Ώρα για θερμιδομέτρηση!

ora-gia-thermidometrisi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Οι αναγραφόμενες τιμές στα τρόφιμα, που δίνουν χρήσιμες πληροφορίες για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος ή άλλα διατροφικά στοιχεία, κάνουν όλο και περισσότερο την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Πόσο όμως, επηρεάζουν την τελική επιλογή μας;

Η αρχή έγινε με τα συσκευασμένα προϊόντα, που πωλούνται στα super markets, όπου οι τιμές των θερμίδων, του λίπους και άλλων πληροφοριών, αναγράφονταν ευδιάκριτα πάνω στις συσκευασίες. Κατόπιν, ακολούθησαν τα αναψυκτικά και τα έτοιμα φαγητά των εστιατορίων fast food, όπου με τον ίδιο τρόπο, δίνονταν στον καταναλωτή χρήσιμες πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά τους.

Αρχικά αδιάφορες οι ετικέτες…

Με βασικότερο σκοπό την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, που έχει πλέον λάβει ανησυχητικές διαστάσεις στις αναπτυγμένες χώρες του πλανήτη, οι Αρχές Τροφίμων των περισσότερων χωρών, κατέληξαν σε κοινή συμφωνία για την αναγραφή των διατροφικών εκείνων στοιχείων, που θα οδηγούσαν τους καταναλωτές σε σοφότερες επιλογές.

Αρχικά, όπως μαρτυρούν οι έρευνες, η απόφαση αυτή αντιμετωπίστηκε αδιάφορα από το καταναλωτικό κοινό, καθώς λίγοι έδιναν σημασία στις αναγραφόμενες τιμές και συνέχιζαν κανονικά να καταναλώνουν τα προϊόντα αδιαφορώντας πλήρως για το θερμιδικό τους βάρος ή την περιεκτικότητά τους σε λιπαρά. Ωστόσο, σταδιακά, οι ετικέτες αυτές, φαίνεται, πως αποτυπώθηκαν στην ευρεία καταναλωτική συνείδηση.

Έτσι, σήμερα, αρκετοί είναι αυτοί που συμβουλεύονται πρώτα τις πολύτιμες ετικέτες και στη συνέχεια αποφασίζουν, αν θα καταναλώσουν τα τρόφιμα ή όχι ενώ αυτή η συνήθεια, φαίνεται, πως εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times», αρκετό καιρό πριν σε έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί σε αλυσίδες fast food στη Νέα Υόρκη, η αναγραφή των διατροφικών στοιχείων πάνω στα φαγητά, δεν είχε απολύτως καμία διαφορά στα επίπεδα παχυσαρκίας του πληθυσμού.

Και οι θερμίδες μειώνονται σταδιακά…

Ωστόσο, σε μια πρόσφατη έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα, διαπιστώθηκε, πως οι Αμερικανοί τον τελευταίο καιρό, παρήγγειλαν φαγητά με αισθητά μειωμένες θερμίδες σε 4 μεγάλες αλυσίδες fast food, απλά και μόνο παρατηρώντας πιο προσεκτικά τις αναγραφόμενες πληροφορίες για τις θερμίδες και τα λιπαρά.

Μια άλλη έρευνα, ανέφερε, πως πτωτικές τάσεις στο σύνολο των θερμίδων διαπιστώθηκαν και στα coffee shops της Νέας Υόρκης, όπου και εκεί επιβλήθηκε η αναγραφή των θερμίδων δίπλα στους καφέδες-υπερπαραγωγή με τις μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, κρέμας, σαντιγί ή σιροπιών, ένα σύνολο που έφθανε, όπως αποδείχθηκε σε μερικές περιπτώσεις τις 700-800 θερμίδες!

Παρόλα αυτά, πολλά ακόμη πρέπει να γίνουν, όπως μαρτυρούν οι ειδικοί. Έρευνα που μελέτησε την καταναλωτική συμπεριφορά μετά την υποχρεωτική αναγραφή θερμίδων, αποκάλυψε, πως από τους πελάτες των εστιατορίων fast food, μόνο το 56%, προσέχει αυτές τις ετικέτες ενώ ποσοστό μικρότερο του 15% ανέφερε, πως διαμορφώνει την τελική του παραγγελία, λαμβάνοντας υπόψη τις αναγραφόμενες διατροφικές πληροφορίες. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές, που ανήκουν στο «υποψιασμένο» ποσοστό του 15%, παρήγγειλαν 106 λιγότερες θερμίδες από ότι θα συνέβαινε, αν είχαν παραγγείλει χωρίς ούτε καν να συμβουλευτούν τις αναγραφόμενες θερμίδες.