Επικίνδυνες ουσίες στις τροφές
4 στοιχεία που εμπεριέχονται σε βασικά τρόφιμα καθημερινής κατανάλωσης, που πρέπει να αποφεύγουμε.
Συχνά οι εταιρίες από το χώρο των τροφίμων και των ποτών ανακοινώνσουν την αφαίρεση κάποιου επιβλαβούς στοιχείου από τα προϊόντα της. Στο μεταξύ, εξακολουθούμε να καταναλώνουμε τροφές με ουσίες που μόνο καλό δεν κάνουν στον οργανισμό!
Ταρτραζίνη
Μπορεί να το συναντήσετε και ως Κίτρινο 5 και χρησιμοποιείται συχνά στις «έτοιμες» τροφές. Από τις μεγάλες εταιρείες, η Kraft είναι εκείνη που πρόσφατα ανακοίνωσε ότι την έχει πλέον αφαιρέσει από τα συστατικά των προϊόντων της. Παρόλα αυτά, διάφορες χρωστικές όπως το Μπλε 1 και το Κόκκινο 40 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε γλυκίσματα, ενώ φαίνεται ότι συνδέονται με πρόκληση υπερκινητικότητας στα παιδιά.
Γαλλικός προπυλεστέρας
Ο γαλλικός προπυλεστέρας είναι ένα συντηρητικό το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη βουτυλοϋδροξυανισόλη και το βουτυλιωμένο υδροξυτολουόλιο. Πρόκειται για ουσίες που αποτρέπουν την οξείδωση και την αλλοίωση των ελαίων. Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ο γαλλικός προπυλεστέρας μπορεί να προκαλεί ορμονικά προβλήματα, κυρίως στο ενδοκρινικό σύστημα, αλλά χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες, συν του ότι έχει περιοριστεί η χρήση του σε τρόφιμα και συναντάται κυρίως σε καλλυντικά.
Το διοξείδιο του πυριτίου και το πυρίτιο είναι οι πιο «εντυπωσιακές» ονομασίες για κάτι που όλοι γνωρίζουμε: την άμμο! Εκτός λοιπόν από το χτίσιμο των κάστρων στην αμμουδιά, το διοξείδιο του πυριτίου χρησιμοποιείται και στην κρέμα σε σκόνη για τον καφέ και σε παρόμοια σκευάσματα που έχουν τη μορφή σκόνης. Αν και οι κίνδυνοι από την κατανάλωση άμμου δε φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλοί, έρευνες έχουν δείξει ότι, σε περίπτωση εκτεταμένης έκθεσης, δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα. Μάλλον πρέπει ν’ αφήνουμε την άμμο στις παραλίες κι έξω από το φαί και το ποτό μας.
Τριακετίνη
Αν έχετε αναρωτηθεί από τι φτιάχνονται οι τσίχλες και τα ζαχαρωτά, τριακετίνη είναι η απάντηση και πρόκειται για την ίδια ουσία που χρησιμοποιείται για να διατηρείται η υγρασία σε τροφές που δεν πρέπει να στεγνώσουν. Αν και έχει την έγκριση της FDA ( Food and Drug Administration των Η.Π.Α., κάτι σαν τον δικό μας ΕΦΕΤ) και έχει αναγνωριστεί ως ασφαλής ουσία, πολλοί εξακολουθούν να διατηρούν τις αμφιβολίες τους. Ίσως δικαιολογημένα, αφού η τριακετίνη χρησιμοποιείται επίσης στα φίλτρα των τσιγάρων και σε χάπια, όπως το βιάγκρα.