Οκτώ τροφές στην...υγειά σας!

okto-trofes-stinugeia-sas

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μπορεί τα φιστίκια του Σούπερ Γκούφι σε εμάς να μην έχουν τις ίδιες επιδράσεις, υπάρχουν, όμως, κάποιες «θαυματουργές» τροφές που τονώνουν την υγεία μας και τη σιλουέτα μας, όταν τις ενσωματώνουμε στη διατροφή μας. Βρείτε τες στη λίστα του click@Life και… κάντε χώρο γι’ αυτές στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Οι έρευνες και οι επιστημονικές δηλώσεις για τις ευεργετικές ιδιότητες μερικών τροφών ως προς την υγεία μας συνεχώς πληθαίνουν τα τελευταία χρόνια και οι ειδικοί πράγματι διατείνονται ότι υπάρχουν τροφές που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, καρκίνου ή καρδιακών παθήσεων, που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος και ακόμη και να έχουμε όμορφη και πιο ανθεκτική επιδερμίδα.

Κάποιοι από εσάς ίσως ήδη καταναλώνετε τροφές που αισθάνεστε ότι σας κάνουν καλό και ίσως βρείτε πολλές από αυτές παρακάτω. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αφήσετε για λίγο στην άκρη τα delivery και να δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας μέσω της διατροφής σας, με τις παρακάτω θαυματουργές τροφές.

1. Αβγά: μην τα πετάξετε! Φάτε τα.

Στον κρόκο του αβγού βρίσκονται αρκετά απαραίτητα για τον οργανισμό μας συστατικά, τα οποία, όμως, δύσκολα μπορούμε να πάρουμε από άλλες πηγές. Ένα από αυτά είναι και η χολίνη, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού (ένας κρόκος μας παρέχει το 25% των ημερήσιων αναγκών μας), ενώ σημαντική είναι επίσης και η ποσότητα αντιοξειδωτικών που βρίσκονται σε αυτόν, τα οποία εμποδίζουν την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια όρασης) και τον καταρράκτη. Βάλτε στο πρόγραμμα 1 αβγό καθημερινά ή μέρα παρά μέρα, φτιάξτε μια ομελέτα με ένα ολόκληρο αβγό και 2 ασπράδια και προσέξτε την πρόσληψη χοληστερόλης από τα υπόλοιπα γεύματα. Όσοι πάσχουν από καρδιακές παθήσεις, καλό είναι να μην ξεπερνούν τα 2 αβγά την εβδομάδα.

2. Άπαχο μοσχαρίσιο κρέας: για… σιδηρά υγεία

Οι περισσότεροι το αποφεύγουν λόγω των επιπτώσεων του κόκκινου κρέατος στην υγεία μας, που τόσα χρόνια βγαίνουν στη δημοσιότητα. Μια μικρή ποσότητα (περίπου 30 γραμμ.) άπαχου μοσχαρίσιου κρέατος, όμως, σε συστηματική βάση, μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ικανότητα του σώματός μας να απορροφήσει το σίδηρο από άλλες πηγές, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αναιμία. Συν του ότι στο μοσχάρι συναντάμε ψευδάργυρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες βοηθούν στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια. Δώστε σημασία στην προέλευση και εκτροφή του μοσχαρίσιου κρέατος που αγοράζετε, προτιμώντας αυτά που τρέφονταν με χόρτο, καθώς έχουν διπλάσια συγκέντρωση βιταμίνης Ε.

3. Σολομός: ο βασιλιάς της… καρδιάς σας

Πλούσιος σε βιταμίνη D, ο σολομός αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν πολλαπλή ευεργετική δράση: προστατεύουν την καρδιά, κάνουν καλό στην επιδερμίδα, βοηθούν στην απώλεια βάρους επιβραδύνοντας το ρυθμό της πέψης και διατηρώντας το αίσθημα του κορεσμού για περισσότερη ώρα (με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες), βελτιώνουν τη διάθεσή μας και μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Για να έχετε, όμως, όλα τα παραπάνω οφέλη θα πρέπει ο σολομός να μπει στο διατροφικό σας πρόγραμμα 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ καλό θα ήταν να αυξήσετε την πρόσληψη των ωμέγα 3 καταναλώνοντας και άλλα λιπαρά ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο κ.λπ και να προσθέσετε καρύδια και λιναρόσπορο στις σαλάτες σας.

