Ο μπουφές...παχαίνει!
Κάνετε διακοπές σε μεγάλο ξενοδοχείο και απολαμβάνετε τα πλουσιοπάροχα γεύματα του μπουφέ καθημερινά. Και όταν μετά τις διακοπές επιστρέφετε σπίτι, τα αποτελέσματα της ζυγαριάς είναι μάλλον δυσάρεστα…
Εντάξει στο πρωινό, είστε απόλυτα δικαιολογημένοι. Πρωί είναι και χρειάζεστε ενέργεια. Όμως τα 2 κομμάτια κέικ, τα 3 κρουασάν με βούτυρο και μέλι, η ομελέτα με λουκάνικα και τα 3 γλυκάκια, μήπως είναι υπερβολή; Μπα, όχι σκέφτεστε και προχωράτε ακάθεκτοι προς το γεύμα… Εκεί, τα λόγια είναι περιττά.
Πλούσιοι μπουφέδες, γεμάτοι με όλα τα αγαθά, σαλάτες και επιδόρπια για κάθε γούστο. Και εσείς, στέκεστε μπροστά τους αμήχανα, με ένα άδειο πιάτο, που δεν ξέρετε με τι να το πρωτογεμίσετε. Και έτσι, βάζετε λίγο από όλα. Λίγη καρμπονάρα, και λίγο φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια, λίγες τηγανητές πατάτες, 2-3 κομμάτια πίτα και 2 διαφορετικές σαλάτες! Και όσο για τα γλυκά; Σιγά, μην προτιμήσετε τα ταπεινά φρουτάκια, όταν μπροστά σας έχετε ολόκληρο ζαχαροπλαστείο-βάζετε 3-4 στο πιατάκι του γλυκού, έτσι για να δοκιμάσετε την τέχνη του σεφ…
Και το «σκηνικό» αυτό, επαναλαμβάνεται και στο δείπνο. Τα κιλά ανεβαίνουν, η ζυγαριά αγκομαχά και εσείς ψάχνετε τον υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος από την… αφθονία.
Η ποικιλία φταίει για όλα…
Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο φερόμαστε όλοι μας σε κάθε… μπουφέ που θα συναντήσουμε μπροστά μας. Είτε κατά τη διαμονή μας σε πολυτελή ξενοδοχεία κατά τη διάρκεια των διακοπών είτε στη δεξίωση κάποιου γάμου ή βάφτισης είτε ακόμη και σε ένα… φιλικό σπίτι με ιδιαίτερα πλούσια εδέσματα.
Και η αιτία δεν είναι η αχαλίνωτη λαιμαργία μας αλλά η ποικιλία, που καθιστά σχεδόν αδύνατη την αντίσταση, ακόμη και για τους πιο εγκρατείς! Στο σπίτι μας, ακόμη και αν έχουμε στο ψυγείο μια ποικιλία από γλυκά, σχεδόν ποτέ δεν θα φάμε πάνω από ένα. Αντίθετα, αν τα δούμε αραδιασμένα μπροστά μας σε κάποιο μπουφέ ξενοδοχείου, το σίγουρο είναι πως δεν θα περιοριστούμε μόνο στο ένα.
Έρευνες έχουν αποδείξει, πως η ποικιλία ευθύνεται για την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας τροφής. Ακόμη και όταν δεν πεινάμε ιδιαίτερα, μπορεί να φάμε περισσότερο από όσο αντέχουμε απλά και μόνο επειδή έχουμε πολλές επιλογές!
Πρώτα χορταίνουν οι αισθήσεις και μετά το στομάχι
Χαρακτηριστική είναι και η έρευνα, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Pen State, όπου οι επιστήμονες, θέλοντας να αποδείξουν την άμεση σχέση ποικιλίας-παχυσαρκίας, έκαναν το ακόλουθο πείραμα. Χρησιμοποίησαν το όχι και τόσο ελκυστικό γευστικά γιαούρτι και ζήτησαν από τους εθελοντές να επιλέξουν ανάμεσα σε 3 διαφορετικές ποικιλίες. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: διαπιστώθηκε, πως οι εθελοντές έφαγαν κατά 20% περισσότερο γιαούρτι από ότι όταν είχαν να επιλέξουν από μία μόνο ποικιλία!
Την επίδραση της ποικιλίας στις διατροφικές μας συνήθειες, φαίνεται, πως γνωρίζουν πλέον καλά οι βιομηχανίες τροφίμων σε όλο τον κόσμο. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση, το γεγονός ότι όσο πιο «πλούσιο», πολύχρωμο, λαχταριστό ή προκλητικό φαίνεται ένα φαγητό, τόσο το προτιμούν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές και σημειώνει αξιόλογες πωλήσεις στην παγκόσμια αγορά. Ένας συσκευασμένος χυμός με πολλά φρούτα προτιμάται περισσότερο από έναν «σκέτο» χυμό πορτοκάλι. Μια πίτσα με 7 υλικά, φαίνεται πιο ελκυστική από μια άλλη μόνο με ζαμπόν-τυρί. Μια σαλάτα με 5 συστατικά είναι πολύ πιο ελκυστική από μια ντοματοσαλάτα. Ίσως επειδή οι αισθήσεις «χορταίνουν» πριν καν χορτάσει το στομάχι. Τα χρώματα, η ποικιλία και οι διαφορετικές γεύσεις, «παγιδεύουν» το βλέμμα και έτσι σχεδόν υποσυνείδητα τα πιάτα –και τα στομάχια- γεμίζουν παραπάνω από το προβλεπόμενο…
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