Μήπως παραφορτώνετε το ψυγείο σας; Δείτε ποιες τροφές πρέπει να μείνουν εκτός
Μόλις γυρίσατε από τη λαϊκή αγορά ή το μανάβη και το ψυγείο σας κοντεύει να ξεχειλίσει; Ας δούμε αν πράγματι όλα αυτά τα πράγματα δικαιούνται μια θέση μέσα στο ψυγείο σας.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και μερικές πολύ ενδιαφέρουσες τροφές, μπορούν να επιβιώσουν εκτός ψυγείου, όσο κι αν εμείς επιμένουμε να τις ψύχουμε. Ο λόγος είναι ότι τίθεται θέμα υγιεινής. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Department of Agriculture των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχουν 2 τύποι βακτηρίων στα τρόφιμα που προκαλούν προβλήματα: τα παθογόνα, που οδηγούν σε ασθένειες που προέρχονται από το φαγητό και σε αυτά που το φθείρουν, αλλάζοντας την όψη, την οσμή και τη γεύση του. Όταν ένα τρόφιμο αναπτύξει επικίνδυνα επίπεδα παθογόνων βακτηρίων, μπορεί να φαίνεται, να μυρίζει και να έχει φυσιολογική γεύση, αλλά να παραμένει επικίνδυνο. Από την άλλη, τα βακτήρια που «χαλάνε» τα τρόφιμα μπορεί να αλλάξουν τη γεύση, την όψη και τη μυρωδιά τους, αλλά να μην μας κάνουν απαραίτητα κακό. Μπερδευτήκατε; Όπως και να’χει, τα παρακάτω τρόφιμα πρέπει να βρίσκονται εκτός ψυγείου. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε.
Πατάτες: Όταν ψύχονται, οι πατάτες μετατρέπουν το άμυλο σε σάκχαρα και η γεύση τους αλλοιώνεται, γι’ αυτό καλύτερα να τις αποθηκεύσετε σε χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό, σκοτεινό ντουλάπι.
Μέλι: Το αγαπημένο σας μέλι θα αποκτήσει κρυστάλλους μέσα στο ψυγείο. Χρειάζεται θερμοκρασία δωματίου και να βρίσκεται μακριά από το φως του ήλιου.
Ντομάτες: Οι ντομάτες στην πραγματικότητα χάνουν τη γεύση τους και γίνονται πιο μαλακές, όταν αφήνονται στο ψυγείο. Αφήστε τες στον πάγκο της κουζίνας και καταναλώστε τες, όταν δεν είναι πολύ σκληρές.
Μήλα: Όπως και οι ντομάτες, έτσι και τα μήλα χάνουν τη γεύση και την υφή τους στο ψυγείο. Προτιμήστε να τα αφήσετε στον πάγκο και, αν θέλετε να είναι πιο τραγανά όταν τα φάτε, βάλτε τα 30 λεπτά πριν στο ψυγείο.
Κρεμμύδια: Το καλύτερο μέρος για τα κρεμμύδια είναι σε μια χάρτινη σακούλα σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Στο ψυγείο μαλακώνουν και αφήνουν την οσμή τους και στα υπόλοιπα τρόφιμα.
Μπανάνες: Διατηρήστε τες στον πάγκο της κουζίνας και, αν μαυρίσουν πριν τις καταναλώσετε, βάλτε τες στο ψυγείο και φτιάξτε ένα ωραιότατο κέικ μπανάνα.
Τα περισσότερα έλαια: Στην περίπτωση των ελαίων, η καλύτερη λύση είναι η θερμοκρασία δωματίου, σε σκοτεινό χώρο.
Πιπεριές: Κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, ακόμη και οι τσίλι μπορούν άνετα να διατηρηθούν σε χάρτινη σακούλα σε ένα δροσερό ντουλάπι ή συρτάρι.
Εσπεριδοειδή: Φυλάξτε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το lime εκτός ψυγείου. Προσέξτε μόνο μην τα βάλετε όλα μαζί, καθώς τείνουν να μουχλιάζουν.
Πεπόνι: Βάλτε το στο ψυγείο, μόνο αφού το κόψετε. Διαφορετικά, διατηρήστε τα εκτός.
Κέτσαπ: Το ξίδι και τα συντηρητικά της κέτσαπ σάς εγγυώνται ότι μπορεί να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ακόμη κι αν την ανοίξετε. Θυμηθείτε, άλλωστε πού βρίσκονται τα δοχεία με κέτσαπ σε όλα τα φαστφουντάδικα.
Τουρσί: Και πάλι λόγω των συντηρητικών και του ξιδιού, μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου. Αν το θέλετε δροσερό, βάλτε το στην πόρτα του ψυγείου, αφήνοντας τα πιο κρύα σημεία του για τα τρόφιμα που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σκόρδο: Φυλάξτε τα όπως ακριβώς τα κρεμμύδια.
Μπαχαρικά: Δεν χρειάζονται ψυγείο σε καμία περίπτωση.
Καφές: Πολλοί πιστεύουν ότι ο καφές πρέπει να έχει τη δική του θέση στο ψυγείο, στην πραγματικότητα, όμως, είναι καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, έτσι ώστε τα φυσικά του έλαια να περάσουν και στην κούπα σας.
Σάλτσα σόγιας: Το αλάτι τη βοηθά να συντηρηθεί εκτός, σε θερμοκρασία δωματίου.
Αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί: Δεν χρειάζονται ψυγείο.
Βότανα: Αν αγοράσετε φρέσκα βότανα, αντί να τα «πνίξετε» σε μια πλαστική σακούλα, προτιμήστε να τα βάλετε σε ένα ποτήρι με νερό στην κουζίνα, φτιάχνοντας ένα μπουκέτο βοτάνων.