4. Φασόλια: το όσπριο με τις μαγικές ιδιότητες

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια, όσο κι αν αποτελεί τον παιδικό σας εφιάλτη, σας παρέχει περίπου 17 γραμμ. φυτικών ινών, ενώ ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και δεκάδες άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Μελέτες, μάλιστα, συνδέουν τα φασόλια με μειωμένο κίνδυνο στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρκίνου του μαστού και του εντέρου. Οι τελευταίες οδηγίες συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 3 φλιτζανιών φασόλια την εβδομάδα, γι’ αυτό μάλλον θα πρέπει να ξεπεράσετε τα κατάλοιπα της παιδικής ηλικίας και να τα προσθέσετε στις σαλάτες ή να τα καταναλώσετε παραδοσιακά σαν φασολάδα ή πουρέ.

5. Λιναρόσπορος: μια εναλλακτική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Ο σπόρος του λιναριού, ξεπερνάει λίγο σε μέγεθος αυτόν του σουσαμιού και μπορεί να μειώσει την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων κατά 46%, αποτρέποντας τη δημιουργία θρόμβων που μπλοκάρουν τις αρτηρίες. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού και σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ωμέγα-3 είναι αυτά που του δίνουν τις ιδιότητές του. Πασπαλίστε 1 με 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορο στα δημητριακά, τη σαλάτα ή το γιαούρτι σας και διατηρήστε τον στο ψυγείο.

6. Μπρόκολο: ενάντια στις σοβαρές ασθένειες

Όλες οι απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, από τον καρκίνο μέχρι τις καρδιακές παθήσεις, αποτελούν εχθρούς του μπρόκολου (και της… οικογένειάς του), το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισής τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, σε 6 χιλιάδες ανθρώπους για 28 χρόνια, έδειξε ότι 4 μερίδες λαχανικών όπως μπρόκολο, λάχανο και κουνουπίδι την εβδομάδα, μπορούν να ρίξουν το ποσοστό θανάτου από κάποια από τις παραπάνω ασθένειες κατά 26%. Προτιμήστε τα στον ατμό για να λάβετε στο μέγιστο τα θρεπτικά τους συστατικά.

7. Σκόρδο: για… κακή αναπνοή και καλή καρδιά

Ο συγγενής του κρεμμυδιού περιέχει περισσότερα από 70 ενεργά φυτοχημικά, συμπεριλαμβανομένης της αλισίνης, η οποία σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, ρίχνει την αρτηριακή πίεση. Η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, του εντέρου κ.ά., ενώ ταυτόχρονα, η αλισίνη του σκόρδου καταπολεμά τις μολύνσεις και τα βακτήρια. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή αναφέρει, μάλιστα, ένα μικρό μυστικό στην κατανάλωσή του: πολτοποιήστε το κι αφήστε το για 30 λεπτά πριν το ζεστάνετε. Έτσι, ενεργοποιείτε και διατηρείτε τα θρεπτικά συστατικά του.

8. Σύκα: ένα ωφέλιμο φρούτο με άρωμα καλοκαιριού

Σίγουρα το σύκο δεν είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε πηγές καλίου, στην πραγματικότητα, όμως, 6 φρέσκα σύκα περιέχουν 891mg του μετάλλου αυτού που ρίχνει την πίεση, δηλαδή περίπου το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης και περίπου το διπλάσιο του καλίου που θα βρείτε σε μια μεγάλη μπανάνα. Ταυτόχρονα, τα σύκα αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ασβεστίου (6 σύκα ισούνται με μισό φλιτζάνι άπαχου γάλακτος όσον αφορά το ασβέστιο), ευνοώντας την υγεία των οστών. Προσθέστε τα στο γιαούρτι, τη βρώμη ή ακόμη και στη σαλάτα σε μικρά κομμάτια ή δοκιμάστε τα με λίγο μαλακό τυρί χαμηλών λιπαρών, αυξάνοντας την πρόσληψη ασβεστίου.