10 περίεργα φρούτα και λαχανικά που δεν έχετε ξανακούσει
Αν το πιο περίεργο φρούτο που έχετε δοκιμάσει είναι το… ακτινίδιο και το πιο περίεργο λαχανικό το γογγύλι, τότε τα παρακάτω φρούτα και λαχανικά, σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.
Από τη μία υπάρχουν τα κλασικά και οικεία: μήλο, αχλάδι, μπανάνα, μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο… Τι θα λέγατε, όμως, να ρίχναμε μια ματιά σε φρούτα και λαχανικά που πιθανόν να μην έχουν περάσει ποτέ την πόρτα της κουζίνας μας;
Dragon fruit
Αν ποτέ το πετύχετε ανάμεσα σε άλλα φρούτα θα τραβήξει αμέσως την προσοχή σας, με το λαμπερό ροζ χρώμα του και την περίεργη φλούδα του. Καλλιεργείται στην κεντρική και νότια Αμερική, ενώ κυκλοφορεί και σε… κίτρινη βερσιόν. Είναι ζουμερό, αναζωογονητικό, καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμίνης C και η γεύση του είναι ελαφριά, θυμίζοντας αχλάδι, με τους τραγανούς σπόρους του ακτινιδίου.
Cherimoya
Όχι, δεν είναι κάποια περίεργη αγκινάρα, αλλά ένα φρούτο σε σχήμα καρδιάς που καλλιεργείται στη νότια Αμερική. Το εξωτερικό του μπορεί να είναι σκληρό, το ίδιο το φρούτο, όμως, είναι μαλακό και κρεμώδες και στην ώριμη φάση του η γεύση του θυμίζει κάτι από ανανά και μπανάνα.
Μοιάζει με γκρέιπφρουτ σε τεράστιες διαστάσεις κι όσο κι αν δεν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση εξωτερικά, η πιο γλυκιά από το γκρέιπφρουτ γεύση του το κάνει ιδανικό για τόπινγκ σε σαλάτες, σε φρουτοσαλάτες κ.ο.κ. Η καταγωγή του είναι από Ασία μεριά και έχει πολύ σκληρή φλούδα, με φρέσκο, αρωματικό εσωτερικό.
Κι όμως, η μοναδική αυτή γλυκοπατάτα είναι όντως μοβ, βρίσκεται στην Ιαπωνία και κάνει θραύση και στη Χαβάη. Με έντονο το στοιχείο της έκπληξης –αφού το μοβ χρώμα της αποκαλύπτεται μόλις την ξεφλουδίσει κάποιος- η γλυκοπατάτα αυτή, όπως και η «αδερφή» της, είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C και ο πουρές της σίγουρα προκαλεί τις εντυπώσεις.
Jabuticaba
Με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του δαμάσκηνου και γεύση κοντινή σε αυτή του σταφυλιού, το φρούτο αυτό αποκαλείται συχνά ως βραζιλιάνικο σταφύλι δέντρου και είναι μοναδικό, λόγω του περίεργου τρόπου με τον οποίο φυτρώνει, απευθείας στον κορμό και τα κλαδιά του ομώνυμου δέντρου. Τρώγεται σκέτο, ωμό, ενώ συχνά γίνεται μαρμελάδα και κρασί.
Ένα… πεπόνι διαφορετικό απ’ τα άλλα, που μεγαλώνει στη νότια Αφρική, την Καλιφόρνια και τη Νέα Ζηλανδία και μοιάζει ολίγον σαν να έρχεται από το διάστημα! Το κίτρινο χρώμα του ίσως είναι κοινό, οι προεξοχές στη φλούδα και το εσωτερικό του, όμως, σίγουρα δεν θυμίζουν φρούτο που έχουμε ξαναδεί και η γεύση του είναι μια μίξη από αγγούρι, lime και μπανάνα.
Είναι κουνουπίδι; Ή μήπως μπρόκολο; Δεν είναι τίποτα από τα δύο και η αλήθεια είναι ότι το λαχανικό αυτό χρειάζεται αναγνώριση, αφού μαγειρεύεται πολύ εύκολα και η γεύση του δεν απέχει πολύ από τα δύο λαχανικά που του μοιάζουν.
Ugli fruit
Πράγματι, από όψη δεν λέει και πολλά, αφού μοιάζει με… ταλαιπωρημένο και ξεθωριασμένο μανταρίνι. Η γεύση του τζαμαϊκανού αυτού φρούτου, όμως, είναι νόστιμη και δροσερή, θυμίζοντας μίξη μανταρινιού και γκρέπφρουτ και μπορεί να καταναλωθεί και σκέτο, αλλά και σε χυμό.
Ένα φρούτο που είτε το αγαπάς, είτε το μισείς –το σίγουρο είναι ότι δεν αφήνει αδιάφορη εντύπωση. Από την αγκαθωτή φλούδα του μέχρι την άσχημη μυρωδιά του (έχει μάλιστα απαγορευτεί σε κάποιους δημόσιους χώρους στη Σιγκαπούρη, λόγω της δυσοσμίας του), το durian δεν είναι ένα από αυτά τα φρούτα που δοκιμάζει κάποιος εύκολα. Όσοι, όμως, το τολμήσουν, γεύονται ένα κρεμώδες φρούτο, με μοναδική μίξη γεύσεων που κάποιοι παραλληλίζουν με βανίλια, μπανάνα και μια δόση… κρεμμυδιού.
Samphire
Κάτι ανάμεσα σε σπαράγγια και κάκτο, το λαχανικό αυτό, γνωστό και ως θαλάσσιο σπαράγγι, υπάρχει σε δύο ποικιλίες, φυτρώνει εύκολα στην άγρια φύση και έχει αλμυρή γεύση. Τρώγεται ωμό ή μαγειρεμένο και δίνει άλλη γεύση στη σαλάτα.