Γιατί δεν είστε έτοιμοι για σχέση;
Πώς θα καταλάβετε, ότι δε διανύετε φάση ζευγαρώματος; Υπάρχει τρόπος να σιγουρευτείτε; Οι ειδικοί λένε πως ναι...
Γνωρίσατε μεν τον ένα και μοναδικό που μοιάζει να είναι ο άντρας ή η γυναίκα της ζωής σας, αλλά πριν αρχίσετε τις υποσχέσεις για αιώνια αγάπη και αφοσίωση, ίσως καλό θα ήταν αναρωτηθείτε αν όντως είστε έτοιμοι για δέσμευση ή θα πρέπει να πατήσετε για λίγο το pause όσον αφορά τις σχέσεις στη ζωή σας.
Αν όντως άλλωστε είναι ο ένας και μοναδικός, τότε θα είναι εκεί και μετά το pause, περιμένοντας με λαχτάρα το play!
Πώς θα καταλάβετε, όμως, ότι δεν διανύετε φάση ζευγαρώματος;
1.Δεν είστε χαρούμενοι
Αν δεν είστε σε καλή φάση της ζωής σας, μη χρησιμοποιήσετε κανέναν τρίτο για να σας φτιάξει τη διάθεση και μάλιστα εν αγνοία του. Αν θέλετε να νιώσετε καλύτερα με τον εαυτό σας ζητήστε βοήθεια από τους φίλους σας, από τα βιβλία ψυχολογίας, από κάποιον ειδικό, αλλά ποτέ μέσα από μια σχέση. Όταν καταλάβει ο άλλος, ότι «χρησιμοποιήθηκε» για τον εγωισμό σας, δεν θα χαρεί καθόλου και ούτε κι εσείς εν τέλει θα βρείτε τη χαμένη σας χαρά.
Μην πιέσετε τον εαυτό σας να μπει σε σχέση, αν δεν έχετε «βγει» για τα καλά από την προηγούμενη. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να πενθήσει για τη σχέση, να ανασυνταχθεί και να βρει τι είναι αυτό που πραγματικά ψάχνει σε ένα σύντροφο, ώστε η επόμενη να μην καταλήξει κι αυτή κάποια στιγμή... πρώην.
3.Είστε πολύ απασχολημένοι
Αν είστε σε μια φάση στη ζωή σας, που έχετε δώσει βάρος και ενέργεια στη δουλειά σας και στο πως θα εξελιχθείτε επαγγελματικά, μη βιαστείτε να μπείτε σε μια σχέση, που σίγουρα έχει τις απαιτήσεις της. Δεν είναι κακό να έχετε διαφορετικές προτεραιότητες ανά περιόδους στη ζωή σας και δεδομένου ότι μια νέα σχέση χρειάζεται χρόνο και ενέργεια, μην την ξεκινήσετε αν έχετε αποφασίσει στην παρούσα φάση να επενδύσετε τις δυνάμεις σας αλλού.
Μην κάνετε βιαστικές κινήσεις και μη σας αγχώνει να βάλετε ταμπέλα στα αισθήματά σας. Μπορεί να έχετε περάσει καλά με κάποιον μέχρι τώρα, αλλά αν υπάρχει κάτι, που δεν ξέρετε μεν ακριβώς τι είναι, αλλά είναι αρκετό για να σας προκαλεί αμφιβολίες και δεύτερες σκέψεις, τότε μην προχωρήσετε με τη σχέση. Από την άλλη αφού περνάτε καλά, μην την τερματίσετε κιόλας, αλλά απλά πάρτε το χρόνο σας να διαπιστώσετε τι τελικά θέλετε από αυτή την κατάσταση.
5.Ψάχνετε «καταφύγιο»
Αν νιώθετε πως αυτό που χρειάζεστε στη ζωή σας είναι ένας σωτήρας, τότε ο μόνος που θα πρέπει να απευθυνθείτε είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Κανείς δεν θα πολεμήσει στις δικές σας μάχες, κανείς δεν θα λύσει τα δικά σας προβλήματα και κανείς δεν θα γυρίσει τα πάνω-κάτω στη ζωή σας, παρά μόνο εσείς οι ίδιοι. Μια σχέση δεν θα σας φέρει την ευτυχία. Πρώτα θα βρείτε μόνοι σας το νόημα στη ζωή σας και στη συνέχεια θα το μοιραστείτε με τον κατάλληλο και όχι το ανάποδο.
