Σπάστε... καρύδια για καλή υγεία

spaste-karudia-gia-kali-ugeia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Αν θέλετε η υγεία σας να γίνει… «σκληρό καρύδι» και να κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο μακριά τις ασθένειες, τότε ενσωματώστε στο διατροφικό σας πρόγραμμα και λίγα θαυματουργά καρύδια, τώρα που βρίσκονται και στην εποχή τους.

Από τα αρχαία χρόνια, τα καρύδια αποτελούν σύμβολο διανοητικότητας, μιας και το σχήμα τους μοιάζει με αυτό του εγκεφάλου και πέρα από ωφέλιμα για την υγεία, πολλές φορές θεωρήθηκαν τροφή και για το μυαλό. Αποτελούν τον καρπό της καρυδιάς και όταν καταφέρνουμε να σπάσουμε το σκληρό περίβλημά τους, βρίσκουμε την εδώδιμη ψίχα τους, η οποία εκτός από νόστιμη και ό,τι πρέπει για ένα υγιεινό σνακ μέσα στη μέρα, έχει και πολλαπλά οφέλη για την υγεία που ίσως μέχρι σήμερα δεν γνωρίζατε.

Τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους

Όσο κι αν σας παραξενεύει το γεγονός ότι ένας μικρός ξηρός καρπός έχει πολλά να προσφέρει, η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα καρύδια περιέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να δώσουν ώθηση στην υγεία μας, όπως τα γνωστά σε όλους μας καλά λιπαρά (ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα), τα οποία αποτελούν το 70% του λίπους τους.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ ταυτόχρονα περιέχουν μέταλλα όπως μαγνήσιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χαλκό, κάλιο, σίδηρο, σελήνιο, αλλά και βιταμίνες, όπως βιταμίνη Α, Ε, Κ, βιταμίνες συμπλέγματος Β, κ.ά. Τα σκουρόχρωμα καρύδια, μάλιστα, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Α, ενώ όσον αφορά τις θερμίδες, μπορεί να μην είναι εντελώς «αθώα» λόγω των λιπαρών τους, αλλά η μετρημένη κατανάλωσή τους θα σας εξασφαλίσει καλύτερη υγεία, χωρίς περισσότερους πόντους (5 κομμάτια ξεφλουδισμένα καρύδια αποδίδουν περίπου 100 θερμίδες).

Πώς μπορούν να μας ωφελήσουν;

-Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά, όπως σε ολεϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, άλφα λινολεϊκό οξύ (ALA), αραχιδονικό οξύ κ.ά., μπορούν να μειώσουν την κακή (LDL) χοληστερίνη και να αυξήσουν την καλή (HDL), έτσι ώστε να βελτιωθεί το λιπιδαιμικό μας προφίλ και να μειωθεί η πιθανότητα εμφράγματος και άλλων παθήσεων της καρδιάς. Ακόμη, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, του προστάτη και του εντέρου, ενώ στηρίζουν την καλή ανάπτυξη του εγκεφάλου και την αποφυγή της άνοιας.

-Περίπου 25 γραμμάρια καρύδια την ημέρα μας παρέχουν το 90% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση.

-Τα καρύδια είναι πλούσια σε φυτοχημικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, όπως ελαγικό οξύ, μελατονίνη, βιταμίνη Ε, καροτενοειδή και πολυφαινόλες. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βοηθούν τον οργανισμό να προστατευτεί και να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκίνου, φλεγμονών, νευρολογικών παθήσεων, ενώ έχουν και αντιγηραντική δράση.

-Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε ως γ-τοκοφερόλη (περίπου 21 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια καρυδιών, δηλαδή το 140% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης). Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο ισχυρά λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά που απαιτούνται προκειμένου να διατηρηθεί η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης των ιστών, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες.

-Ο χαλκός που βρίσκεται στα καρύδια αποτελεί συνένζυμο αντιοξειδωτικών ενζύμων του οργανισμού, ενώ την ίδια ιδιότητα βρίσκουμε και στον ψευδάργυρο, ο οποίος αποτελεί συνένζυμο των ενζύμων που ελέγχουν την ανάπτυξη, την παραγωγή σπέρματος, την πέψη κ.λπ.

-Το έλαιο των καρυδιών βοηθά την επιδερμίδα μας να προστατευτεί από την ξηρότητα, ενώ χρησιμοποιείται και στη μαγειρική, αλλά και στη φαρμακευτική βιομηχανία.

-Αν έχετε προβλήματα αϋπνίας, η μελατονίνη των καρυδιών μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και τελικά να κοιμηθείτε.

-Οι ειδικοί πιστεύουν ότι λίγα καρύδια την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της πέτρας στη σχολή κατά 25%.

-Οι πολύτιμοι αυτοί ξηροί καρποί έχει αποδειχτεί πως έχουν προστατευτική δράση στον μεταβολισμό των οστών και τα καθιστούν πιο γερά.

-Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ απέδειξε ότι τα καρύδια βελτιώνουν τη ροή του αίματος σε όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Αυτό σημαίνει ότι οι διαβητικοί μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καταναλώνοντας μερικά καρύδια καθημερινά.

Πώς μπορείτε να τα καταναλώσετε;

Σίγουρα τα καρύδια τρώγονται ευχάριστα ακόμα και σκέτα. Αν, όμως, θέλετε να τους δώσετε λίγη περισσότερη γεύση, μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω ιδέες:

-Προσθέστε τα μαζί με μέλι στο γιαούρτι σας ή τα δημητριακά σας.

-Δώστε περισσότερη γεύση στην πράσινη σαλάτα σας προσθέτοντάς λίγα καρύδια, τα οποία μπορείτε να τα προσθέσετε και στην πίτσα σας.

-Αν πρόκειται να φτιάξετε τούρτα ή μπισκότα ή κάποιο γλυκό σοκολάτας, τα καρύδια θα δέσουν απόλυτα με τα υπόλοιπα συστατικά, είτε μέσα στο μείγμα ή σαν γαρνιτούρα.

-Τα καραμελωμένα καρύδια πολλές φορές χρησιμοποιούνται σαν τόπινγκ σε θαλασσινά. Δοκιμάστε το – αλλά όχι συχνά γιατί περιέχουν περισσότερες θερμίδες.

-Μια καλή συνταγή που έρχεται από τη Μέση Ανατολή είναι χουρμάδες με αμύγδαλα, σταφίδες, καρύδια, σύκα κ.λπ μέσα σε μικρά κέικ ή μπισκοτάκια.

Τι να προσέχετε

-Αρκετοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα καρύδια, εμφανίζοντας συμπτώματα όπως κοιλιακούς πόνους, εμετό, πρήξιμο των χειλιών και του λαιμού, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Αν έχετε εμφανίσει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα στο παρελθόν, αποφύγετε την κατανάλωσή τους.

-Επιλέξτε καρύδια που έχουν ανοιχτόχρωμο καφέ χρώμα, ενιαίο σχήμα, είναι σχετικά βαριά και δε παρουσιάζουν κηλίδες, ρωγμές, ούτε περίεργες οσμές.

-Φυλάξτε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος, ενώ αν τα τοποθετήσετε σε βαζάκι και τα κλείσετε αεροστεγώς, θα διατηρηθούν φρέσκα για περισσότερο διάστημα.

-Αν θέλετε να λάβετε στο μέγιστο τα οφέλη τους, αποφύγετε τα καβουρντισμένα και μην τους προσθέτετε αλάτι.