6 υλικά που πρέπει να σταματήσετε να βάζετε στον καφέ σας
Επειδή ξέρουμε ότι είναι λίγοι αυτοί που πίνουν τον καφέ τους σκέτο, δείτε τι πρέπει να προσπαθήσετε να αφαιρέσετε από τον καφέ σας, έτσι ώστε να μην σας επιβαρύνει στη σιλουέτα και στην υγεία σας.
Είτε απολαμβάνετε τον καφέ σας στο σπίτι σας, είτε σε ένα από τα διάφορα cafe της πόλης, το πιθανότερο είναι να τον προτιμάτε με διάφορες προσθήκες, πολλές εκ των οποίων είναι βλαβερές για την υγεία σας, αλλά και για το βάρος σας. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι ο καφές είναι μια καθημερινή συνήθεια, γι’ αυτό θα πρέπει να την κρατήσετε όσο πιο υγιεινή γίνεται.
Όσο για τον ίδιο τον καφέ, οι έρευνες ακόμη δεν έχουν κατασταλάξει αν είναι ωφέλιμος ή βλαβερός για την υγεία, αφού κάποιες τον συνδέουν με απώλεια οστικής πυκνότητας, με δυσκολία στη συγκέντρωση, με αναιμία κ.ά., ενώ άλλες με οφέλη όπως προστασία από το διαβήτη τύπου 2, από Πάρκινσον, από κίρρωση του ήπατος, από καρκίνο του ήπατος.
Για να παραμείνετε ασφαλείς, φροντίστε να μην ξεπερνάτε τα 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα και να απαλλαγείτε από τα διάφορα έξτρα που του προσθέτετε, όπως τα παρακάτω.
Κρέμα που δεν έχει ως βάση το γάλα
Υπάρχουν κάποιες ουσίες, σε υγρή μορφή ή σκόνη, οι οποίες χρησιμοποιούνται στον καφέ αντί για γάλα, αλλά αν κοιτάξετε τα συστατικά τους, θα βρείτε ανάμεσά τους μερικώς υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια και σιρόπι καλαμποκιού σε στερεά μορφή, τα οποία δημιουργούν κρεμώδη υφή, αλλά δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό. Το σιρόπι καλαμποκιού θεωρείται ότι δεν μεταβολίζεται καλά και τα μερικώς υδρογονοποιημένα φυτικά έλαια περιέχουν trans λιπαρά, τα οποία ανεβάζουν την «κακή» χοληστερόλη και κάνουν κακό στην καρδιά.
Σας αρέσουν οι καφέδες με τα σιρόπια ή απολαμβάνετε πού και πού λίγο σιρόπι στον latte σας; Τότε πρέπει να ξέρετε ότι περίπου 30 γραμμάρια από τέτοιου είδους σιρόπια μπορεί να περιέχουν μέχρι και 19 γραμμάρια ζάχαρης και 80 θερμίδες. Μήπως τώρα η ιδέα δεν σας δελεάζει και τόσο;
Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Μπορεί να κάνουν τον καφέ σας γλυκό, αλλά για την υγεία τα πράγματα ίσως να μην είναι και τόσο… γλυκά. Οι περισσότερες γλυκαντικές ουσίες έχουν μελετηθεί, δεν είναι όμως ξεκάθαρο κατά πόσο τελικά είναι ασφαλείς για την υγεία ή όχι. Για να κρατηθείτε στην ασφαλή πλευρά της υπόθεσης, περιορίστε τες, καθώς κάποιες οδηγούν σε μείωση γονιμότητας, αύξηση βάρους κ.ά.
Καφές με σαντιγί μοιάζει σαν καφές και επιδόρπιο σε ένα, αλλά, δυστυχώς, η σαντιγί αποτελεί μια από τις πιο ανθυγιεινές τροφές εκεί έξω, ψηλά στη λίστα μαζί με τα αναψυκτικά με ζάχαρη, το επεξεργασμένο κρέας και άλλες τροφές που δεν τις βλέπουν με καλό μάτι οι ειδικοί. Δεν έχει καμία διατροφική αξία, περιέχει σιρόπι καλαμποκιού και υδρογονοποιημένα έλαια, ενώ οι τυποποιημένες μπορεί να περιέχουν και υποξείδιο του αζώτου, που επηρεάζει την όραση, τη γνωστική λειτουργία και τις κινητικές δεξιότητες.
Η ζάχαρη είναι ένα από τα χειρότερα συστατικά που μπορούμε να προσθέσουμε στη διατροφή μας, αφού συνδέεται με πλήθος προβλημάτων, από διαβήτη μέχρι καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία. Μάθετε να ζείτε χωρίς αυτή, τόσο όσον αφορά τον καφέ, όσο και τη διατροφή σας γενικότερα.
Βούτυρο
Μπορεί κάποιοι από εσάς να μην το συνηθίζουν, το βούτυρο στον καφέ, όμως, συστήνεται από αρκετούς στο εξωτερικό, προκειμένου εκτός από κρεμώδη υφή, να σας χαρίσει έξτρα ενέργεια. Εκτός από ενέργεια, όμως, προσθέτει έξτρα θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά στον οργανισμό σας.