άλλων, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας σας ευάλωτους σε μικρόβια και ιούς και δεκτικούς σε ασθένειες και κρυολογήματα. Οι βιταμίνες, που παίρνουν πολλοί σε αυτές τις περιπτώσεις, ενισχύουν μεν τις άμυνες του οργανισμού, αλλά αυτό που θα κάνει την καλύτερη δουλειά είναι να αντιμετωπίσετε ευθέως και αποτελεσματικά το άγχος σας, ώστε να μην επιτρέπετε να σας κάνει τόσο ευαίσθητους και ευάλωτους στους εξωτερικούς κινδύνους. Το θέμα δεν είναι να αντιμετωπίσετε τη γρίπη, αλλά αυτό που σας έκανε τόσο ευαίσθητους σε αυτή.
4. Μελαγχολείτε
Το άγχος και η κατάθλιψη είναι στενά συνδεδεμένες καταστάσεις, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως το χρόνιο άγχος σκοτώνει τους νευρώνες του εγκεφάλου, ενώ την ίδια στιγμή μπλοκάρει και τη διαδικασία της νευρογένεσης, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση και οδηγώντας έτσι σε συνθήκες μελαγχολίας και κατάθλιψης.
Αν όμως διαχειριστείτε το άγχος σας, η διαδικασία της νευρογένεσης στον εγκέφαλο θα ενεργοποιηθεί ξανά, από τη στιγμή πιυ δεν θα σας κυριεύει στον ίδιο βαθμό το άγχος και θα καταφέρετε υποχώρηση και των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και πολλών άλλων ανεπιθύμητων σημαδιών.
Το στρες αυξάνει τα επίπεδα ορμονών, οι αυξημένες τιμές των οποίων ζημιώνουν την ποιότητα του δέρματος, με αποτέλεσμα να καταλήγετε συχνά με φαγούρα, κόκκινα σημάδια, εκζέματα ή ακόμα και την πιο σοβαρή περίπτωση της ψωρίασης.
Αν δε, ταλαιπωρείστε από αυτές τις παθήσεις ήδη, το στρες θα τις επιδεινώσει, ενώ οι κρέμες θα βοηθήσουν μονάχα στην πρόσκαιρη αντιμετώπισή τους. Εστιάστε λοιπόν στην καταπολέμηση του στρες, που είναι και η αρχική αιτία του προβλήματος και θα γλιτώσετε από πολλά προβλήματα.
6. Και οδοντιατρικά προβλήματα
Τα άτομα που αγχώνονται έχουν την τάση να σφίγγουν ή ακόμα και να τρίζουν τα δόντια τους, κατά βάση εν αγνοία τους.
Είτε αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε μέσα στην ημέρα, ανά περιόδους, είναι αυτονόητο ότι δεν κάνει καλό ούτε στα δόντια, ούτε και στα ούλα. Το τρίξιμο των δοντιών μπορεί ακόμα να προκαλέσει πόνο στον αυχένα, ενώ προσωρινές (και μόνο) λύσεις γι’ αυτό το πρόβλημα είναι ένα μασελάκι για τα δόντια και φυσιοθεραπεία για την καταπόνηση του αυχένα.
7. Πτώση της ερωτικής διάθεσης
Μπορεί μια μειωμένη ερωτική διάθεση να μην είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να σας προκαλέσει το άγχος, συγκριτικά με όλα τα προηγούμενα, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στη σχέση σας, καθώς πέρα από τη χαμένη σας διάθεση για σεξ, εμφανίζεται και η επιθυμία να περνάτε περισσότερο χρόνο μόνοι σας. Το οξύμωρο με την περίπτωση του άγχους και του σεξ, είναι ότι το δεύτερο μπορεί τελικά να λειτουργήσει χαλαρωτικά και να σας απαλλάξει από όλες τις «καταστροφικές» συνέπειες του πρώτου.