Μπορούμε να φάμε μετά την άσκηση;

mporoume-na-fame-meta-tin-askisi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010

Μόλις ολοκληρώσατε μια ακόμη προπόνηση στο γυμναστήριο. Και γεμάτοι περηφάνια, που ακόμα δεν έχετε εγκαταλείψει τη γυμναστική, επιστρέφετε στο σπίτι, για να φάτε. Σωστό ή λάθος; Μάλλον λάθος, αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς τα οφέλη της γυμναστικής, φαίνεται, πως ακυρώνονται, αν αμέσως μετά, το ρίξετε στο... φαγητό!

Μόλις ολοκληρώσατε μια ακόμη προπόνηση στο γυμναστήριο. Και γεμάτοι περηφάνια, που ακόμα δεν έχετε εγκαταλείψει τη γυμναστική, επιστρέφετε στο σπίτι, για να φάτε. Σωστό ή λάθος; Μάλλον λάθος, αναφέρουν οι επιστήμονες, καθώς τα οφέλη της γυμναστικής, φαίνεται, πως ακυρώνονται, αν αμέσως μετά, το ρίξετε στο...φαγητό!

Πόσο σωστό είναι αφού κάψετε αρκετές θερμίδες στο γυμναστήριο, αμέσως μετά να ξαναπάρετε άλλες τόσες μέσω του φαγητού; Μάλλον καθόλου σωστό, απαντούν οι επιστήμονες, που αναφέρουν, πως προκειμένου να ευεργετηθούμε από τα οφέλη της άσκησης, θα πρέπει να αφήσουμε να περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες, πριν καταναλώσουμε οποιοδήποτε φαγητό.

«Όχι» στο φαγητό μετά την άσκηση

Έρευνα, που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας», αποκάλυψε, πως η πρόσληψη φαγητού μετά την άσκηση, ενδεχομένως ακυρώνει όλα τα οφέλη, που αποκόμισε ένας οργανισμός όσο ασκούνταν.

Ωστόσο, ο γενικός αυτός κανόνας, δεν ισχύει για όλους. Οι ειδικοί αναφέρουν, πως οι επαγγελματίες αθλητές, θα πρέπει να αντικαθιστούν τις χαμένες θερμίδες, αμέσως μετά από κάθε προπόνηση, καταναλώνοντας έστω μια μπάρα δημητριακών ή έναν χυμό ή ένα ενεργειακό ποτό.

Για τους υπόλοιπους αθλούμενους όμως, που δεν ασχολούνται με τη γυμναστική σε επαγγελματικό επίπεδο και επιθυμούν να δουν άμεσα αποτελέσματα, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Οι ερευνητές αναφέρουν, πως για έναν απλό αθλούμενο, το έλλειμμα των θερμίδων, που προκάλεσε η γυμναστική, θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον για 3 ώρες, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα της άσκησης στον οργανισμό.

Μετά από προσεκτική μελέτη διαπιστώθηκε, πως, όταν οι αθλητές μετά την άσκηση, κατανάλωναν τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, τότε αυτομάτως, έχαναν τα ευεργετήματα της άσκησης, έχαναν πολύ δυσκολότερα κιλά και το σώμα τους δεν αποκτούσε τις επιθυμητές γραμμώσεις.

Αντίθετα, όσοι δεν έτρωγαν απολύτως τίποτα για τις επόμενες 2-3 ώρες μετά τη γυμναστική ή όσοι κατανάλωναν ένα πολύ ελαφρύ σε θερμίδες γεύμα, δεν αντιμετώπισαν κανένα απολύτως πρόβλημα περιττού βάρους ή δυσλειτουργίας του μεταβολισμού.