Οι 8 συνήθειες που κάνουν κακό στη μέση
Οι πόνοι στη μέση δεν αφορούν μόνο μεγαλύτερες ηλικίες, ούτε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο σε κάποιο βάρος που σηκώσαμε ή στο ότι στραβοκοιμηθήκαμε. Οι καθημερινές μας κακές συνήθειες είναι αυτές που μπορεί τελικά να μας κάνουν να… διπλώσουμε στα δύο και να αργήσουμε να υψώσουμε το ανάστημά μας.
Μπορεί η εικόνα του ανθρώπου που περπατάει πιάνοντας τη μέση του με μια ελαφριά κλίση προς τα μπροστά να σας θυμίζει ηλικιωμένο, οι δισκοκήλες, όμως, δίνουν και παίρνουν σε όλες τις ηλικίες από τα 20 κι έπειτα και σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από εμάς θα περάσουμε κάποια στιγμή στη ζωής μας ένα σφοδρό επεισόδιο οσφυαλγίας, η οποία αποτελεί την 5η πιο συχνή αιτία νοσηλείας.
Πολλοί από εσάς, μάλιστα, μπορεί να ανήκετε στο 56% αυτών που τα συμπτώματα και ο πόνος μπορεί να διακόψει οποιαδήποτε δραστηριότητα της καθημερινότητάς τους, ακόμη και τον ύπνο. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι επειδή μπορεί να υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν σε αυτή την κατάσταση, υπάρχουν και πολλές πιθανές λύσεις ή πράγματα που μπορούμε να αποφύγουμε ή να διορθώσουμε προκειμένου να έχουμε κορμί «λαμπάδα» με τους πόνους να ανήκουν στο παρελθόν. Δείτε τι κάνετε λάθος στις καθημερινές σας δραστηριότητες και πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τη μέση σας.
1. Είστε «κολλημένοι» στο γραφείο
Το να είστε καθιστοί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ασκεί 40% περισσότερη πίεση στη σπονδυλική σας στήλη σε σχέση με το να στέκεστε όρθιοι και αν μετρήσουμε τις ώρες που είστε καθιστοί στο γραφείο, το αυτοκίνητο και το σπίτι, σίγουρα αυτό το 40% το έχετε κάνει μέρος της ζωής σας. Οι μυς της μέσης σας, όμως, θα αποδυναμωθούν αν δεν τους χρησιμοποιείτε και οι ανενεργές αρθρώσεις θα φθαρούν πιο γρήγορα. Τι να κάνετε: Φροντίστε να κάθεστε διατηρώντας γωνία 135 μοιρών, έτσι ώστε να μειώσετε την πίεση στην σπονδυλική στήλη ή τουλάχιστον να γέρνετε προς τα πίσω κάθε λίγο και βεβαιωθείτε ότι η καρέκλα σας υποστηρίζει τη σπονδυλική σας στήλη στηρίζοντας τη μέση σας και διατηρώντας το κεφάλι σας στην ίδια ευθεία με την πλάτη. Καλό είναι επίσης κάθε 30 λεπτά να σηκώνεστε από την καρέκλα σας και να κάνετε έναν μονόλεπτο… περίπατο μέχρι τις τουαλέτες, το γραφείο του συναδέλφου κ.ο.κ.
2. Γέρνετε μπροστά όταν οδηγείτε
Η μαμά μας πάντα φώναζε «μην καμπουριάζεις» και πολύ καλά έκανε αφού πολλοί είναι αυτοί που ίσιωναν την πλάτη τους μόνο και μόνο για να γλιτώσουν τη γκρίνια. Οι υπόλοιποι, όμως, που συνηθίζουν να καμπουριάζουν τόσο στο γραφείο, όσο και στην οδήγηση, αργά ή γρήγορα θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόβλημα στη μέση και στον αυχένα, ενώ το σχήμα του σώματος θα μοιάζει λίγο σαν αυτό του… κακομοίρη και δεν θα είναι καθόλου κολακευτικό. Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι κάθεστε με το κάθισμα ρυθμισμένο στις 90 μοίρες και κοντά στο τιμόνι, έτσι ώστε να μην γέρνετε και τα πόδια σας να μην είναι τεντωμένα.
3. Μειώνετε τη σωματική σας δραστηριότητα
Νέα έρευνα έδειξε ότι το 40% αυτών που αντιμετωπίζουν πόνους στη μέση γίνεται λιγότερο δραστήριο, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανάρρωσή τους και πολλές φορές να χειροτερεύει και η κατάστασή τους. Τι να κάνετε: Οι περισσότεροι παθόντες ευεργετούνται από το περπάτημα και την άσκηση καταπραΰνοντας το αίσθημα ακαμψίας. Αν πηγαίνετε γυμναστήριο, ρωτήστε το γυμναστή και το γιατρό σας για το ποιες ασκήσεις πρέπει να αποφύγετε και ποιες θα σας κάνουν καλό.
