Τα λάθη της οδοντόβουρτσας
Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια συνήθεια που μας μαθαίνουν οι γονείς μας, ενώ και οι ίδιοι την έμαθαν από τους δικούς τους γονείς.
Τι συμβαίνει όμως, όταν οι παππούδες μας δεν ήξεραν το σωστό τρόπο για τον καθαρισμό των δοντιών και τώρα εμείς διαιωνίζουμε τα δικά τους λάθη ζημιώνοντας τη δική μας στοματική υγιεινή;
Ποια είναι λοιπόν αυτά τα λάθη και ποια είναι τα «σωστά», που πρέπει να τα αντικαταστήσουν;
1.Βουρτσίζετε τη λάθος στιγμή
Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν κοιμηθείτε και το πρώτο, όταν ξυπνήσετε θα πρέπει να είναι το βούρτσισμα των δοντιών. Μην κοιμάστε με υπολείμματα τροφών στα δόντια σας και, δεδομένου ότι η παραγωγή του σάλιου μειώνεται όταν κοιμάστε και κατά συνέπεια αυξάνονται τα βακτήρια στο στόμα, αυξάνεται η σημασία του πρωινού βουρτσίσματος. Βουρτσίζετε λοιπόν τα δόντια, δυο φορές τη μέρα για τουλάχιστον 2 λεπτά, δίνοντας έμφαση 30 δευτερολέπτων σε κάθε μεριά της οδοντοστοιχίας σας.
2.Χρησιμοποιείτε τη λάθος οδοντόβουρτσα
Η σκληρή (αλλά και μέτρια) οδοντόβουρτσα δεν κάνει καλύτερη δουλειά, αλλά κάνει μεγαλύτερη... ζημιά. Τα δόντια θέλουν και αυτά φροντίδα και προσοχή, που τους προσφέρει η μαλακή οδοντόβουρτσα, χωρίς να πληγώνει ταυτόχρονα τα ούλα. Η μαλακή οδοντόβουρτσα βοηθάει στην αφαίρεση της πλάκας, χωρίς να κάνει τα ούλα να υποχωρούν από την πίεση, αποκαλύπτοντας έτσι τις ρίζες των δοντιών, οι οποίες με τη σειρά τους είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε βλάβες, αφού δεν είναι φτιαγμένες για την επαφή με τς τροφές και δεν έχουν το προστατευτικό σμάλτο.
Με τις ακανόνιστες κινήσεις πάνω-κάτω και αριστερά-δεξιά, μπορεί να νομίζετε ότι καθαρίζετε τα δόντια, αλλά το πιθανότερο είναι να μην καταφέρνετε και πολλά. Βουρτσίζετε τα δόντια σας με σωστή τεχνική, κρατώντας την οδοντόβουρτσα με γωνία 30-45 μοιρών, όταν ακουμπάτε με αυτή τα ούλα σας και κάνετε κυκλικές κινήσεις με τον καρπό σας για αποτελεσματικότερη αφαίρεση των υπολειμμάτων και της πλάκας. Όταν δε, βουρτσίζετε τα πίσω δόντια έχετε κάθετα την οδοντόβουρτσα και δίνετε μεγαλύτερη βάση σε εκείνη την περιοχή, αφού εκεί συσσωρεύεται και η μεγαλύτερη ποσότητα της πλάκας.
4.Δεν ξεπλένετε το στόμα σας
Πρέπει να ξεπλένετε πάντα είτε με νερό, είτε με ειδικό στοματικό διάλυμα τα δόντια σας, αφού μόνο έτσι πετυχαίνετε ουσιαστική απομάκρυνση των υπολειμμάτων. Το να φτύνετε απλά το περισσευούμενο αφρό από την οδοντόπαστα δεν κάνει την ίδια δουλειά, αφού πάλι θα κοιμηθείτε με τις τροφές στα δόντια σας, απλά σε διαφορετική θέση, από αυτή που είχαν πριν τους αλλάξετε θέση με το βούρτσισμα.
5.Ασχολείστε μόνο με τα δόντια σας
Η γλώσσα είναι επίσης μέρος που συγκεντρώνονται πολλά επιβλαβή βακτήρια, ενώ εκεί καταλήγουν και πολλά μικροσκοπικά κομμάτια τροφών. Μην ξεχνάτε λοιπόν να βουρτσίζετε και τη γλώσσα σας για ολοκληρωμένο καθαρισμό και συνολικά καλή στοματική υγιεινή, αφού αν κοιμηθείτε με καθαρά δόντια και «βρώμικη» γλώσσα, το πιθανότερο είναι να ξαναβρωμίσουν τα δόντια όσο κοιμάστε, από το να καθαρίσει μόνη της η γλώσσα.
Αλλάζετε οδοντόβουρτσα κάθε 3-4 μήνες, όχι μόνο επειδή τα βακτήρια συσσωρεύονται σε αυτή, αλλά και επειδή οι ταλαιπωρημένες οδοντόβουρτσες δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα στην αφαίρεση της πλάκας και των βακτηρίων. Αν μάλιστα έχετε περάσει ίωση πρόσφατα, αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας, καθώς εγκαθίστανται σε αυτή ιοί και μικρόβια, που μπορούν να σας οδηγήσουν σε νέο κύκλο μολύνσεων και φλεγμονών.