Πώς θα ανακουφιστείτε από το ενοχλητικό πρήξιμο
Το πρήξιμο και τα αέρια είναι κάτι που βιώνουμε όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά για μερικούς ανθρώπους αυτές οι ενοχλήσεις μπορεί να γίνουν σχεδόν καθημερινές.
Αυτή, λοιπόν, η δεύτερη ομάδα, ατόμων, είναι εκείνοι που έχουν περισσότερο ανάγκη τρόπους ανακούφισης από το πρήξιμο, του οποίου η ένταση και η συχνότητα το κάνουν συχνά επίπονο, ενοχλητικό και ένα υπολογίσιμο εμπόδιο στην καθημερινότητα.
Υπάρχουν όμως και σε αυτή την περίπτωση τροφές και σπιτικές συνταγές που ανακουφίζουν και απαλύνουν από τη δυσκολία μιας τέτοιας κατάστασης.
Τα βότανα
Πολλά είναι τα βότανα που προάγουν αποτελεσματικά την αποβολή των αερίων από το στομάχι, ανακουφίζοντας έτσι από το πρήξιμο και τον πόνο.
Ένα από τα σημαντικότερο βότανα σε αυτό τον τομέα είναι το τζίντζερ, καθώς έχει αποδειχθεί ότι συνδράμει στην επιτάχυνση της πέψης, διαδικασία η οποία «σπρώχνει» τα αέρια προς την έξοδο ταχύτερα ανακουφίζοντας από την ενοχλητική αίσθηση του πρηξίματος.
Βότανα με αντίστοιχες ιδιότητες είναι το χαμομήλι, ο άνηθος, ο μάραθος, ο βασιλικός, το κιούμελ (αγριοκύμινο), η κανέλα, το κύμινο, το σκόρδο, το μοσχοκάρυδο, η ρίγανη, ο μαϊντανός, η μέντα και ο δυόσμος.
Είναι φυσικά προτιμητέο να επωφελείστε των βοτάνων με φυσικό τρόπο και όχι μέσω συμπληρωμάτων διατροφής. Αν παρ’ όλα αυτά επιλέξετε την δεύτερη λύση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχουν παρενέργειες και να αντιδράσουν αρνητικά σε συνδυασμό με φάρμακα που ήδη παίρνετε.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί ή αλλιώς «καλά» βακτήρια, κατά πολύ παρόμοια με εκείνα που συναντώνται στο ανθρώπινο στομάχι, και είναι πολύτιμα στην περίπτωση των αερίων, καθώς βοηθούν στην επιτυχή χώνεψη και την ελάττωση των αερίων.
Συνήθως λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων, αλλά είναι πολλές οι πηγές για να τα λάβετε με φυσικό τρόπο.
Τέτοιες, φυσικές πηγές προβιοτικών είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, οι πίκλες, το κιμτσί, το τέμπε, το ξινολάχανο και το βουτυρόγαλα.
Το στρες
Το στρες, όπως αναμενόταν, δυσχεραίνει και το πρήξιμο, καθώς νεύρα διαπερνούν και τον γαστρεντερικό σωλήνα. Κατά συνέπεια, όσο πιο νευρικό είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει αέρια, διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Αν λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ατόμων και οι αλλαγές στη διατροφή σας δεν έχουν φέρει επαρκή αποτελέσματα, τότε ίσως θα πρέπει να δοκιμάσετε να χαλαρώσετε και να κάνετε καλύτερη διαχείριση του άγχους και των νεύρων σας.
Χρόνιες, δε, καταστάσεις στρες, μπορούν να προκαλέσουν σπασμούς στο έντερο και εκτατεμένη δυσφορία στην κοιλιά. Όσον αφορά σε αυτές τις καταστάσεις, τα συμπεράσματα δείχνουν πως η μυϊκή χαλάρωση, ο διαλογισμός, η γιόγκα, η ψυχοθεραπεία και η συνολικά ορθότερη διαχείριση αγχωτικών καταστάσεων έχουν θετική δράση στην υγεία, αλλά και τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Όταν λοιπόν, κάτι έχει μπλοκάρει τη λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος και πριν καταφύγετε στον ψυχολόγο για να ανακαλύψετε μαζί του τα παιδικά σας σύνδρομα και τραύματα, δοκιμάστε κάτι πιο εύκολο και ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα, που συχνά έχουν επαρκή και άμεσα αποτελέσματα.
1.Πιείτε τσάι μέντας
Η μέντα ανακουφίζει άκρως αποτελεσματικά από το ανάστατο στομάχι και τους πόνους που έχουν προκληθεί από αέρια. Απαλύνει τα νεύρα της περιοχής, γι’ αυτό και είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις που οφείλονται σε τεντωμένα νεύρα και αγχωτικές καταστάσεις. Πίνετε μια κούπα μετά από κάθε γεύμα και θα βοηθήσετε σημαντικά το στομάχι σας, γλιτώνοντας από τη δυσφορία του πρηξίματος.
Μπορεί να μην είναι πάντα εφικτό, αλλά καλό είναι να δίνετε στα αέρια το ελεύθερο να εκτονωθούν. Ακόμα κι αν είστε σε δημόσιο χώρο, επισκεφτείτε την τουαλέτα ή βρείτε ένα σημείο να απομονωθείτε και αφήστε το σώμα σας να «εκφραστεί».
Σε κάθε περίπτωση, προσπαθείτε να μην τα κρατήσετε, γιατί αυτό θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα.
3.Μασάτε σωστά
Τα αέρια δημιουργούνται, στις περισσότερες περιπτώσεις, από φαγητό που δεν έχει διασπαστεί και επεξεργαστεί σωστά από το στομάχι. Αν λοιπόν, συνηθίσετε να μασάτε περισσότερες φορές το φαγητό που τρώτε, βοηθάτε άμεσα το σώμα να το επεξεργαστεί και χωνέψει καλύτερα, χωρίς δυσάρεστες συνέπειες και «αγενή» αέρια.
Η οξύτητα του λεμονιού βοηθά στη διάσπαση της τροφής και στη μείωση των πιθανοτήτων αερίων και πρηξίματος. Το δε νερό, καθαρίζει το σύστημα καλύτερα και βοηθά στην ομαλότερη ροή της τροφής.
Ένα ποτήρι ζεστό λεμονόνερο κάθε πρωί, επιπλέον, αποτοξινώνει και βοηθά στην αποδοτικότητα του συκωτιού, γι΄αυτό μη διστάσετε να το κάνετε συνήθεια και θα κερδίσετε πολλά σε πολλούς τομείς.
5.Διορθώστε τη διατροφή σας
Πολλές είναι οι διατροφικές συνήθειες του δυτικού κόσμου, που δεν πρόσκεινται φιλικά προς το στομάχι, όπως είναι η καφεΐνη, τα ζαχαρούχα αναψυκτικά και τα τηγανιτά, ενώ ακόμα και υγιείς επιλογές, όπως είναι τα φασόλια και το μπρόκολο, είναι δυνατό να προκαλέσουν αέρια, εξαιτίας των φυτικών ινών που περιέχουν.
Περιορίστε λοιπόν αυτές τις επιλογές από τη διατροφή σας, ξεκινώντας κυρίως από τις ανθυγιεινές περιπτώσεις. Περιορίστε με σύνεση και τα φασόλια, αν σας πειράζουν, αλλά, σε κάθε περίπτωση, όχι στο μέτρο που θα περιορίσετε τα λιπαρά τηγανιτά, αφού τουλάχιστον αυτά (τα φασόλια) προκαλούν αέρια φυσικής προελεύσεως.