4. Το παρακάνετε με τους κοιλιακούς
Ο δυνατός κορμός πράγματι προστατεύει τη μέση μας, οι κοιλιακοί, όμως, δεν γυμνάζουν τους μυς αυτούς που τη σταθεροποιούν. Αντιθέτως, μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο, όταν γίνονται με λάθος τρόπο λυγίζοντας την πλάτη μας σαν C και ασκώντας υπερβολική πίεση. Τι να κάνετε: Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε τους κοιλιακούς εντελώς, αρκεί να τους κάνετε με αργό ρυθμό και σωστά, χωρίς να σπρώχνετε το κεφάλι με τα χέρια σας.
5. Δεν τρέφεστε σωστά
Φινλανδοί ερευνητές έχουν βρει ότι όσοι υποφέρουν από οσφυαλγίες, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν απόφραξη στις σπονδυλικές αρτηρίες σε σχέση με τους υπόλοιπους και όσο πιο σωστά τρεφόμαστε, τόσο πιο υγιής θα είναι η κυκλοφορία του αίματος και θα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στο σώμα και τη σπονδυλική μας στήλη. Διαφορετικά, θα παρουσιάσουμε φλεγμονές και τα φλεγμονώδη χημικά στη μέση μας θα πυροδοτήσουν τα νεύρα να στείλουν σήματα… πόνου στον εγκέφαλο. Τι να κάνετε: Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και επεξεργασμένων τροφών που στις ετικέτες τους διαβάζετε για υδρογονωμένα ή μερικώς υδρογονωμένα λίπη και συστατικά που τελειώνουν σε –όζη (-ose), --άτες (-ates) ή –ίτες (-ites). Προτιμήστε την ολική άλεση, τη σόγια, τους ξηρούς καρπούς, την άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, ψάρι κ.λ.π), τα φρούτα και τα λαχανικά.
6. Κουβαλάτε βαριά τσάντα
Οι ατζέντες, τα λάπτοπ, τα νεσεσέρ με καλλυντικά και κρέμες, τα τουλάχιστον 2 κινητά κ.ο.κ. μπορεί να κάνουν τη ζωή σας πιο άνετη, σίγουρα, όμως, επιβαρύνουν τους ώμους σας, όταν τα κουβαλάτε καθημερινά σε μια τσάντα. Το σώμα «ανεβάζει» πιο ψηλά τον ώμο που κουβαλάει την τσάντα δημιουργώντας ανισορροπία κι αν αυτό συμβαίνει σε καθημερινή βάση, οι πόνοι δεν θα αργήσουν να έρθουν. Τι να κάνετε: Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Παίρνετε μια ελαφριά τσάντα για καθημερινή χρήση, χωρίς αλυσίδες και μπιχλιμπίδια και βάζετε μέσα τόσα πράγματα, έτσι ώστε να ζυγίζει το 10% του βάρους σας. Φροντίστε να την κουβαλάτε σε διαφορετικό ώμο κάθε μέρα, για να μην διαταράξετε την ισορροπία του σώματός σας.
7. Είναι το στρώμα σας… παλιό
Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που αλλάξατε στρώμα, τότε είναι πολύ πιθανό η μέση σας να μην αργήσει να εκδηλώσει προβλήματα. Τα στρώματα μπορεί να διαρκέσουν 9 με 10 χρόνια σύμφωνα με το National Sleep Foundation της Αμερικής, αλλά καλό θα ήταν να το αλλάξετε στα 5-7 αν δεν κοιμάστε καλά ή η μέση σας σας ενοχλεί όταν ξυπνάτε. Τι να κάνετε: Αν τελικά αλλάξετε στρώμα, διαλέξτε ένα που δεν είναι ούτε πολύ μαλακό, ούτε πολύ σκληρό. Τα πολύ σκληρά στρώματα αυξάνουν την πίεση στη σπονδυλική στήλη και χειροτερεύουν τον πόνο, σύμφωνα με Ισπανούς ερευνητές, ενώ ένα στρώμα στο ενδιάμεσο θα αποτελέσει την καλύτερη λύση για τη σπονδυλική σας στήλη. Όταν κοιμάστε ανάσκελα, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας, ανάμεσά τους αν κοιμάστε στο πλάι και κάτω από το στομάχι σας αν κοιμάστε μπρούμυτα, για να βελτιώσετε τη στάση σας.
8. Αγνοείτε τον πόνο
Δυστυχώς, όσο κι αν υποκρίνεστε ότι όλα είναι καλά, ο πόνος δεν πρόκειται να φύγει και σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Επιστημών Rosalind Franklin, κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθώντας να μη νιώσουμε πόνο, ασκούμε περισσότερη πίεση στους μυς μας κι αυτό εν καιρώ θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Τι να κάνετε: Αποδεχτείτε τον πόνο που αισθάνεστε και αφήστε τον εαυτό σας να τον νιώσει. Αν νιώσετε έναν ισχυρό σπασμό στη μέση σας, περιγράψτε τον πόνο σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι θα περάσει – αν φυσικά «ξεφορτωθείτε» όλες τις παραπάνω… κακές συνήθειες.