Γιατί δεν πρέπει να πίνουμε νερό από πλαστικό μπουκάλι που έχει ξεχαστεί στον ήλιο;
Η ζέστη είναι αφόρητη και μπαίνοντας στο αυτοκίνητο, ανακαλύπτετε ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό που είχατε ξεχάσει. Διψασμένοι όπως είστε, ανοίγετε αμέσως να το πιείτε. Μεγάλο λάθος…
Σε τοξική βόμβα μετατρέπεται κάθε πλαστικό μπουκάλι με νερό που έχει αφεθεί για ώρες στον ήλιο, όπως αποκαλύπτουν οι επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, η έκθεση στον ήλιο απελευθερώνει βλαβερές χημικές ουσίες στις πλαστικές φιάλες των εμφιαλωμένων νερών.
Πώς ακριβώς έγινε η έρευνα;
Τα πλαστικά μπουκάλια νερού κατασκευάζονται από τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, ένα υλικό που χρησιμοποιείται για πολλές συσκευασίες τροφίμων και ποτών, καθώς είναι ελαφρύ και ανθεκτικό.
Όταν όμως θερμαίνεται, το υλικό αυτό απελευθερώνει το χημικό ΒΡΑ, που σύμφωνα με τους επιστήμονες εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία, όταν ο οργανισμός εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 16 διαφορετικές μάρκες εμφιαλωμένου νερού και είδαν πως όταν άφησαν τα μπουκάλια για 4 εβδομάδες σε ζέστη 70°C, άλλαξαν τα επίπεδα της δισφαινόλης Α (ή αλλιώς BPA) στα πλαστικά μπουκάλια νερού.
Η θερμοκρασία αυτή μπορεί να θεωρείται…παρατραβηγμένη, όμως οι επιστήμονες αναφέρουν, πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μέσα στο αυτοκίνητο σε μια πολύ ζεστή η μέρα, μπορεί να αναπτυχθούν θερμοκρασίες 55°C έως και 77°C!
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα θελήσετε να πιείτε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει αφεθεί για ώρες στον ήλιο είτε στην παραλία είτε μέσα στο αυτοκίνητο, θα πρέπει να το σκεφθείτε διπλά και να προτιμήσετε να αγοράσετε ένα νέο μπουκάλι που μόλις θα έχει βγει από το ψυγείο…