Εμβολιασμοί ενηλίκων: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι το εμβόλιο είναι παιδική ή βρεφική “συνήθεια”. Η αλήθεια όμως είναι ότι κάποιοι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί αφορούν και στους ενήλικες.
Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι εμβολιασμοί στους ενήλικες είναι απαραίτητοι διότι καθώς μεγαλώνει o άνθρωπος μειώνεται η “ανοσία” που θα μπορούσε να έχει σε συγκεκριμένες ασθένειες και αυτό οφείλεται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης.
Πέρα από αυτό, ασθένειες όπως ο διαβήτης, η ηπατική ανεπάρκεια, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, το άσθμα, ο καρκίνος και άλλοι παράγοντες, όπως τα στεροειδή, τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα και η κακή διατροφή καθιστούν ένα άτομο αδύναμο και ευπαθές σε ασθένειες.
1. Εμβόλιο κατά της γρίπης: Μπορεί να γίνει μια φορά το χρόνο και κυρίως αφορά σε εκείνους, οι οποίοι πάσχουν από παθήσεις όπως το άσθμα, η χρόνια βρογχίτιδα κ.λπ. Αυτό το εμβόλιο είναι μόνο για ένα συγκεκριμένο είδος του ιού της γρίπης και αλλάζει ανάλογα με τη μετάλλαξη του ιού, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη χορήγηση του εμβολίου κάθε χρόνο.
2. Το εμβόλιο της πνευμονίας είναι απαραίτητο για όλους τους ενήλικες. Ένα άτομο πρέπει να κάνει τον εμβολιασμό μόνο μία φορά στη ζωή του, ενώ μόλις σε ένα ποσοστό 10-15 % των περιπτώσεων, απαιτείται η επανάληψή του.
3. Αντιτετανικό εμβόλιο: Ο συγκεκριμένος εμβολιασμός θα πρέπει να λαμβάνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια ή όταν το άτομο υποστεί κάποιον τραυματισμό.
4. Εμβόλιο κατά του τύφου: Θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε 3 χρόνια. Υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί ο ασθενής είτε με χάπι είτε με εμβολιασμό.
5. Το HBV (εμβόλιο για την ηπατίτιδα τύπου Β, Α και C ) συνιστάται μόνο για τους ανθρώπους, που εκτίθενται σε αίμα, μολυσμένα υγρά του σώματος ή για χρήστες ναρκωτικών. Η διαδικασία του εμβολιασμού χωρίζεται σε τρεις ενέσεις - η πρώτη δόση χορηγείται την πρώτη ημέρα, η δεύτερη μετά από ένα μήνα και η τρίτη μετά από 6 μήνες.
Ωστόσο, εκτός από τα παραπάνω εμβόλια, οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να κάνουν το HPV εμβόλιο που βοηθά στην προστασία από τον ιό των θηλωμάτων, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Αυτό το εμβόλιο γίνεται μεταξύ της ηλικίας των 12 και 26 ετών και θα πρέπει κυρίως να χορηγείται σε γυναίκες, που είναι σεξουαλικά ενεργές.
Επίσης να θυμάστε ότι ενώ τα περισσότερα εμβόλια είναι ασφαλή η χορήγηση του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις όπως:
1. Σε άτομα που παρουσιάζουν σοβαρή αντίδραση υπερευαισθησίας στην αρχική δόση του εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου. Αυτό ισχύει επίσης για τα άτομα που παρουσιάζουν αντίδραση υπερευαισθησίας σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου ή οποιουδήποτε εμβολίου που περιέχει ανατοξίνη διφθερίτιδας.
2. Αυτό το εμβόλιο θα πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας.
3. Το εμβόλιο έρπητα ζωστήρα δεν θα πρέπει να χορηγείται μαζί με το πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο.
Τέλος, στον τομέα παρενέργειες, οι πιο συχνές είναι ο πόνος, η ερυθρότητα και το οίδημα στο σημείο της ένεσης, η αδυναμία να μετακινήσετε το βραχίονα (στο σημείο της ένεσης), η κόπωση, ο πονοκέφαλος, το ρίγος, η μυαλγία και ο πόνος στις αρθρώσεις. Αλλά αυτές οι παρενέργειες είναι βραχύβιες και συχνά υποχωρούν από μόνες τους.