Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλουμε την επίσκεψη στην… τουαλέτα

toualeta
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Το σώμα σας δεν σας ζητάει ποτέ πράγματα χωρίς λόγο, γι’ αυτό όταν εκδηλώνει μια ανάγκη του, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το υπακούσετε και θα είστε όλοι ευχαριστημένοι, κι εσείς κι αυτό.

Εν ολίγοις και πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι μπορεί εσείς να είστε απασχολημένοι και αφοσιωμένοι σε ένα project ή στην παρακολούθηση μιας ταινίας, αλλά το σώμα σας έχει ανάγκες που θα πρέπει να έχουν πάντα την πρώτη θέση στις προτεραιότητές σας, για το δικό σας κυρίως καλό και κανενός άλλου.

Ποιές είναι λοιπόν οι συνέπειες, την αναβολής της ούρησης, γιατί δεν πρέπει να καταπιέζουμε την κύστη μας και μέχρι πιο σημείο μπορούμε να την αγνοούμε;

Πόσο μακράς διάρκειας, λοιπόν, μπορεί να είναι αυτή η αναβολή;
Η φυσική αντοχή του σώματός σας να κρατήσει μέσα του τα ούρα, χωρίς προβλήματα, ορίζεται από μερικά συγκεκριμένα πράγματα. Εξαρτάται, πρώτον, από την ποσότητα ούρων που παράγει ο οργανισμός ενός, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται από τα υγρά που κατανάλωσε και τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, το οποίο επίσης με τη σειρά του εξαρτάται από το μέγεθος και την ευαισθησία της κύστης. Η σύμπραξη όλων αυτών των παραγόντων, καταλήγει σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που μπορεί κάποιο να αναβάλει την επισκεψή του στην τουαλέτα και που ποικίλει από άτομο σε άτομο.

Κάθε πότε έχετε λόγο να τρέχετε στην τουαλέτα;
Όπως είναι εμπειρικά γνωστό, η αίσθηση της ούρησης έχει σταδιακά αυξανόμενη ένταση, ξεκινώντας από απλά μια ένδειξη στην κύστη, μέχρι το σημείο αυτή η αίσθηση γίνεται πόνος και η ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα, επιτακτική.
Η δε, καλύτερη στιγμή να επισκεφτείτε την τουαλέτα δεν είναι σίγουρα η στιγμή που έχει γίνει πόνος η ανάγκη, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρειάζεται με κάθε γουλιά νερό να τρέχετε στο μπάνιο. Βρείτε τη μέση λύση, που είναι στιγμή, που νιώθετε πως είναι η ώρα να ουρήσετε, χωρίς να έχει φτάσει στο απροχώρητο η κατάσταση.

Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί;
Η συνεχής και επίμονη συγκράτηση των ούρων είναι πιθανό να οδηγήσει σε λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, η οποία στη συνέχεια χρίζει αντιβιοτικής θεραπείας. Η ουρολοίμωξη σας δημιουργεί την αίσθηση ότι θέλετε να ουρήσετε συχνότερα του φυσιολογικού, ενώ είναι πιθανό να εμφανίσετε και πόνο κατά την ούρηση. Σε τέτοιες συμπεριφορές της ουροδόχου κύστης, καλό είναι να αναζητάτε τη βοήθεια και την ειδική γνώμη ενός γιατρού.

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σώμα σας να έχει λιγότερο την ανάγκη της ούρησης;
Δεδομένου ότι είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε συχνά μέσα στην ημέρα, καλό θα ήταν να διαχειρίζεστε με κάποιο τρόπο την κύστη σας, αν υποθέσουμε ότι είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη και να μην τρέχετε, με κάθε ποτήρι νερό που πίνετε στην τουαλέτα. Είναι θεμιτό μέχρι ένα σημείο να αποσπάσετε την προσοχή σας με κάτι άλλο, να κρατηθείτε και να μην επισκεφτείτε τα ιδιαίτερα, με την πρώτη μικρή ενόχληση.
Με αυτό τον τρόπο είναι πιθανό να «γυμνάσετε» την κύστη σας και να αποκτήσετε ένα μεγαλύτερο εύρος αντοχών, αλλά, και πάλι, μην περιμένετε μεγάλες διαφορές.

Σε κάθε περίπτωση, μην ταλαιπωρείτε τον οργανισμό σας κάνοντάς του γυμνάσια. Ακούτε το σώμα σας, γιατί αυτό σίγουρα ξέρει καλύτερα ποιο είναι το καλό για εσάς, σύμφωνα πάντα με τη στήλη υγείας της ιστοσελίδας msn.com. Για τυχόν ανησυχίες και περίεργες αντιδράσεις του οργανισμού, κατά την ούρηση, συμβουλεύεστε πάντα τη γνώμη ενός ειδικού γιατρού.