Φέρτε την… άνοιξη στη διατροφή σας με 5 τρόπους
Αν ο χειμώνας σας αποχαιρέτησε με μερικά κιλά παραπάνω, η άνοιξη σας φέρνει αλλαγές, έτσι ώστε να «συναντήσετε» το καλοκαίρι σε φόρμα και πιο υγιείς από ποτέ.
Με τον ερχομό της άνοιξης και τη βελτίωση του καιρού (συνήθως) αρχίζουν να παύουν και μερικές κακές συνήθειες, τύπου «ξαπλώνουμε όλο το απόγευμα στον καναπέ τσιμπολογώντας μπροστά από την τηλεόραση», «τρώμε περισσότερο γιατί κρυώνουμε» κ.ο.κ. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να φέρετε αλλαγές στη διατροφής σας, να πάρετε αποφάσεις και να αρχίσετε να «χτίζετε» όχι μόνο την καλοκαιρινή σας σιλουέτα, αλλά και την υγεία και την ευεξία σας.
Αποχαιρετήστε τη χειμερινή μελαγχολία και βάλτε νέους στόχους που θα σας… απογειώσουν έσω κι έξω.
«Κόψτε» την πρόσθετη ζάχαρη
Αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, το σάκχαρο στο αίμα μας και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μας προσθέτει και κιλά. Κι όλα αυτά, μόνο για μια στιγμή απόλαυσης. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσετε ότι η πολλή ζάχαρη τελικά δεν αξίζει τον κόπο και να αντικαταστήσετε τα γλυκά, τα μπισκότα και όλες αυτές τις λιχουδιές, με πιο υγιεινές εναλλακτικές. Δοκιμάστε σταφίδες, βάλτε στέβια στον καφέ σας, αντικαταστήστε τη ζάχαρη με το μέλι και υποκύψτε στον πειρασμό 1-2 φορές την εβδομάδα, αν νιώθετε ότι τίποτε άλλο δεν σας καλύπτει.
Οι ειδικοί συστήνουν να δίνουμε περισσότερη βάση στην ολική άλεση, σε σημείο που να ξεπερνάει το 50% της καθημερινής μας κατανάλωσης δημητριακών. Ο λόγος είναι ότι τα επεξεργασμένα δημητριακά στερούνται πολλά από τα θρεπτικά τους συστατικά, όπως και φυτικές ίνες, ενώ απεναντίας η ολική άλεση είναι πολύ πιο θρεπτική, πλούσια σε φυτικές ίνες και, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο Archives of Internal Medicine, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων. Ξεκινήστε από το ψωμί και προχωρήστε στα μακαρόνια, το ρύζι και τα δημητριακά πρωινού, έτσι ώστε να φτάσετε το στόχο σας.
Καθημερινά λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας πολύ περισσότερο αλάτι απ’ όσο αντιλαμβανόμαστε και το να πασπαλίζουμε με αυτό κάθε φαγητό μας, σίγουρα δεν είναι σοφή επιλογή, όσο κι αν η νοστιμιά που προσθέτει μας παρασύρει. Σκεφτείτε ότι σύμφωνα με στοιχεία, μπορεί να καταναλώνουμε και 1000 mg νατρίου πάνω από το επιθυμητό όριο, που είναι 2.300mg την ημέρα, τα οποία περιέχονται περίπου σε ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Μειώνοντας 1000mg νατρίου από την καθημερινή διατροφή σας, μειώνετε ταυτόχρονα και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων μέχρι 9%, σύμφωνα με μελέτη που έχει δημοσιευτεί στο New England Journal of Medicine, συν του ότι θα βοηθήσετε στη μείωση της κατακράτησης υγρών και του πρηξίματος στην κοιλιά. Από δω και πέρα προτιμήστε προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και φροντίστε να μην περνάτε το 1 κουταλάκι του γλυκού –ή και λιγότερο- την ημέρα στα διάφορα φαγητά σας (αφαιρώντας, μάλιστα, και το νάτριο που περιέχουν ήδη κάποιες τροφές, από τα 1 κουταλάκι, τελικά μένει πολύ λιγότερο). Ακόμη, απαρνηθείτε τις κονσέρβες, τα έτοιμα σνακ και όταν τρώτε έξω, ζητήστε να μην χρησιμοποιήσουν πολύ αλάτι στο πιάτο σας.
Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν στο ότι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής LDL χοληστερίνης, προκαλώντας μακροπρόθεσμα πρόβλημα στις αρτηρίες και την καρδιά, ενώ ακόμη χειρότερα είναι τα τρανς λιπαρά που βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα, γλυκά κ.ο.κ., τα οποία αυξάνουν την LDL, μειώνουν την καλή HDL χοληστερίνη και σχετίζονται και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μείνετε, λοιπόν, μακριά από τα τρανς, αλλά μειώστε και τα κορεσμένα λιπαρά, καταναλώνοντας μικρότερες ποσότητες βουτύρου, γαλακτοκομικών και λίπους κρέατος.
Μειώνοντας όλα τα παραπάνω στη διατροφή σας και αυξάνοντας όλα τα φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται στην εποχή τους, αποτελεί τη μοναδική εγγύηση ότι οι επόμενες εξετάσεις αίματος θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα σε σχέση με τις προηγούμενες και ότι το σώμα σας θα αρχίσει να διώχνει από μόνο του κάποια περιττά κιλά. Μερικά από τα φρούτα και λαχανικά εποχής που αξίζουν μια ευκαιρία στο πιάτο σας είναι: αβοκάντο, αντίδια, κουνουπίδι, σπανάκι, ραπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, σχοινόπρασο, γκρέιπφρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, πορτοκάλια, ραδίκια, αγκινάρες, αρακάς, μπρόκολο, παντζάρι, σπαράγγια κ.ά.
Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τις παραπάνω συμβουλές σταδιακά, μέχρι να αισθανθείτε ότι σιγά-σιγά συνηθίζετε σε ένα μοντέλο διατροφής, που δεν περιλαμβάνει –τουλάχιστον όχι σε μεγάλες ποσότητες- ό,τι βλάπτει τον οργανισμό και το σώμα σας και αφήνει χώρο σε αυτά που έχουν να σας προσφέρουν πολύ περισσότερα απ’ όσα φαντάζεστε.