Ανθεκτικό άμυλο: Πώς να το αυξήσετε στη διατροφή σας για απώλεια βάρους

patates
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025

Κάποιοι υδατάνθρακες μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους –αρκεί να ξέρετε ποιους να επιλέγετε.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένας τύπος αμύλου που περιέχεται σε ορισμένους υδατάνθρακες, όπως τα όσπρια (και ο αρακάς), οι άγουρες μπανάνες, η βρόμη, το καστανό ρύζι, το καλαμπόκι και οι ωμές πατάτες. Το βρίσκουμε επίσης σε μαγειρεμένα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, τα ζυμαρικά και το ρύζι, όταν έχουν αρχικά ζεσταθεί και στη συνέχεια κρυώσει. Αυτή η διαδικασία ψύξης μετατρέπει μέρος του αμύλου σε μια μορφή που το σώμα μας δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα –το λεγόμενο ανθεκτικό άμυλο.

Σε αντίθεση με το συνηθισμένο άμυλο, το ανθεκτικό άμυλο δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο. Αντίθετα, φτάνει στο παχύ έντερο ανέπαφο, όπου χρησιμεύει ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια της μικροχλωρίδας. Εκεί, ζυμώνεται και παράγει λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, όπως το βουτυρικό, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στη ρύθμιση της όρεξης και στην προστασία από χρόνιες παθήσεις.

Όταν καταναλώνετε γεύματα που περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα σας ανεβαίνουν πιο αργά σε σχέση με άλλους τύπους υδατανθράκων. Αυτό μπορεί να συμβάλει στο να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα και να μειώσει την πιθανότητα να πεινάσετε ξανά γρήγορα ή να αναζητήσετε επιπλέον φαγητό.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι το ανθεκτικό άμυλο έχει χαμηλότερη θερμιδική απόδοση σε σχέση με άλλους υδατάνθρακες: αποδίδει περίπου 2-3 θερμίδες ανά γραμμάριο, αντί για τις 4 θερμίδες που προσφέρουν οι περισσότεροι υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ιδιαίτερα όταν εντάσσεται συστηματικά στη διατροφή σας.

Tip για την καθημερινότητά σας: Όταν αφήνετε τρόφιμα όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες ή το ρύζι να κρυώσουν πριν τα καταναλώσετε, το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν αυξάνεται. Ακόμη κι αν τα ζεστάνετε ξανά, η ανθεκτική μορφή του αμύλου παραμένει.

Στόχος είναι να προσλαμβάνετε συνολικά περίπου 15-20 γραμμάρια ανθεκτικού αμύλου την ημέρα, για να ωφελήσετε την υγεία του εντέρου και να υποστηρίξετε καλύτερο έλεγχο της πείνας και του βάρους. Για παράδειγμα, μισή κούπα μαγειρεμένων φασολιών ή δύο άγουρες μπανάνες αποδίδουν περίπου 3-5 γραμμάρια. Με τη σωστή επιλογή τροφών σε κάθε γεύμα, αυτό το ποσό είναι εύκολο να επιτευχθεί.