Ξενύχτια και κατάθλιψη: πόσο συνδέονται;
Είπαμε να διασκεδάζετε αλλά εσείς πια το έχετε παρακάνει. Κάνατε τη νύχτα-μέρα και το αντίστροφο. Και καλά κάνετε, αν όντως διασκεδάζετε, αλλά για ρίξτε μια ματιά και στην έρευνα, που αποκαλύπτει, πως τα πολλά ξενύχτια ενδέχεται να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης…
Στη δουλειά λαγοκοιμάστε, την υπόλοιπη ημέρα «σέρνεστε», όμως το βράδυ, εμφανίζεστε λαμπεροί και πιο ανανεωμένοι από ποτέ. Είστε άνθρωπος της νύχτας και κάθε βραδιά είναι για εσάς μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία, που δεν θέλετε με τίποτα να χάσετε.
Βάρκα που ‘χεις τόσα δίχτυα, μάζεψέ με απ’ τα ξενύχτια…
Και ενώ το ταίρι σας φωνάζει να «σοβαρευτείτε», ο διευθυντής σας να συγκεντρωθείτε στη δουλειά και οι φίλοι σας να ξεκουραστείτε και λιγάκι, εσείς συνεχίζετε το «σερί» του ξενυχτιού χωρίς να ακούτε απολύτως κανέναν. Μήπως, όμως, θα έπρεπε να ακούσετε πέρα από την φωνή του αφεντικού και την φωνή της επιστήμης, που αναφέρει, πώς τα πολλά ξενύχτια ενδέχεται να προκαλέσουν… κατάθλιψη;
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από αμερικανούς επιστήμονες του Ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και μελέτησε προσεκτικά 15.500 άτομα, ηλικίας 12 έως 18 ετών. Σε πρώτη φάση, εστιάστηκε στους εφήβους, όμως οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο, παρόμοια αποτελέσματα να ισχύουν και για τους ενήλικες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, πως υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ κατάθλιψης και ωρών ύπνου καθώς ανακάλυψαν, πως οι έφηβοι, που δεν συμπλήρωναν ούτε 5 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από εκείνους, που συμπλήρωναν 8 ώρες ύπνου, όπως δημοσιεύθηκε και στο επιστημονικό περιοδικό «Sleep».
Ο ύπνος «καθαρίζει» το μυαλό από τις δυσάρεστες σκέψεις…
Όμως, τα ενδιαφέροντα ευρήματα, δεν σταματούν εδώ. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν, πως όσοι συμμετέχοντες πήγαιναν για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα, είχαν κατά 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη συγκριτικά με όσους κοιμόντουσαν από τις δέκα το βράδυ.
Η κατάθλιψη δεν είναι το μόνο ανησυχητικό σύμπτωμα, που μπορεί να εμφανίσουν οι ξενύχτηδες έφηβοι. Οι επιστήμονες αναφέρουν, πως όσοι… επισκέπτονταν το κρεβάτι τους μετά τα μεσάνυχτα, σκέφτονταν σε ποσοστό άνω του 20% την αυτοκτονία, συγκριτικά με όσους επέλεγαν να κοιμηθούν νωρίς. Οι αυτοκτονικές σκέψεις, δυστυχώς κυριαρχούσαν σε ποσοστό 48% των εφήβων, που δεν συμπλήρωναν ούτε 5 ώρες ύπνου, κάτι, που δεν συνέβαινε με όσους συμπλήρωναν ένα χορταστικό 8ωρο ύπνου.
Κατά μέσο όρο, αποδείχθηκε, πως οι έφηβοι συμπλήρωναν 7 ώρες και 53 λεπτά ύπνου κάθε βράδυ, λιγότερο κατά 1 ώρα περίπου, από τις 9 ώρες ενδεδειγμένου για αυτή την ηλικία ύπνου.
Ο καλός και ξεκούραστος ύπνος, είναι απαραίτητος σε κάθε ηλικία, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς επηρεάζει την κριτική σκέψη, τις παρορμήσεις και βοηθά τα άτομα να αντιμετωπίσουν τα άγχη της καθημερινότητας.
Η έλλειψή του ωστόσο, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, όχι μόνο στους εφήβους, που ούτως ή άλλως διανύουν μια «δύσκολη» ηλικία, όσο και στους ενήλικες. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός, πως η έλλειψη ύπνου, προκαλεί και συμπτώματα κατάθλιψης καθώς το άτομο, νιώθει κουρασμένο, με κακή διάθεση και αναζητώντας την αιτία της κακοκεφιάς του στον κοινωνικό του περίγυρο και όχι στον λιγότερο ύπνο, που προκαλεί σωρεία προβλημάτων.
ΛΙΛΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