6.Νιώθετε πως έχετε ανάγκη μια σχέση
Όταν νιώθετε πως έχετε ανάγκη να βρεθείτε σε μια σχέση, τότε το πιθανότερο είναι να μην είστε ακόμα έτοιμοι για σχέση, γιατί η σχέση πρέπει να είναι αποτέλεσμα επιλογής ενός συντρόφου και όχι η ανάγκη ενός τυχαίου παρτενέρ. Η σχέση άλλωστε δε θα καταφέρει ποτέ να σας προσφέρει τη χαρά που σας λείπει. Η σχέση θα είναι το αποτέλεσμα ένωσης δυο ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και όχι το μέσο.
Ο σύντροφός σας δεν πρέπει να σας βγάλει το μητρικό σας ένστικτο. Ο σύντροφος είναι σύντροφος και όχι ευκαιρία για να εξασκήσετε το εθελοντικό σας αίσθημα. Αν άλλωστε θέλετε να «σώσετε» κάποιον δώστε εξετάσεις για την ιατρική, ενώ δε, αν πιστεύετε ότι όντως μπορείτε να σώσετε κάποιον από τον εαυτό του, απατάσθε πλάνην οικτρά.
8.Αλλάζετε για να κάνετε τον άλλο χαρούμενο
Αν διατίθεστε να χάσετε τον εαυτό σας για να βρείτε σχέση, τότε όχι μόνο δεν είστε έτοιμοι για σχέση, αλλά ούτε καν για να βγείτε ραντεβού με κάποιον. Αν από την άλλη νιώθετε ότι πρέπει αλλοιωθείτε για να έχετε μια σχέση, τότε τα τινά είναι δυο: ή θα πρέπει να ψάξετε ακόμα περισσότερο για το σωστό σύντροφο ή να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι θα ζήσετε μόνοι σας αγαπώντας μονάχα οι ίδιοι τον εαυτό σας. Οι αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι στα θεμιτά πλαίσια μιας σχέσης, αλλά όχι η ολοκληρωτική υπαναχώρηση στις αξίες και τα πιστεύω σας.
9.Είστε... απελπισμένοι
Αν είστε απελπισμένοι για σχέση, τότε το πιθανότερο είναι να μην καταφέρετε καν να βρεθείτε σε μια, δεδομένου του πόσο απωθητικό είναι αυτό για κάποιον. Κανείς δεν θέλει κάποιον που θα εναποθέσει την απελπισία του πάνω και αν βρείτε κάποιον τέτοιο, τότε καλό θα ήταν να μην κάνετε κάτι τέτοιο εξαρχής. Η απελπισία δεν είναι λόγος για να κινήσετε διαδικασίες σχέσης, αλλά λόγος για να κινήσετε διαδικασίες αυτογνωσίας και αυτοεκπλήρωσης.
Αν ο βασικός σας στόχος είναι ο γάμος και η κοινωνική σας ένταξη στην τάξη των παντρεμένων, τότε καλό θα ήταν να αποφύγετε να κάνετε σχέση γιατί το πιθανότερο είναι να καταφέρετε μεν να παντρευτείτε, αλλά και να χωρίσετε. Αν ο στόχος σας είναι ο γάμος, εστιάζετε σε αυτό, εθελοτυφλώντας στο ενδεχόμενο ο μέλλων/ η μέλλουσα σύζυγός σας να μην είναι ο/η ιδανικός/ή.
Και επειδή αυτό που προέχει στη ζωή είναι η ευτυχία και όχι η εκπλήρωση των κοινωνικών standards καλό θα ήταν να εστιάσετε στην αναζήτηση της ευτυχίας και όχι ενός γαμπρού ή μιας νύφης.