Η σωστή διατροφή όταν υποφέρετε από κρύωμα
Όταν ασθενείτε και αποδυναμώνεται ο οργανισμός, το ζήτημα δεν είναι να φάτε πολύ για να τον δυναμώσετε, αλλά να τραφείτε σωστά για να τον ενισχύσετε.
Καλό είναι να δίνετε προσοχή στη διατροφή σας καθημερινά, αλλά ακόμα περισσότερο όταν ο οργανισμός έχει μεγαλύτερη ανάγκη από στοιχεία και βιταμίνες, που θα ενισχύσουν τις άμυνές του και θα επιταχύνουν τη θεραπεία του.
Αυτό που χρίζει δε, άμεσης αντιμετώπισης είναι η καταπολέμηση της φλεγμονής, που προκαλεί την αυξημένη παραγωγή βλέννας και την καταρροή της μύτης.
Επικεντρωθείτε λοιπόν σε τροφές που μπορούν να μετριάσουν τη φλεγμονή και να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάτε και υποτιμάτε τη σημασία της ενυδάτωσης και να ακούτε πάντα τον οργανισμό σας και τις αντοχές του. Αν το στομάχι σας δεν είναι έτοιμο για τροφή, φροντίστε να μην το επιβαρύνετε, καθώς έχει ήδη πολλή δουλειά να κάνει.
Όταν όμως νιώσετε το στομάχι σας πιο δυνατό, εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να το γεμίσετε με θρεπτικά στοιχεία και τροφές ενισχυτικές του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρωινό
Ξεκινήστε τη μέρα σας με μια πλούσια ομελέτα με μανιτάρια. Τα αυγά είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, ο οποίος ενδυναμώνει αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό, ενώ την ίδια ανοσοποιητική ισχύ έχουν και τα μανιτάρια, καθώς αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.
Εναλλακτικά, για να ικανοποιήσετε τη γλυκό σας αισθητήριο δοκιμάστε βρώμη με μπανάνα, της οποία η φυτικές ίνες θα ενισχύσουν τη δράση του ανοσοποιητικού, ενώ η μπανάνα θα ανεβάσει τα πεσμένα ποσοστά καλίου στον εξασθενημένο οργανισμό.
Δεκατιανό
Όταν έρθει η ώρα του δεκατιανού επιλέξτε γιαούρτι για τα προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην επιτάχυνση της θεραπείας από το κρυολόγημα και μειώνουν την ένταση των συμπτωμάτων. Συνοδεύστε με μέλι για ακόμα καλύτερη γεύση και προστασία.
Μια άλλη λύση δεκατιανού είναι ένας φρέσκος χυμός φρούτων και λαχανικών, που θα σας προσφέρει τα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά στοιχεία που έχετε ανάγκη.
Όπως θα έχετε διαπιστώσει και από προσωπική σας πείρα, όσο περισσότερο τσάι μπορείτε να πιείτε, όσο είστε άρρωστοι, τόσο το καλύτερο. Προτιμήστε πράσινο ή μαύρο τσάι, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ τα ζεστά γενικά ροφήματα ανακουφίζουν πάντα από το φτέρνισμα, τον πονόλαιμο και τις κρυάδες.
Μεσημεριανό
Στο κεντρικό γεύμα της ημέρας, καταναλώστε τροφές με βιταμίνη C, όπως είναι το μπρόκολο, οι κόκκινες πιπεριές και τα εσπεριδοειδή. Συνδυάστε τα με όσπρια για την απαραίτητη πρωτεΐνη, που ενισχύει τη δράση των αντισωμάτων.
Μπορεί τις καλές μέρες να τρώγατε πατατάκια για απογευματινό, αλλά όταν είστε άρρωστοι δοκιμάστε μια άλλη εκδοχή της πατάτας, όπως είναι η βραστή γλυκοπατάτα με ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε βιταμίνη Α, η οποία με τη σειρά της προωθεί την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, που παίζουν κεντρικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού.
Εναλλακτικά, πιείτε ένα ποτήρι κεφίρ, το οποίο είναι πλούσιο σε προβιοτικά και δε δυσκολεύει καθόλου το στομάχι στην επεξεργασία του.
Βραδινό
Η παραδοσιακή κοτόσουπα, που σας έφτιαχνε η μαμά σας και η γιαγιά σας είναι μια πολύ καλή επιλογή για το βραδινό ενός εξασθενημένου οργανισμού, καθώς καταφέρνει να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και από την καταρροή του κρυολογήματος. Ο δε ζεστός ζωμός ενυδατώνει και απαλύνει από τον πονόλαιμο.
Ρόφημα δεύτερο
Πέρα από το τσάι και τον καφέ, μπορείτε να αναζητήσετε ανακούφιση σε ζεστό λεμονόνερο με ένα κουταλάκι μέλι σε αυτό. Το μέλι απαλύνει το βήχα, ενώ το λεμόνι αποτοξινώνει και ενισχύει τον οργανισμό με την πολύτιμη βιταμίνη C.