Ο ήρεμος ύπνος προσθέτει... χρόνια!
Ούτε στον ύπνο σας δεν βρίσκετε ησυχία. Στριφογυρνάτε, ροχαλίζετε, ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας… Και ενώ έχετε να αντιμετωπίσετε τη γκρίνια του συντρόφου σας, που δεν κλείνει μάτι εξαιτίας του ανήσυχου ύπνου σας, τώρα έρχεται και μια νέα έρευνα, που αποκαλύπτει, πως οι διαταραχές ύπνου «κόβουν» χρόνια ζωής…
Άνδρες ηλικίας από 40 έως 70 ετών, που αντιμετωπίζουν διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους αποτελούν την ομάδα «υψηλού κινδύνου», που ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο του πρόωρου θανάτου.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς της Βαλτιμόρης, τα άτομα που αντιμετωπίζουν διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου τους έχουν δυστυχώς 46% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο αιφνίδιου και πρόωρου θανάτου συγκριτικά με όσους έχουν ύπνο… ελαφρύ!
Όταν κόβεται η ανάσα στον ύπνο…
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μετά από 8χρονη προσεκτική μελέτη σε δείγμα 6.400 ανδρών και γυναικών και κατέγραψαν με ακρίβεια τις αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, διαπίστωσαν, πως όσοι υπέφεραν από βαριάς μορφής υπνική άπνοια, μείωσαν σημαντικά τις πιθανότητές τους για μια μακρόχρονη και υγιή ζωή.
Η υπνική άπνοια, οφείλεται στην απόφραξη του άνω αεραγωγού στη διάρκεια του ύπνου. Ένα από τα συμπτώματά της είναι το ροχαλητό, αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό της είναι οι πολλές και σύντομες διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Είναι στενά συνδεδεμένη με την παχυσαρκία, την υπέρταση, την καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό, αυξάνοντας έτσι τις θλιβερές πιθανότητες πρόωρου θανάτου για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου.
Όπως αναφέρουν οι μελετητές στη βαριάς μορφής υπνική άπνοια, ο αεραγωγός του πάσχοντος αποφράσσεται ενώ εκείνος υποφέρει για 20-30 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ξυπνάει. Όταν το φαινόμενο αυτό είναι συχνό, δηλαδή συμβαίνει ανά 30 φορές την ώρα (κοντά κάθε 2 λεπτά), τότε μιλάμε για βαριάς μορφής υπνική άπνοια, που το πιθανότερο είναι πως θα εξελιχθεί σε σοβαρό πρόβλημα.
Τρόποι αντιμετώπισης
Αν έχετε διαπιστώσει, πως ο ύπνος σας είναι αρκετά… ταραγμένος, θα πρέπει αρχικά να προσπαθήσετε να εντοπίσετε (εσείς ή κάποιος δικός σας), αν υποφέρετε από ένα απλό ροχαλητό ή αν ο ύπνος σας διαταράσσεται και από συχνές διακοπές αναπνοής. Αν κάτι τέτοιο όντως συμβαίνει, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, που θα εξετάσει με προσοχή το πρόβλημά σας και θα αποφασίσει για την έγκαιρη αντιμετώπισή του.
Καθώς, αρκετοί είναι εκείνοι που υποφέρουν από διαταραχές του ύπνου αλλά ούτε καν ζητούν ιατρική βοήθεια, οι ειδικοί μιλούν για περίπου 18 εκατομμύρια πάσχοντες μόνο στην Αμερική! Τα ποσοστά είναι εξίσου υψηλά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις υπόλοιπες ηπείρους του πλανήτη, όμως είναι σχεδόν αδύνατον να καταγραφούν με ακρίβεια.
Ανάμεσα στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου είναι και η απώλεια βάρους καθώς η παχυσαρκία ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό για τις διαταραχές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν το πρόβλημα δεν είναι η παχυσαρκία, τότε μια ακόμη πιθανή λύση είναι και η χειρουργική αφαίρεση των αμυγδαλών του πάσχοντος, που ενδέχεται να εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία της αναπνοής.
Μια ακόμη λύση προκειμένου να… ξαναβρείτε τον ύπνο σας είναι και η λεγόμενη ρινική μάσκα, η οποία ασκώντας πίεση, διατηρεί ανοιχτούς τους αεραγωγούς του ασθενούς όσο εκείνος κοιμάται, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή του. Τέλος, μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιο «εργαστήριο ύπνου» μεγάλου νοσοκομείου (όπως π.χ. στον Ευαγγελισμό), προκειμένου να εντοπίσουν οι ειδικευμένοι γιατροί το πρόβλημά σας και σας προτείνουν την ιδανικότερη λύση.